Tijdens piekmomenten ontstaan er bottlenecks in grote serverclusters. Om deze verstoppingen beter af te handelen testen onderzoekers van Microsoft draadloze verbindingen als achtervang tijdens zeer drukke momenten. Dit moet hoge kosten voor het herbedraden van een serverpark drukken.

Datacenters ideaal

Volgens The New York Times was er van tevoren veel kritiek op het gebruik van draadloze verbindingen in datacenters. Veel draadloze verbindingen zijn namelijk redelijk onbetrouwbaar en kunnen de hoge eisen van waaraan datacenters moeten voldoen niet aan. De verbindingen kunnen hinder ondervinden van het weer of van veranderende omstandigheden in een ruimte. En bovendien: waarom een vaste, betrouwbare infrastructuur variabel maken door een extra verbindingssmaak toe te voegen?

Maar volgens Victor Bahl, director van het mobile computing research center van Microsoft Research, zijn de omstandigheden in datacenters ideaal voor draadloze verbindingen. Hij stelt tegenover de krant dat het de voorspelbare omgeving, in combinatie met gecontroleerde temperaturen en weinig beweging van mensen is die maakt dat draadloze netwerken in datacenters wel werken.

Richtantennes

Het team van Microsoft monteert, kleine richtbare antennes boven op de serverracks om data te verzenden en ontvangen. Een centrale controller speurt het netwerk af op mogelijke opstoppingen en zet de draadloze verbindingen in als er meer bandbreedte nodig is. De signalen worden over een horizontaal vlak verstuurd. Volgens Microsoft werd het netwerkverkeer door het inzetten van draadloze 'flyways' minstens 45 procent sneller in 95 procent van de tests.

Het gaat om multigigabitverbindingen, waarvoor geen normale wifi-technologie gebruikt kan worden. Wifi spreid zich uit over de hele ruimte, de verbindingen in het datacenter worden in een gerichte straal verstuurd op een extreem hoge radiofrequentie in de 60 gigahertz band.

Microsoft is niet de enige die bezig is met draadloze verbindingen voor servers. De Universiteit van Californië is heeft ook ambities in die richting. Daar wordt onder andere gewerkt aan een systeem om andere racks via het plafond aan te stralen, zo hoeft het signaal niet op een horizontaal vlak te bewegen. Door het signaal te laten afketsen op het plafond zou ook een veel hogere bandbreedte gehaald kunnen worden.