Eind jaren ’90 gaven ondernemingen miljoenen uit om eindeloze regels code te controleren die mogelijk hun systemen zouden blokkeren bij de overstap naar het nieuwe millenium.

Ditmaal is het juist het uitblijven van uitgaven en een genadeloze jacht op bezuinigingen die datacenters bedreigen. Dat stelt de Association for Computer Operations Management (AFCOM), een vereniging van datacentermanagers.

Serieuze uitval

Op basis van onderzoek onder hun leden voorspelt AFCOM dat in de komende vijf jaar een op de vier datacenters te maken gaat krijgen met serieuze uitval, van hetzij enkele belangrijke componenten, danwel het gehele datacentrum. Volgens voormalig AFCOM-voorzitter en oprichter Leonard Eckhaus, neemt de dreiging zelfs nog toe naarmate de economie verder terugvalt. “Wij denken dat het nog erger gaat worden”, zegt hij.

Eckhaus baseert die nieuwe waarschuwing op onderzoek en andere feedback van de AFCOM-leden. In totaal zijn er twee onderzoeken gehouden: een in mei vorig jaar, met 300 reacties van datacentermanagers, en een vervolgonderzoek afgelopen herfst, toen de economie begon in te zakken, en waaraan 133 leden deelnamen. Bijna de helft van de datacentermanagers gaf aan dat er bezuinigingen stonden gepland. Maar het onderzoek gaf ook specifiekere redenen waarom er een onderbreking in de services zat aan te komen, en twee daarvan hadden te maken met beveiliging: 6,1% bezuinigt op fysieke beveiliging en 4,5% beknibbelt op data security. Bijna 12% zegt dat krimpende budgetten in hun algemeenheid ontregelend zullen werken.

In de onderzoeken is overigens mogelijke overheidssteun niet meegenomen.

Overheidssteun

Tom Roberts, director van datacenter facility management bij Trinity Information Services (de IT-tak van een Amerikaanse zorgleverancier met 17 ziekenhuizen), zegt dat de 900 miljard dollar, die nu in Amerika in de gezondheidszorg wordt gestoken, grote gevolgen gaat hebben voor zijn uitgaven.

“Mijn omgeving staat op het punt in omvang te verdubbelen of zelfs te verdriedubbelen,” zegt Roberts tijdens een AFCOM-discussie over de onderzoeksresultaten. De uitgaven aan IT en de energie en de koeling om die IT te ondersteunen, zouden best eens in de honderden miljoenen dollars kunnen lopen. “Hoe kan ik dat soort ontwikkelingen in een periode van twee jaar bijhouden,” vraagt hij zich af?

Medewerkers

De meeste ondernemingen zouden waarschijnlijk tekenen voor Trinity’s probleem, maar Roberts heeft nu al moeite voldoende datacentermedewerkers te vinden. Zijn focus ligt momenteel op het herscholen en herschikken van zijn IT-medewerkers om alle gaten maar te kunnen vullen.

Volgens AFCOM-woordvoerders zal de economische terugval het vraagstuk van de datacentervaardigheden alleen maar vergroten. De meeste mensen die overstappen naar datacentermanagement zijn eerder werkzaam geweest in andere vakgebieden en hebben meestal een groot deel van hun training in de praktijk ontvangen. Er is nu eenmaal weinig specifieke training voor datacentermedewerkers beschikbaar. Als gevolg daarvan zijn deze medewerkers vaak ouder, wat overigens ook op de AFCOM-conferentie zichtbaar was. Als gevolg van bezuinigingsmaatregelen worden veel van deze medewerkers uitgekocht, waardoor de druk toeneemt om vervangers te vinden met de juiste vaardigheden. Volgens AFCOM heeft de economische situatie dit probleem in feite ‘versneld’.

Minder mobiel

Rick Sawyer, een manager bij EYP Mission Critical Facilities (onderdeel van HP), zegt dat hij klanten tegenkomt die bepaalde posities langdurig niet krijgen ingevuld. Doordat in Amerika de huizenmarkt is ingezakt, is de beroepsbevolking er ook nog eens minder mobiel - bovendien zijn ondernemingen op dit moment weinig genegen een verhuizing te betalen. Wat volgens hem wel vaker voorkomt is dat bedrijven bereid zijn werknemers tijdelijk in appartementen onder te brengen, ze vanuit huis te laten werken of ze desnoods geregeld in te vliegen.

Bron: Techworld