De nieuwe producten vloeien voort uit de 'Innovative Communications Alliance' die in juli 2006 werd aangekondigd. Samen met Microsoft hoopt Nortel sterker te staan tegenover concurrenten als IBM, Cisco en Avaya. De CEO's van Nortel en Microsoft gaven in januari 2007 al een vooruitblik op wat moest komen.

De nieuwe producten van Nortel en Microsoft bieden de mogelijkheid om Unified Communications op eigen servers in te richten, of als gehoste vorm af te nemen. Een combinatie is ook mogelijk. "Het einddoel is een softwaregebaseerd unified Communications-platform", aldus Nortels vice-president Ruchi Prasad tegenover InternetNews.com.

Converged Office

Nortel Converged Office was eerder dit jaar al beschikbaar maar wordt nu officieel aangekondigd. Het combineert Nortels Communication Server 1000 IP-PBX of 2100 IP-PBX met Microsofts Office Communications Server 2007. "Voor dit product hebben we al heel wat missionariswerk verricht", zegt Benelux Marketing Manager Brian van de Sand van Nortel. "In Nederland is de vraag naar Converged Office enorm."

UC Integrated Branch is geheel nieuw en biedt een combinatie van wederom Microsofts Office Communications Server 2007 met de Secure Router 4134 van Nortel. Het product biedt bijkantoren zaken als WAN-routing, Ethernet-switching, security en VoIP.

De Carrier Hosted UC Solution biedt serviceproviders de mogelijkheid om Unified Communications als dienst aan te bieden aan bedrijven. Nortels Multimedia Conferencing is met versie 5.0 nu ook beschikbaar voor Microsoft Communication Server 2007.

Op het eerste gezicht lijken de nieuwe producten vooral bundelingen van bestaande producten. “Maar het is zeker niet zo dat we producten simpelweg hebben samengevoegd”, benadrukt Van de Sand. “We hebben nauw samengewerkt met Microsoft om alles te laten werken. De middleware die je normaal gesproken nodig zou hebben, zit nu in onze producten.”

Mainstream

Enkele jaren nadat onder andere Cisco met zijn Unified Communications-oplossing op de markt kwam, lijkt UC momenteel een tweede hype door te maken. Eerder deze week kondigde IBM nog aan een miljard dollar te gaan pompen in Unified Communications-functies voor Lotus Sametime. Siemens kondigde vorige week tijdens de CeBIT in Hannover de Unified Communications Server aan.

Gartner voorspelde in augustus 2007 al dat de barrières voor Unified Communications in 2008 grotendeels worden weggenomen waarna UC geleidelijk ‘mainstream’ wordt. Dat Unified Communications de afgelopen jaren nog niet echt is doorgebroken, heeft volgens de marktvorser onder andere te maken met nieuwe technologieën die nog niet worden begrepen, de complexiteit van producten en applicaties en het ontbreken van goed omschreven best practices.

Bron: Techworld