Onze oosterburen hebben de afgelopen zes maanden flink geïnvesteerd in hun supercomputersystemen. Op het onderzoekcentrum in Jülich staan momenteel twee van de tien snelste supercomputers ter wereld. Op nummer drie staat een BlueGene/P systeem met 826 teraflops (biljoen berekeningen per seconde) en op nummer 10 een Bull NovaScale systeem dat 275 teraflops trekt.

Eind 2007 stond de BlueGene van Jülich al eens op de tweede plaats, maar is sindsdien rechts en links ingehaald en zo uit de top 10 geduikeld.

Petaflop

De nummer 1 en 2 van de halfjaarlijkse supercomputertop ranglijst zijn niet veranderd. Sinds een jaar prijkt de Roadrunner van IBM bovenaan de lijst. Het systeem staat in het Los Alamos National Laboratory van het Amerikaanse Ministerie van Energie en verwerkt momenteel 1105 teraflops, oftewel 1,1 petaflop.

Vorig jaar zomer was de Roadrunner de eerste computer in de geschiedenis die de petaflop barrière doorbrak. Ook de huidige nummer twee, de Jaguar van Cray, presteert boven deze grens: 1059 teraflops.

SARA

Buiten de top 10 is de meest opvallende hoge binnenkomer op nummer 14 een BlueGene/P systeem. De computer is gehuisvest op de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië, en heeft 185 teraflops.

De snelste Nederlandse supercomputer staat op nummer 79 in de top. Dit IBM Power 575 systeem rekent met een snelheid van 49 teraflops en staat in Amsterdam, bij de Stichting Academisch Rekencentrum (SARA).