Dit stelt onderzoeksbureau Gartner. Het monitoren van energieverbruik in het datacenter staat nog in de kinderschoenen, en dat blijft voorlopig zo. Dat is één van de conclusies die Gartner trekt na onderzoek onder datacenterbeheerders.

Slechts 7 procent van de 130 respondenten zegt dat het terugdringen van het energieverbruik een prioriteit is. De meesten vinden dat ze belangrijker zaken aan hun hoofd hebben dan 'Green IT'. Zij noemen daarbij consolidatie en virtualisatie als prioriteiten.

Energietips

Gartner geeft vier aanbevelingen om het energiemanagement te verbeteren. Ten eerste kan de temperatuur omhoog naar zeker 24 graden Celsius. Beheerders moeten dan wel sensoren plaatsen op plekken in hun datacenter die potentieel te heet kunnen worden. Overigens is dit niet nieuw. Ceo Jim Simonelli van APC gaf eerder dit jaar hetzelfde advies.

Een andere aanbeveling is dat er goede dashboards moeten komen om daarin het energieverbruik mee te nemen. Daarmee kunnen bedrijven het verbruik bekijken in relatie tot bijvoorbeeld het financiële plaatje. Bijna de helft (48 procent) van de respondenten gaf aan dat dit nog niet is overwogen.

Verder moet volgens Gartner de SPECpower-benchmark vaker gebruikt worden om de efficiëntie van servers te evalueren.

'Stel nieuwbouw uit'

Tot slot adviseert het onderzoeksbureau om niet te snel nieuwe datacenters te bouwen. Eerst zijn bestaande faciliteiten nog te verbeteren. Bedrijven kunnen beter gebruik maken van de huidige capaciteit door te consolideren en te virtualiseren.

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 63 procent van de respondenten verwacht dat ze binnen 18 maanden uit hun huidige datacenter groeien. Een minderheid (15 procent) zegt nu al alle beschikbare capaciteit te gebruikten. Zij zeggen binnen een jaar nieuwe datacenters te gaan bouwen.

Bron: Techworld.nl.