Maar je krijgt ook een geïntegreerde heads-up display (HUD) dat beelden in je natuurlijke gezichtsveld zet. Dus zonder smartglass, VR-bril of wat dan ook op je hoofd. Wetenschappers van DARPA, de technologische onderzoeksafdeling van het Amerikaanse leger, zien de visuele cortex als de plek voor zo'n breininterface.

De kleine chip ter grote van twee muntjes hoeft niet eens duur te zijn: het kan volgens DARPA voor slechts 10 dollar geproduceerd worden. Deze zorgt voor een eenvoudige visuele weergave via de directe interface naar de visuele cortex in je achterhoofdskwab, legt h+ Magazine uit.

Wat ervoor moet zorgen dat oog- en hersenafwijkingen worden hersteld. Daarnaast zou het apparaat je visuele zintuiglijke systeem kunnen omzeilen en een soort virtuele overlay over de echte wereld leggen.

Optogenetics is de toekomst?

Dat klinkt natuurlijk als ietwat krankzinnige toekomstmuziek, maar deze vorm van augmented reality-projectie wordt serieus onderzocht door het Biological Technologies Office (BTO). Deze afdeling van DARPA richt zich mede op neurologische doorbraken zoals op het vlak van optogenetics.

Dat is een relatief nieuwe methode die het op DNA-niveau mogelijk maakt om met behulp van licht specifieke neuronen aan of juist uit te zetten. De gevolgen voor de gezondheid zijn niet bekend, aangezien het nog niet op mensen is getest.

Het 'Cortical Modem Concept':