Sinds ruim een jaar krijgt de zeecontainer veel aandacht als nieuwe behuizing voor servers en opslag. Afgelopen zomer onthulde Microsoft nog dat het bij Chicago een gloednieuw rekencentrum bouwt dat zo'n 150 containers zal bevatten. Vorig jaar nog kreeg Google een patent voor een containerserver toegewezen.

40 tot 80 procent zuiniger

De koeling van zeecontainers zouden zo'n 40 tot 80 procent efficiënter werken dan bij traditionele datacentra. Bovendien kunnen bedrijven op deze manier wennen aan het idee van een modulair datacentrum en de gedachte aan individuele servers loslaten.

Het percentage van de energiebesparing wordt echter alleen bereikt in vergelijking met traditionele datacentra waar servers minder dicht op elkaar zijn geplaatst. Die situatie is vergelijkbaar met de kosten voor het verwarmen 100 appartementen en 100 vrijstaande huizen. Bedrijven kunnen al zonder zeecontainers hoge besparingen bereiken door hun rekencentra efficiënter in te richten.

Alleen voor giga-internetbedrijven

Rakesh Kumar, analist bij Gartner waarschuwt dan verkopers de zeecontainer op een andere manier aan de man zullen moeten brengen. "Ik geloof niet dat het energieverbruik een groot voordeel zal vormen," zegt Kumar. De zeecontainers zouden daarom voorlopig vooral interessant zijn voor gigantische internetbedrijven zoals Amazon, Google en Microsoft.

Microsoft koopt zijn containers bij Rackable. Maar zelfs vice president Geoffrey Noer erkent dat zijn containers niet zaligmakend zijn: "In de meerderheid van de gevallen verdient een traditionele oplossing de voorkeur."

Voordelen

Het datacetrum in een zeecontainer biedt echter wel belangrijke andere voordelen. Omdat de zeecontainers standaard apparatuur bevatten, kan een rekencentrum in een zeecontainer veel sneller in gebruik genomen worden dan een traditionele variant. Maar wie snel extra rekenkracht nodig heeft, kan zijn heil evengoed bij een hosting provider zoeken.

Elke container vormt daarnaast een robuust systeem dat bijna zelfstandig opereert. Een exemplaar beschikt over zijn eigen stroomtoevoer, koeling en netwerkfaciliteiten. Een storing in een container, zal de overige exemplaren daarom ongemoeid laten. De blackbox containers van Sun Microsystems zijn zelfs zo robuust ontworpen dat zij tegen aardbevingen bestand zijn.