De hacker startte een online chatsessie met hoster Granite Networks en stelde dat er een probleem was met de server waar Canadian Bitcoins op draaide. De server werd daarop gereboot in veilige modus, waarmee de belangrijkste veiligheidsmaatregelen uitgeschakeld werden. Vervolgens werd de exchange helemaal leeggeroofd toen de hacker zelfs fysieke toegang tot de server aangeboden kreeg.

Volgens de lokale krant Ottawa Citizen heeft de hacker bijna twee uur lang met Granite Networks gechat zonder dat de fraudeur naar zijn identiteit gevraagd werd. Zonder een paspoort of ID-kaart te laten zien kon de 'technisch medewerker' diezelfde dag met een laptop zijn gang gaan in de serverruimte. Daar zette hij 149,94 bitcoins (=bijna 70.000 euro) over naar zijn eigen computer.

Van de gekke

Eigenaar James Grant van Canadian Bitcoins reageert verbouwereerd. "Dit is compleet van de gekke", zegt hij in een interview met de krant. "De hacker stelde zich in de chatsessie voor als James Grant en het datacenter zei: 'Goedemiddag, wat kunnen we voor u doen?'" Granite Networks werkt naar eigen zeggen met de hoogste securitystandaarden in de IT-industrie.

In een reactie zegt het moederconcern van de hoster samen met de politie de diefstal te onderzoeken. Canadian Bitcoins heeft zijn server inmiddels elders gestald. De hack vond op 1 oktober 2013 plaats, maar haalde niet eerder de media.