Iedereen die zijn data terug wil krijgen uit bestandskluis Megaupload, moet daar volgens de Amerikaanse federale aanklagers maar voor gaan betalen. De Amerikaanse autoriteiten hebben dit nieuwe standpunt afgelopen weekend ingenomen tijdens een nieuwe rechtszaak rondom filesharingsite Megaupload, die in januari op last van de FBI is neergehaald. De rechtszaak is aangespannen door de Electronic Frontier Foundation (EFF) en moet voorkomen data van onschuldige gebruikers wordt verwijdert.

Journalist wil video's terug

Het standpunt is een reactie op de ingevoerde eis tot openbaarmaking door de EFF. Dat komt op voor Kyle Goodwin, een Amerikaanse sportjournalist die Megaupload gebruikte om er een backup van zijn sportvideo's op te bewaren. Goodwins eigen hardrive is inmiddels gecrashed en hij wil nu graag toegang tot zijn backup via Megaupload, meldt Computerworld.

De Amerikaanse overheid raadt Goodwin nu aan om een claim in te dienen bij Megaupload en zijn hoster Carpathia. Volgens de Amerikaanse wet heeft iedereen die in beslag genomen materiaal terug wil de mogelijkheid om dit terug te eisen. De hoge kosten die gepaard gaan met het terugvinden van specifieke data uit de bestandskluis, worden daarbij niet vergoed.

Data staat nog op servers

Het OM zegt dat de 28 petabyte aan data nog altijd staat geparkeerd op de 1103 servers van Carpathia Hosting. Er was even sprake van dat het materiaal door de hoster zou worden gewist omdat de rekeningen voor het verhuur van de servers niet werden betaald. Carpathia liet destijds aan Webwereld weten dat het zelf helemaal geen toegang heeft tot deze data, laat staan het wissen ervan.

De kosten voor het hosten lopen inmiddels flink op. Hoster Carpathia meldt dat het dagelijks 9000 dollar kost om deze hoeveelheden data te bewaren. Aangezien alle eigendommen van Megaupload in januari in beslag zijn genomen, heeft de hoster de rechtbank gevraagd of het Amerikaanse ministerie van Justitie kan opdraaien voor die kosten. Die zaak loopt nog.

Rechtszaak betrokken start in augustus

Ondertussen is oprichter Kim Schmitz op borgtocht vrijgelaten. De rechtzaak tegen hem en alle andere betrokken, waaronder een Nederlandse programmeur, staat gepland voor begin augustus. Zij worden gezamenlijk aangeklaagd voor het aanrichten van ruim 500 miljard dollar schade door het schenden van copyrights.