De Franse concurrentiewaakhond Autorité de la Concurrence is kantoren van Apple binnengevallen in een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken. Dat meldt de IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van Webwerelds uitgever. Tegen Apple loopt een aanklacht bij de zakelijke rechtbank in Parijs, ingediend door winkelketen eBizcuss. Die wederverkoper van Apple-producten is inmiddels ten onder gegaan.

Onduidelijk is of de huidige invallen in de kantoren van Apple direct met die zaak hebben te maken. eBizcuss heeft lange tijd gezegd dat het door Apple werd achtergesteld in de aanlevering van nieuwe producten. eBizcuss was een officiële Apple-reseller maar kreeg maar mondjesmaat de laatste modellen van iPhones en iPads. Ondertussen voorzag Apple wel zijn eigen winkels van voorraden.

Ook Nederlandse winkels klagen over Apple

Ook in Nederland is lange tijd geklaagd over die handelswijze van Apple. Zo was de iPhone 5 is bij geen enkele Nederlandse Apple Premium Reseller verkrijgbaar, nadat het toestel wel officieel in Nederland was uitgebracht. Het negeren van de eigen winkelpartners heeft Apple eerder ook gedaan bij de verkoop van de iPhone 4S.

Mogelijk zou de Franse actie tegen Apple gericht zijn tegen kortingen die door resellers werden benut om hun marges op te krikken. Die kortingen waren namelijk bedoeld om de prijzen voor consumenten te drukken, niet om de portemonnee van het kanaal te spekken.

Kortingsfraude?

Deze mogelijke aanleiding voor de Franse invallen zou dan verklaren waarom ook de twee grootste distributeurs ter wereld, Tech Data en Ingram Micro, bij het onderzoek zijn betrokken. De betrokkenheid van Tech en Ingram wordt bevestigd in een artikel bij The Inquirer. Beide distributeurs zorgen voor de verspreiding naar wederverkopers van Apple-producten en de afhandeling van kortingen.