Managers van datacenters moeten meer bereiken en tegelijkertijd kosten besparen, zo constateert Symantec naar aanleiding van het jaarlijkse 'State of the Data Center'-onderzoek. Om dat doel te bereiken, kiezen managers steeds vaker voor noviteiten als server-virtualisatie en consolidatie en automatisering van routinehandelingen.

Meer geld

Voor het Symantec-onderzoek zijn managers en topmannen van 644 grotere bedrijven in de VS, Canada, Brazili├ź en Mexico ondervraagd over hun beleid ten aanzien van datacenters. Volgens Marty Ward van Symantec blijven de budgetten voor datacenters toenemen, maar veel minder sterk dan voorheen. De helft van de ondervraagde bedrijven zegt de komende 12 maanden meer geld aan datacenters te besteden, maar 34 procent verwacht dat de uitgaven stabiel zullen blijven terwijl 16 procent een lager budget verwacht.

Hoge eisen

De meeste budgetverhogingen gaan naar kostenposten als energieverbruik en infrastructuur. Hoewel datacenterbeheerders vooral kosten willen besparen, blijven IT-managers hoge eisen stellen, constateert Symantec. "Toepassingen worden steeds talrijker en complexer, maar de servercapaciteit wordt nog steeds niet volledig gebruikt."

Kostenbesparingen bij datacenters zijn vooral te danken geweest aan virtualisatieprojecten, zo stelt Symantec. De gemiddelde benutting van servercapaciteit ligt nu op 53 procent, waar dat vijf jaar geleden nog zo'n 20 procent was. Daar kan dus volgens Symantec nog steeds veel geld worden bespaard.

Outsourcing

Slechts 2 procent van de onderzochte bedrijven bleek niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de gebruiker. Volgens zes van de tien organisaties wordt het echter steeds moeilijker om aan het door het bedrijf verwachte niveau van dienstverlening te voldoen.

Personeelsproblemen bij datacenters worden voornamelijk opgelost door outsourcing en opleidingen. Bijna de helft van de bedrijven doet aan uitbesteding van bepaalde onderdelen. 78 procent verwacht dat de budgetten voor opleidingen de komende twee jaren zullen stijgen.