Hoewel CouchDB al in productie gebruikt wordt, is het nu pas dat het commerciële bedrijf achter deze 'slacker-database' genaamd Couchio de eerste commerciële versie uitbrengt.

Daarbij hebben de maintainers en ontwikkelaars van het open-sourceproject grote aanpassingen gemaakt aan de database. Grootste verandering ten opzichte van de laatste 'feature freeze' 0.11.0 is dat CouchDB niet langer alleen op Mac OS X, Linux of BSD draait. Versie 1.0 heeft nu ook een Windows installer meegekregen, wat betekent dat ook dit platform geschikt is om de slacker-database op te draaien. Verder is het wegschrijven van grote documenten flink versnelt. De ontwikkelaars claimen dat een daarbij een prestatiewinst van 300 procent is geboekt. Als laatste is het nu mogelijk om de systeeminstellingen middels replicatie te wijzigen.

Anders dan bij traditionele databases, die SQL praten, werken databases als CouchDB zonder deze databasetaal. In het geval van CouchDB worden gegevens als documenten in JSON opgeslagen, en worden queries in javascript gesteld. Deze indeling zorgt ervoor dat er geen tabellen hoeven te worden bijgehouden, waardoor veranderingen sneller doorgevoerd zijn . Ieder document bevat zijn eigen gegevens, en de database is dan ook beter te vergelijken met een kaartenbak dan met een telefoonboek.

CouchDB is open source en valt onder Apache License 2.0.

Bron: Techworld