De Friese hostingprovider Fiberworld heeft vorige week zijn deuren gesloten. Klanten zijn vorige week per email geïnformeerd dat het bedrijf na een 'stormachtige periode' de zakelijke en particuliere dienstverlening beëindigt.

Dijkstra verzucht in een toelichting tegenover Webwereld dat er geen geld meer te halen is op de particuliere markt. "Die markt is zo moeilijk. Als je nu nog aantallen wil scoren dan zul je aan marketing moeten gaan doen, maar de marges zijn dermate klein dat je als kleine partij gewoon geen stand houdt. Dus dat heeft gewoon geen zin."

Verkopen

De internetondernemer besloot daarom zijn klantenpakket te verkopen aan InterNLnet (volle dochter van BBned) en Scarlet. Beide waren toeleveranciers van Fiberworld.

In de klantenmail wordt beloofd dat er voorlopig niets verandert aan de huidige contracten -volgens Fiberworld zou de service zelfs verbeteren- alleen de abonnementskosten moeten op een ander rekeningnummer gestort worden. E-mail-, homepage- en ip-adressen zouden intact blijven. Fiberworld is gestopt met alle activiteiten en is in feite een 'lege BV' geworden.

Lijken in de kast

Fiberworld is in het verleden een aantal keren in opspraak geraakt. Vorig jaar sloot KPN klanten van Fiberworld af omdat de provider zijn rekeningen niet had betaald.

Eerder dit jaar werd ook DIS-Hosting failliet verklaard. Dijkstra had het bedrijf verkocht aan Harmen Dam, die de firma vorig jaar kocht van hostingprovider DIS-Europe, de moedermaatschappij van onder meer Fiberworld. De overname verliep niet vlekkeloos. "De cijfers waren heel goed," zei Dam in februari tegen Webwereld, "maar achteraf bleken er lijken in de kast te zitten. Er was trammelant met heel veel klanten."

Niet interessant

Dijkstra : "Zo zijn er een serie van dingen geweest waar je uiteindelijk niet heel erg blij van bent geworden. Op een bepaald moment moet je dan gewoon de beslissing nemen en zeggen, joh dit heeft geen zin." Dit betekent echter niet dat de internetbusiness van Dijkstra af is. Hij stopt alleen met de particuliere kant. "Die is gewoon niet interessant meer voor kleine spelers."

Hoeveel geld er gemoeid is met het verkopen van de klanten wil Dijkstra niet zeggen. Hij wil echter wel kwijt dat de verkoop niet uit luxe geboren is en dat hij er 'niet echt veel beter van geworden is'. Er is voor alle partijen een werkbare oplossing gekozen, aldus Dijkstra die zich vanaf nu gaat richten opde zakelijke markt met zijn bedrijf A1 Internet BV.

InterNLnet was niet direct bereikbaar voor commentaar. Uit een brief van InterNLnet die het bedrijf verstuurde aan een reseller van Fiberworld blijkt dat de provider -in het geval van de reseller- de 'dienstverlening van Fiberworld volledig overneemt'. Een woordvoerder van Scarlet bevestigt de klanten die toch al gebruik maakten van zijn netwerk te hebben overgenomen.