Comcast heeft gisteren toegegeven dat het met opzet bepaald verkeer via haar netwerk vertraagt, zo melden diverse Noord-Amerikaanse media. Onder meer muziek en films worden door de provider bewust een tandje lager doorgegeven. Volgens Comcast doen zij dit omdat juist deze bestanden het algehele netwerk trager zouden maken en worden er slechts 'gepaste middelen' ingezet.

FCC onderzoekt de zaak

Op last van de FCC (Federal Communications Commission), die toeziet op de regelgeving wat betreft telecommunicatie in de Verenigde Staten, moest de internetprovider haar netwerkbeleid verantwoorden. Comcast zegt in haar verdediging dat het juist opkomt voor gebruikers die traagheid met surfen ervaren. De zaak was aanhangig gemaakt door de vakbond Free Press en online videoprovider Vuze die claimen dat Comcast misbruik maakt van haar machtspositie.

Ook Joost en Veoh trager

Momenteel is de FCC bezig met een onderzoek naar de praktijken van Comcast. Voorlopig zijn er nog geen maatregelen tegen het bedrijf getroffen, zo zegt Comcast zelf. Het gaat bij de beperkingen in het verkeer met name om BitTorrent-downloads, alhoewel sites als Joost en Veoh ook aanmerkelijk trager lijken te laden, vinden abonnees van Comcast.

'Net neutrality' geschonden

Volgens de vakbond maakt Comcast inbreuk op de ongeschreven regels van 'net neutrality'. Isp's zouden al het verkeer dat over hun servers gaat gelijk moeten behandelen, zonder daarbij trucs als 'network management' te te passen. Zoals gezegd gaat het slechts om ongeschreven regels; 'net neutrality' is in geen enkele wettekst terug te vinden.

Comcast is de op een na grootste internetprovider in de VS met meer dan 13 miljoen abonnees.