Donateurs die hebben bijgedragen aan dit crowdfundingsproject krijgen nu hun geld terug van Ubuntu-maker Canonical. Het doel voor de krachtige smartphone met dual boot Ubuntu en Android, die ook een complete Ubuntu Linux-installatie draait, was gesteld op 32 miljoen dollar. Dat bedrag is nog niet eens voor de helft gehaald: de teller stond bij het verlopen van de deadline op 12,8 miljoen dollar.

Ondanks inzamelingsrecord niet de finish gehaald

Het project om via internet geld in te zamelen, heeft wel een nieuw record gevestigd. Afgelopen weekend is het topbedrag van smartwatch Pebble gepasseerd. Dat was wel tegen het einde van de maandlange crowdfundingscampagne voor de Ubuntu Edge-smartphone. Het leek dan ook niet waarschijnlijk dat er in de laatste paar dagen nog de resterende 20 miljoen dollar zou worden binnengehaald.

Canonical-grondlegger Mark Shuttleworth stelde eerder al dat het toestel met 'ingebouwde pc' niet het enige doel is van het crowdfundingsproject. Deze manier van fondsenwerving geeft namelijk ook inzichten over de aantrekkelijkheid van een product: of er interesse voor is, wie die geïnteresseerden dan zoal zijn, en hoeveel zij ervoor over hebben.

Ubuntu Mobile komt nog wel

Het Linux-bedrijf stelt nu dan ook dat het veel heeft geleerd. Terwijl het inzamelingsdoel niet is gehaald en het Ubuntu Edge-toptoestel er niet van komt, zijn er volgens Canonical wel degelijk successen behaald. Een van die successen is de wereldwijd opgelaaide aandacht voor Ubuntu, wat komend jaar ook uitkomt als besturingssysteem voor smartphones. Het is dan alleen aan andere hardwarefabrikanten om daar ook echt toestellen mee uit te brengen.