In de opsporing van cybercrime lappen staten elkaars wetten, maar ook de internationale wetten aan hun laars. “We leven in het digitale Wilde Westen", zegt jurist Jan-Jaap Oerlemans. Hij sprak onlangs een grote groep rechters en advocaten toe die door het Kenniscentrum Cybercrime een dag werden bijgepraat over opsporing op internet.

Het Nederlandse Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie heeft al eens eerder toegegeven dat de recherche soms buitenlandse computers kraakt terwijl dat helemaal niet mag, omdat dat onder meer de soevereiniteit van onafhankelijke staten aantast. Volgens officier van Justitie Lodewijk van Zwieten kan het niettemin niet anders.

Onduidelijkheid over bevoegdheden politie

Volgens Oerlemans is er veel onduidelijkheid over digitale opsporing. "De wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden is ook op internet toepasbaar, maar veel is onduidelijk. Mag je bijvoorbeeld surveilleren met een valse account? Welke regels gelden nou eigenlijk op internet?" Zo kan iedereen simpelweg een profiel maken van een ander door gebruik te maken van openbare en makkelijk vindbare informatie op Twitter, Facebook en YouTube. Een politieagent mag dat niet zomaar en moet rekening houden met allerlei restricties.

Foute opsporingsmethodes

“Voordat je het weet maken zij zich schuldig aan stelselmatige observatie of andere opsporingsmethodes die in het normale leven aan banden zijn gelegd", verklaart Christiaan Prickaerts van het IT-bedrijf Fox-IT tijdens de themadag voor rechters. Hij heeft de rechters laten zien hoe je iemands leven snel in kaart kan brengen simpelweg gebruikmakend van Google en sociale media.

De rechters kregen ook meer te weten over het Internet Recherche Netwerk (iRN), dat agenten de mogelijkheid biedt anoniem en zonder sporen achter te laten onderzoek te doen op internet. Alle opsporingsinformatie wordt centraal opgeslagen en onderling gedeeld. Inmiddels telt dat netwerk 5000 gebruikers op 300 lokaties.