Dat zegt Eurocommissaris Neelie Kroes in een speech op een conferentie in Brussel. De conferentie gaat over het gebruik van “slimme energie" en duurzaam gebruik van ict. Kroes had het in haar voordracht voornamelijk over het gebruik van ict in de realisatie van zogeheten Duurzame Steden, maar legde daarbij vooral de focus op de uitdagingen die in de weg staan.

Het energieverbruik is daar een belangrijk onderdeel van. Kroes noemde de verbruikscijfers in de context van een nieuwe poging van de Europese Unie om dat energieverbruik te temperen. Volgens Kroes moet de ict-sector “groener" worden. Met het huidige tempo zal het energieverbruik in de EU in de komende acht jaar verdubbelen, waarbij de ict-sector 20 procent van alle beschikbare elektriciteit in Europa zal consumeren. De consumptie zal dan 100 miljard kilowattuur per jaar bereiken. “Dat is min of meer de totale elektriciteitsconsumptie van heel Nederland", hield ze haar gehoor voor.

Werken aan standaard meetmethode

Kroes zegt met diverse organisaties te werken aan een standaard om per land te kunnen meten wat de milieu-footprint is van ict. “Ik ben erg blij dat veel bedrijven op dit moment in de praktijk aan het testen zijn hoe deze standaarden functioneren", zegt Kroes. Dat moet uiteindelijk leiden tot een standaard meetmethode.

Kroes zegt verder dat zij met enkele collega's in de Europese Commissie in juli het Smart Cities and Communities Initiative. Dat initiatief moet alle activiteiten binnen de Commissie bundelen, bottelnecks oplossen en samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven stimuleren. Daarbij wordt vooral gekeken naar de energie-, transport- en ict-sector.