Met Live Volume kunnen ondernemingen hun gescheiden opslaglocaties als één virtueel datacentrum beheren, zo is de gedachte. De functie moet downtimes – als gevolg van storingen of gepland onderhoud – tot een minimum beperken.

“Als je bijvoorbeeld een virtuele machine verplaatst naar een andere server, dan zorgt Live Motion ervoor dat het opslagvolume meeverhuist”, legt International Sales Manager Steven Dahlin van Compellent uit. Servers kunnen met Live Volume centrale opslagbronnen delen, ongeacht de werkelijke locatie ervan of het virtualisatieplatform van het besturingssysteem. “De oplossing werkt met alle virtualisatieoplossingen, zoals van VMware, Microsoft en Xen”, aldus Dahlin.

Het duurt nog wel even voordat Live Migration op de markt komt; de functie wordt pas in het tweede kwartaal van 2009 verwacht.

Solid State Drives

Daarnaast kondigde Compellent ondersteuning aan voor Solid State Drives. Voor de ondersteuning van SSD maakt Compellent gebruik van de blokarchitectuur die de opslagfabrikant ook voor andere media gebruikt.

Deze architectuur reserveert frequent geopende, actieve gegevensblokken voor opslag in 'Tier 0'. Hieronder vallen toepassingen als transactionele databases. Inactieve gegevensblokken worden dynamisch naar lagere opslaglagen verplaatst. “Deze aanpak levert een behoorlijke performanceverbetering op voor SSD”, zo beloof Dahlin.

Het Compellent Storage Center met SSD wordt op dit moment geëvalueerd door bètaklanten en moet in het eerste kwartaal van 2009 breed beschikbaar komen.

Bron: Techworld