De explosieve groei van data is de grootste uitdaging voor datacenters van grote bedrijven. Het staat in de top drie van infrastructuurproblemen bij bijna de helft van de grote ondernemingen die zijn ondervraagd door onderzoeksbureau Gartner. De resultaten van dat onderzoek zijn vervat in het rapport 'User Survey Analysis: Key Trends Shaping the Future of Data Center Infrastructure Through 2011'.

Niet slechts uitbreiden

Het de baas worden van de groeiende hoeveelheid bedrijfsdata dwingt de organisaties komend jaar tot maatregelen die verder gaan dan alleen uitbreiding van de capaciteit. Dit blijkt uit Gartner-onderzoek dat tussen juni en augustus dit jaar is uitgevoerd onder grote bedrijven in Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, India en China.

Maar grote bedrijven nemen niet alleen domweg meer opslagruimte in huis. In 2011 worden grote delen van het ict-budget uitgegeven aan archiveringssystemen (die data relatief goedkoper opslaan) en aan middelen om data secuur te wissen. Laatstgenoemde techniek draagt de naam data retirement, en omvat zowel automatische technieken voor het veilig uitwissen van data, als harde schijven die hun eigen data zelf kunnen versleutelen (self-encrypting). Zulke harddisks kun je met een gerust hart aan de straat zetten.

Archiveren en 'pensioeneren'

Archivering en 'pensioenering' van data blijken de populairste antwoorden te zijn op het probleem van een bevroren of krimpend ict-budget. Bijna tweederde van de ondervraagde ondernemingen steekt geld in data-archiving of data-retirement om daarmee eind komend jaar de datagroei aan te pakken. Maar de maatregelen leveren ook geld op, stelt Gartner.

"Alle infrastructuuruitdagingen voor datacenters hebben impact op kosten, maar datagroei wordt vooral geassocieerd met toenemende kosten voor hardware, software, bijbehorend onderhoud, beheer en dienstverlening", stelt onderzoeksdirecteur April Adams van Gartner. De focus voor bedrijven en ict-afdelingen ligt nog altijd op kostenbeheersing en -beperking, dus krijgt het aanpakken van datagroei relatief meer aandacht.

Analist Adams raadt ict-managers en -beheerders daarom aan om bepaalde technieken duidelijk te verbinden met kostenbeperking, naast de andere voordelen die die technieken kunnen opleveren.

Meer maatregelen

Uit het onderzoek komen nog andere populaire manieren naar voren om datagroei in te dammen. Het gaat dan om consolidatie van verschillende, relatief onderbenutte storagesystemen, betere tools voor beheer van die storage, en technieken om de hoeveelheid opgeslagen data te verminderen.

Het probleem van verspilde opslagruimte door gebruik van veel verschillende opslagsystemen is al jaren bekend. Net zoals de oplossing ervoor: consolidatie. Een andere populaire maatregel is gebruik van data-verminderende technieken. Die kunnen uiteenlopen van compressie op de te bewaren data, tot deduplicatie van data-doublures. Laatstgenoemde techniek kan er, in een simpel voorbeeld, voor zorgen dat rondgemailde, ongewijzigde attachments maar één keer worden opgeslagen (en dus ook maar één keer worden meegenomen in de backup).

Andere uitdagingen

De groei van opgeslagen data bij bedrijven heeft grote invloed op de andere grootste uitdagingen voor datacenters. Grote hoeveelheden data kunnen systemen zoals servers vertragen en grotere datasets kunnen netwerken laten dichtslibben. Maar Gartner waarschuwt ook voor de gevolgen van een aantal maatregelen. Virtualisatie kan bijvoorbeeld een grote impact hebben op het netwerk, doordat enkele machines veel meer verkeer genereren.

En nu de recessie 'ineens' voorbij is, plaatsen bedrijven er nieuwe krachtige servers bij en consolideren ze de oude. Maar de meeste bedrijfsnetwerken hebben maar een handjevol 10 Gigabit Ethernet-switches die zo'n stijging aankunnen.

Bovendien kan consolidatie, van zowel servers als van storagesystemen, zorgen voor niet-lokale netwerkproblemen. Er loopt dan namelijk veel meer verkeer via de verbindingen tussen bedrijfsvestigingen (wide area network). De toename aan werknemers die op afstand of mobiel werken, zorgt voor nog meer dataverkeer over de externe verbindingen.