Juist de economische crisis zorgt ervoor dat bedrijven blijven investeren in virtualisatie, zo vertelde Gartner-analist Rakesh Kumar onlangs tijdens een bijeenkomst in Londen. “Zeker nu geldt: investeer niet in nieuwe hardware voordat je hebt geoptimaliseerd.” En virtualisatie is het middel bij uitstek om de beschikbare hardware optimaler te benutten en het stroomverbruik terug te dringen.

Maar de analist had nog een verklaring waarom virtualisatie ook in 2009 in het middelpunt van de belangstelling blijft staan. Volgens Kumar hebben de ict-beslissers geleerd van de dotcom-crash zeven jaar geleden. “Het zal nu niet gebeuren dat projecten worden geruïneerd door er de stekker uit te trekken. De komende jaren zal er gewoon worden geïnvesteerd in de grote projecten.” En veel van die grote projecten draaien om virtualisatie, concludeert Kumar.

Meerdere vormen

Lange tijd had virtualisatie bijna automatisch betrekking op servers. In 2008 zagen we echter een opmars van varianten als desktopvirtualisatie, applicatievirtualisatie en zelfs virtualisatie op de mobiel, en kwam het aloude storagevirtualisatie weer op de agenda te staan. Hoewel servervirtualisatie de aandacht blijft opeisen, verwacht Gartner dat opslagvirtualisatie en virtualisatie van clientapparatuur vaste voet aan de grond krijgen in 2009.

“Virtualisatie op de desktop zal in 2009 een vastere vorm aannemen”, weet ook pre-sales consultant Arie Joosse van Symantec, dat zelf actief is op de virtualisatiemarkt met de Virtual Infrastructure en de Altiris Software Virtualization Solution. “Twee jaar geleden was desktopvirtualisatie nog iets engs, maar de drie bekende leveranciers hebben hun uiterste best gedaan om de toegevoegde waarde ervan aan te tonen.”

Diversiteit

2008 was ook het jaar van de diversiteit. Microsofts en Citrix knaagden nadrukkelijk aan de stoelpoten van VMware met respectievelijk Hyper-V en Xen. Ook werden steeds meer besturingssystemen en platformen gevirtualiseerd. Deze diversiteit kan echter wel leiden tot een wildgroei aan verschillende VM-builds.

Het gemak waarmee virtuele machines zijn te creëren, verstekt deze wildgroei. “Het is een bekend mechanisme dat het virtualiseren van één server vaak uitmondt in een hele verzameling gevirtualiseerde servers. Als je eenmaal begint met virtualisatie is het einde vaak zoek”, zegt Joosse. “Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld back-up, want Joost mag weten waar de server staat die bij een back-up hoort. Het beheer van gevirtualiseerde omgevingen wordt zonder enige twijfel een belangrijk aandachtsgebied in 2009.”

Joosse verwacht overigens niet dat de verhoudingen tussen VMware en Microsoft nog drastisch gaan veranderen in 2009. “Een voordeel voor Microsoft is dat Hyper-V bij Windows Server 2008 wordt geleverd. Maar een veelgehoord geluid is toch wel dat Microsoft functioneel achterblijft bij VMware.” Bron: Techworld