Apple is in Italië eind vorig jaar al door de mededingingsautoriteit aldaar veroordeeld tot een boete van 900.000 euro. Dat is gebeurd na klachten over betalen voor het Apple Care Protection Plan en de standaard eenjarige garantie die Apple biedt. Die termijn strookt niet met de wettelijke garantietermijnen die in de diverse landen in Europa zijn vastgelegd. Apple is in deze zaak overigens in hoger beroep gegaan.

Internationale actie

Maar de Nederlandse Consumentenbond laat het daarbij niet zitten en gaat met zijn collega-organisaties uit tien andere landen actie ondernemen tegen de “gebrekkige garantie-informatie" van Apple. In eerste instantie blijft het bij een oproep aan Apple om de consument beter te informeren over de wettelijke garantieregels in relatie met de garantie die Apple zelf biedt, zegt de Consumentenbond in een verklaring.

In diezelfde verklaring zegt de directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, dat hij “juridische stappen overweegt" als Apple niet bereid is de informatie over garantie op zijn website aan te passen. Ook het indienen van een klacht bij de Consumentenautoriteit behoort tot de mogelijkheden, stelt Combée.

'We hopen op een reactie'

“We hebben Apple gevraagd binnen twee weken een reactie te geven op onze oproep", vertelt Babs van der Staak, woordvoerder van de Consumentenbond. “Van de aard van de reactie hangt af welke verdere stappen we gaan nemen. Althans we hopen wel dat we een reactie krijgen."

De consumentenbonden in de elf landen die nu actie willen ondernemen, kunnen dat niet gezamenlijk doen, zegt Van der Staak. “De wettelijke garantiebepalingen variëren per land, dus dat is helaas niet mogelijk. We zullen alle elf een eigen procedure moeten starten."

In 2009 ook al geklaagd over Apple

Overigens heeft de Consumentenbond in 2009 al geklaagd bij Apple en zijn officiële resellers dat de garantievoorwaarden niet deugden, maar Apple hield zich toen Oostindisch doof.