Voor bedrijven is het belangrijk om wendbaar te zijn. Om adequaat op markt-ontwikkelingen te reageren, moet op elk moment iets uitgeprobeerd kunnen worden en als plotseling de vraag explosief toeneemt moet een omgeving direct kunnen worden opgeschaald. Om de business hierin te ondersteunen, moet ook de IT-afdeling en dus de IT-infrastructuur wendbaar zijn. Zonder dat daar dure en complexe systemen voor nodig zijn, want er wordt goed op de kosten gelet. Via een slimme combinatie van de open source software Linux, OpenStack en Ceph, ontstaan geavanceerde enterprise-mogelijkheden, maar dan op gewone, betaalbare industriestandaard hardware. We spreken hierover met Kevin Smith, EMEA technical director bij SUSE.

De applicatie centraal De open source gemeenschap promoot een software-defined infrastructuur die applicaties centraal stelt. Lees verder in deze whitepaper: Zet de applicatie centraal

Software defined

De truc is het verbreken van de traditionele versmelting tussen hardware en software. Daardoor heb je geen complexe proprietary systemen meer nodig, denkt Smith. Door gebruik te maken van Software Defined Infrastructure (SDI), kun je relatief goedkope en vaak al aanwezige generieke hardware (compute, netwerk en opslag) softwarematig configureren en aansturen. Daardoor kun je individuele gebruikersgroepen in een mum van tijd geven wat ze nodig hebben. Nieuwe omgevingen staan klaar in hooguit enkele uren, in plaats van na weken of maanden.

Kevin Smith: "Met OpenStack richt je in je eigen omgeving (on-premise) een private cloud in, een soort mini-Amazon of -Azure binnen de eigen bedrijfsfirewall. Dankzij een selfserviceportaal kunnen gebruikers vervolgens zelf virtuele servers en opslagruimte inrichten, op- en afschalen en weer opruimen zodra ze iets niet meer nodig hebben. Daarmee is de business wendbaar en wordt tegelijkertijd de IT-afdeling ontlast. Hoe meer je software defined maakt, hoe meer flexibiliteit je als bedrijf krijgt."

OpenStack en Ceph

Door OpenStack te combineren met Ceph onder Linux, kunnen gebruikers zelf de gewenste redundancy en performance kiezen. Dat is mogelijk omdat OpenStack modulair is opgebouwd, zodat de geavanceerde opslagfunctionaliteiten van Ceph er naadloos aan gekoppeld kunnen worden.

"Het grote voordeel van Ceph als backend, is dat je zo op een eenvoudige manier enterprise-waardige opslag beschikbaar maakt in OpenStack voor zowel objecten, blokken, als bestanden. De architectuur van Ceph is specifiek ontworpen om gegevens met een zelf te kiezen niveau van redundantie op te slaan. Die data wordt automatisch gespreid en waar nodig verplaatst om aan de gevraagde performance te voldoen."

Lees ook: Het pad naar een software defined datacenter

Dit alles zonder single points of failure en zonder dat speciale opslagapparatuur nodig is. Een bestaande infrastructuur met industriestandaard hardware volstaat. Daarnaast kun je eenvoudig extra hardware toevoegen, zodat de opslagcapaciteit zonder onderbreking kan groeien tot in de exabytes.

Erasure coding en cache tiering

Met Ceph en het juiste redundancy-niveau ben je direct beschermd tegen storingen, zonder dat daar speciale hardware of aanvullende software hoger in de stack voor nodig is. De architectuur van Ceph is daar specifiek voor ontworpen en regelt alles voor je. Er worden geavanceerde technieken zoals erasure coding voor gebruikt. Daarmee stel je zelf in hoeveel replica's van de data je wilt hebben, oftewel het gewenste niveau van redundancy.

"Dat niveau kan zelfs per storagepool verschillen," vertelt Kevin Smith. "In OpenStack kan zodoende aan een testomgeving geen of een lage redundancy toegekend worden en aan productie juist veel redundancy. Hetzelfde geldt voor de performance. Via cache tiering kun je in Ceph pools definiëren van snellere of juist langzamere opslag en die presenteren in OpenStack. Zo kun je dus per omgeving zowel de performance als de redundancy aanbieden waar de business om vraagt." Zodat de opslagcapaciteit optimaal wordt ingezet en je geen onnodige kosten hoeft te maken.

OpenStack projecten

Hoe werken OpenStack en Ceph samen? OpenStack is modulair opgebouwd. Elke module herken je aan de projectnaam. Zo voorziet project Cinder in blokopslag. "Eerst maak je een block-pool aan in Ceph," licht Kevin Smith toe. "Vervolgens presenteer je deze opslag via Cinder in OpenStack, waarna het als logical volume in VM's gebruikt kan worden om er zoiets als een Linux-server op te draaien. Dit is momenteel de meest gebruikte functionaliteit van Ceph in OpenStack."

Lees ook: Open source storage standaard voor de enterprise

Een ander OpenStack-project is Glance. "Glance bevat een repository van de virtuele hardware van alle VM-images. Ook deze repository wordt via Glance in de Ceph-backend opgeslagen, waardoor je direct profiteert van de performance en redundancy-mogelijkheden van Ceph." Ceph object stores worden in OpenStack gepresenteerd via project Swift. Project Manila voegt daar tot slot nog de shared file systemen van Ceph FS aan toe. Zodoende zijn zowel Ceph-objecten, -blokken, als -bestanden beschikbaar in OpenStack.

Hoge beschikbaarheid op compute-niveau

"Aanvullend bieden wij in onze SUSE-implementatie van OpenStack nog de mogelijkheid om OpenStack-projecten hoog beschikbaar te maken," vertelt Kevin Smith. "Stel dat de Cinder-service ermee stopt, dan neemt een andere instance direct het stokje over." Om een nog hogere beschikbaarheid te bieden, kunnen bedrijfskritische workloads geclusterd worden. "Daarmee bieden wij hoge beschikbaarheid op compute-niveau aan, zonder dat je daar zelf cluster-software hoger in de stack voor hoeft te installeren."

Omdat het allemaal software defined is, kan elke gebruiker eenvoudig zelf kiezen welk niveau van beschikbaarheid en performance gewenst is. "OpenStack is multi-tenant, dus je kunt verschillende infrastructuren aan je gebruikers presenteren, met verschillende niveaus van beschikbaarheid en performance."

Zet de applicatie centraal: download de whitepaper