Een van de voornaamste verschillen is dat de i7-chips wel HyperThreading ondersteunen, Intels technologie voor multithreading. Daardoor kan elke core 2 programma-delen (threads) tegelijk draaien. Oudere single core Pentium 4-processors hadden al HyperThreading, maar Intel is daar - tijdelijk - van af gestapt met de komst van dual- en multicore-chips. De i5 verwerkt per core één thread.

Geheugen

De nieuwe desktopprocessor draait ook op een lagere kloksnelheid (2,66 GHz) dan de i7-topmodellen, behalve de lichtste daarvan (de i7-920). Alle Core i-chips hebben een automatische overklokoptie, wat de producent Turbo Boost noemt.

Daarnaast is het aantal geheugenkanalen teruggebracht van drie naar twee. Dit geldt ook voor de nu verschenen lichtere i7-varianten. Deze processors zijn gebaseerd op Intels Nehalem-ontwerp, waarbij de geheugencontroller is geïntegreerd in de processor. Concurrent AMD heeft dat enkele jaren geleden al gedaan. Dit levert een flinke prestatiewinst op.

Ook goedkopere i7

Tegelijk met de i5, die eerder nog voor juli was gepland, komt Intel met goedkopere i7-modellen. De eerste i7-processor is in november vorig jaar op de markt gekomen. De drie topmodellen die toen zijn uitgekomen, krijgen er nu twee lichtere modellen bij.

Zowel die nieuwe i7-exemplaren als de i5-processor gebruiken een nieuw type aansluiting (socket) op het moederbord. Intel komt ook met een bijbehorende nieuwe systeemchipset, de P55 Express. De processors hebben een maximaal energieverbruik (tdp) van 95 Watt.

En servervarianten

Intel lanceert tegelijk hiermee nieuwe servervarianten van de i7. Die Xeon-processors zijn quadcore, hebben ook 8 MB cache-geheugen en HyperThreading. Toch zijn ze bedoeld voor instapservers. Topmodellen voor zware multiprocessor-servers volgen nog.

Daarnaast is er nu een single-threaded variant en een energiezuinig exemplaar dat slechts 45 Watt verbruikt. De overige nieuwe Xeons hebben een maximaal verbruik van 95 Watt. Eind maart is de eerste Core i7-variant voor servers onthuld.