De Consumentenbond daagt aanstaande maandag T-Mobile en Vodafone, maar in feite is het een aanklacht tegen de hele telefoniesector. "We willen T-Mobile en Vodafone niet specifiek pootje lichten, het hadden net zo goed andere bedrijven kunnen zijn", licht een woordvoerder toe. Klagen bij de telefoonmaatschappij over ongevraagde sms-kosten halen nu veelal niets uit, stelt de bond.

De Consumentenbond wil een verbod op het huidige betalingssysteem waarin sms-aanbieders gebruikmaken van het facturatiesysteem van de operators. Er moeten meer waarborgen voor consumenten in het systeem komen. Ook moeten operators sms-aanbieders dwingen toegang te geven tot klantgegevens, zodat klachten onderzocht kunnen worden.

Geen bewijs

"Bij een verkeersboete heb je ook recht om fotobewijs op te vragen. Maar als je een ongevraagde sms-rekening krijgt, dan kan je daar geen bewijs van krijgen", zegt de woordvoerder van de bond.

In 2008 spanden T-Mobile en Vodafone juist een zaak (pdf) aan tegen twee aanbieders bij de Commissie Handhaving SMS-Gedragscode. Volgens de operators stuurden de sms-aanbieders ongevraagd berichten en weigerden ze klanteninformatie te verstrekken. De Commissie gaf de operators hierin gelijk.

Duizenden euro's

De Consumentenbond zegt "helemaal klaar" te zijn met kwalijke praktijken rondom betaalde sms-diensten. In september 2009 verzamelde de Consumentenbond in drie weken zo’n 300 meldingen. De gemiddelde schade ligt rond de 50 euro, maar sommige gedupeerden gaan voor duizenden euro’s het schip in, meldt de Bond.

Naast een actievere rol van de operators vindt de bond dat staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) de SMS-Gedragscode moet aanscherpen. Er zitten te weinig waarborgen in zodat gedupeerde consumenten hun recht kunnen halen.

Reclame Code

Ook de sms-diensten zelf worden op korrel genomen. De bond maakt bekend bij de Reclame Code Commissie (RCC) in hoger beroep te gaan. De RCC gaf de Consumentenbond eind 2009 ongelijk bij een klacht over het wegmoffelen van tarieven en exacte voorwaarden van sms-abonnementen.

Vodafone, een van de gedaagde operators, vindt dat de Consumentenbond "zijn boekje te buiten" is gegaan. De operator stoort zich aan de uitlating van de Bond, en eist een rectificatie voor de beweringen die gedaan zijn. Vodafone komt later met een uitgebreidere reactie. Update: reactie hieronder.

'Onwaarheden en sensatiezucht'

Volgens Vodafone verkondigt de Consumentenbond "feitelijke onjuistheden en presenteert meningen als feiten, zonder dat duidelijk is waarop deze gebaseerd zijn." Vodafone ontkent klanten opzettelijk te benadelen. De Consumentenbond laat zich verleiden tot het verkondigen van onwaarheden en sensatiezucht, stelt de operator.

In een vrijdagmiddag verstuurd persbericht pareert Vodafone de kritiek van de bond. Zo claimt de operator dat het vele waarborgen heeft om ongevraagde berichten te voorkomen. Ook ontvangt Vodafone in 3 weken gemiddeld ' slechts' 2 tot 3 gegronde klachten over sms-berichten. "Hoewel elke klacht vervelend is, is dit aantal absoluut niet alarmerend gezien het aantal klanten dat sms-diensten afneemt en het grote aantal verstuurde premium sms’jes."

Vodafone zegt het met EZ en de Stichting SMS Gedragscode al geruime tijd in overleg is om misleidende sms-reclame "hard aan te pakken".