Volgens persbureau Associated Press (AP) kan de data van Megaupload-gebruikers al vanaf donderdag van de servers worden gewist. De filesharingsite werd eerder deze maand uit de lucht gehaald omdat er op grote schaal auteursrechtelijk beschermde bestanden werden gedeeld. De mannen achter de site, waaronder een Nederlandse programmeur en oprichter Kim Dotcom zijn in de boeien geslagen.

Overgebleven data

In een ingediende brief, die in handen is van AP, stelt het Amerikaanse Openbaar Ministerie dat de data op de servers vanaf donderdag door hosters Carpathia Hosting en Cogent Communications Group gewist mag worden. Over de servers van de Nederlandse Megaupload hoster Leaseweb wordt niet gerept.

Uit de brief blijkt verder dat de Amerikaanse overheid bepaalde data van de servers heeft gehaald. Verder kunnen de onderzoekers niets meer met de data omdat de grenzen van het huiszoekingsbevel zijn bereikt. De rechten ontbreken om de rest van de data te doorzoeken. Wie bezwaar heeft tegen het wissen van de data moet contact opnemen met de hosters. De verantwoordelijkheid ligt nu bij hen, aldus de openbaar aanklager.

Geen geld

Megaupload probeert het wissen van de data tegen te houden. Volgens het bedrijf gaat het ook om miljoenen gebruikers die persoonlijke bestanden hebben opgeslagen in de online kluis. Sinds de site op zwart ging heeft niemand toegang gehad tot zijn bestanden.

De kans bestaat dat de hosters overgaan tot het verwijderen van de bestanden omdat Megaupload zijn rekeningen niet meer kan betalen. De bankrekeningen van het bedrijf zijn bevroren. Volgens de advocaat van de online kluis zou de data van minstens 50 miljoen gebruikers in het geding zijn, aldus AP. Megaupload zegt er alles aan te doen om de data te behouden en samen te werken met de openbaar aanklagers. De data is ook belangrijk om tot een goed verweer te komen in de rechtszaal.