Energy Star-labels geven het energieverbruik van ict-apparatuur en andere elektronica aan. Er bestaat al een variant voor servers met x86-processors. Daar komt binnenkort een nieuwe variant bij voor storage-apparatuur, gevolgd door een voor noodvoedingen (ups'en, uninterruptible power supplies). Het initiatief hiervoor is genomen door het Amerikaanse milieu-agentschap EPA (Environmental Protection Agency), meldt de IDG Nieuwsdienst.

Certificering

Het datacenter-label moet in juni gereed zijn en wordt ondersteund door een certificeringsproces. Meedoen gebeurt op vrijwillige basis. De EPA meent dat veel bedrijven er wel voor voelen gezien de publieke aandacht voor milieuvriendelijkheid. Een certificering is dan een krachtig marketingmiddel, luidt de redenering.

Datacenters die zich aanmelden, gebruiken een online-tool die hun energie-effici├źntie indeelt op een schaal van 1 tot 100. Bedrijven die een score boven de 75 behalen, kunnen een EPA-audit aanvragen om daarmee een Energy Star-certificaat te verkrijgen. De EPA wil de online-meettool voor datacenters toevoegen aan zijn Portfolio Manager-tool, die ook energie- en waterverbruik van gebouwen meet.

Het voornaamste doel van de energielabels voor datacenterapparatuur is bedrijven met datacenters een duidelijk beeld te geven van hun ict-energieverbuik. Die bewustwording moet een verlaging van energieverbruik tot gevolg hebben. Ook moet het label de trend van het eigen verbruik inzichtelijk maken.

Verbruik versus gebruik

De Energy Star-meting voor datacenters is gebaseerd op de zogeheten PUE-waarde (power usage efficiency). Dat is het totale energieverbruik gedeeld door de hoeveelheid die de daadwerkelijke ict-systemen bereikt. 'Lekkage' door voedingen en verbruik door koeling worden dus afgetrokken.

De EPA neemt hierbij ook ups-systemen mee in de meting. Het laat vooralsnog andere datacenterfactoren buiten beeld, zoals dubbel uitgevoerde systemen (redundancy) voor failover, op basis waarvan de datacenterclassificatie (tier) wordt bepaald. Ook buiten beschouwing is de geografische locatie waar het datacenter zich bevindt. Een koeler klimaat maakt een lagere PUE-waarde makkelijker haalbaar.

Het aankomende energielabel is vorige week aangekondigd op de derde jaarconferentie van het Green Grid-forum. Dat is een samenwerkingsverband van ict-leveranciers die 'groene ict' aan de man willen brengen.