In de nieuwe versie van Office introduceert Microsoft een nieuw formaat om bestanden op te slaan. Dit bestandsformaat, ook wel docx genoemd, is op xml gebaseerd en moet ervoor zorgen dat bestanden makkelijker uitwisselbaar zijn.

Docx-bestanden zijn te herkennen aan de toevoeging 'x' aan de extentie, zoals .docx en .xlsx. Documenten worden hierbij als individuele xml-elementen ontleed en opgeslagen. In theorie zou een Word-bestand dus kunnen worden geopend met een compressieprogramma als Winzip, waarna de inhoud van het Word-document als losse elementen zichtbaar is (zie bijlage).

Om conversieproblemen te voorkomen, werkt Microsoft aan een programma waarmee de huidige Office-applicaties bestanden van Office 2007 kunnen lezen.

Dit programma zal gratis ter beschikking worden gesteld als de uiteindelijke versie van Office 2007 wordt geïntroduceerd. Gebruikers die deze week bèta 2 van Office 2007 downloaden en installeren kunnen hun bestanden dus wel opslaan in docx-formaat maar niet openen op systemen waar de nieuwe bèta niet is geïnstalleerd.

Office 2007 zal eind dit jaar beschikbaar zijn voor bedrijven met een volumelicentie. Vanaf begin 2007 zal de software ook in de winkel verkrijgbaar zijn. Bron: Techworld