"Een belachelijke actie", noemt Ewald van Kouwen van de Consumentenbond de advertenties van Dutchtone die zaterdag en maandag in verschillende dagbladen verschenen. Hij is verbolgen over de reclame waarin Dutchtone stelt dat uit onderzoek van de Consumentenbond zou blijken dat het bedrijf het bij het leggen van verbindingen beter doet dan de vier andere mobiele-telecomaanbieders. Volgens Van Kouwen is Dutchtone helemaal niet beter. "Uit het onderzoek kwam naar voren dat alle netwerken een gelijkwaardige kwaliteit hebben. Er zijn geen significante verschillen tussen de verschillende netwerken. De beste aanbieder doet het 0,2 procent beter dan de slechtste. Je kunt dus niet zeggen dat de ene aanbieder beter is dan de andere." De Consumentenbond deed het onderzoek in samenwerking met de overheid, de telecomaanbieders en de organisatie van kleine zakelijke bellers sTN.

Boemerang

"Het komt wel eens vaker voor dat bedrijven de onderzoeksresultaten van de Consumentenbond uit hun verband trekken. Maar dat het niet juist is wat er staat, gebeurt slechts bij hoge uitzondering", aldus Van Kouwen. "Het is ook niet zo slim van bedrijven om dat te doen, want zo'n actie slaat als een boemerang terug." De Consumentenbond heeft Dutchtone inmiddels van zijn grieven op de hoogte gebracht. Bovendien zal de bond bij het eerstvolgende overleg met de telecomaanbieders 'stevig aan de bel trekken'. Dutchtone zegt 'enorm verbaasd' te zijn over de kritiek van de Consumentenbond. "Dat er geen verschil zou zijn tussen de verschillende aanbieders is volslagen onzin", zegt woordvoerder Kevin Zuidhof.

Significant

Hij weerspreekt dat de verschillen 'niet significant' zijn. "Bij de schaatskampioenschappen zijn de verschillen ook minimaal, maar daarbij zeg je toch ook niet dat de nummers een tot en met vijf even goed zijn?" Dutchtone is niet van plan om met de advertenties te stoppen. Zuidhof: "Voorlopig blijft de campagne lopen. We houden ons gewoon aan de afspraken die we met de Consumentenbond hebben gemaakt. Dutchtone is dolgelukkig met de uitkomsten van het onderzoek en wil dat graag communiceren." Van Kouwen wil geen antwoord geven op de vraag of de bond naar de rechter stapt als Dutchtone doorgaat met adverteren. "We gaan het eerst proberen via het overleg met de telecomindustrie op te lossen. Ik doe niet aan 'als, dan'-scenario's." Update, 14:10 uur: Reactie Dutchtone toegevoegd.