10: Shaheen II

De Shaheen II, een supercomputer van de King Abdullah University of Science and Technology in Saudi Arabië is wederom een plekje gezakt in deze lijst. Deze, op Cray gebaseerde machine heeft ongeveer 200000 processor-cores aan boord. De machine haalt 5,536 petaflops in de LINPACK benchmark en is redelijk zuinig met 1954 megaflops per watt.

9: Hazel Hen

Er staan maar twee supercomputers uit Europa in deze lijst en Hazel Hen, van de Universiteit van Stuttgart. Deze computer kan overweg met 5,64 petaflops dankzij 185000 processorkernen. De computer is overigens de enige in de lijst met een pluimvee-gerelateerde naam.

8: Piz Daint

De tweede supercomputer uit Europa in de lijst is de Piz Daint uit Zwitserland. Het apparaat staat al in de lijst sinds 2012. Het is een van de twee computers die gebruik maakt van 73808 NVIDIA's Tesla accelerator cores. Het apparaat heeft ongeveer 116000 cores aan boord en verwerkt 6,27 petaflops. Met 2697,2 megaflops per wat is het 't op één na zuinigste systeem in de lijst.

7: Trinity

Het paradepaardje uit New Mexico staat op nummer zeven. Deze supercomputer was in de vorige top tien de nieuwste binnenkomer en doet het nog steeds erg goed (al is hij wel een plekje gedaald) Met 8,1 petaflops moet deze computer het doen met de zevende plek.

6: Mira

De Mira staat al een aardige tijd in de top tien. De supercomputer uit Chicago heeft meer dan 786000 cores aan boord en verwerkt 8,59 pataflops. De Mira wordt gebruikt door het Department of Energy's Argonne National Laboratory in Chicago.

5: K Computer

De K computer staat het langst in de top 10. Deze supercomputer kan overweg met 10,5 petaflops en staat in het RIKEN Institute in Japan. Het apparaat doorbrak als eerste de "magische" grens van 10 petaflops.

4: Sequoia

De Sequoia is een supercomputer van IBM die ook al een aardige tijd in de top tien staat. De supercomputer kan 17,1 petaflops verwerken en heeft ruim anderhalf miljoen processorcores aan boord. Daarbij is het apparaat nog efficiënt ook. Met 2177 megaflops per watt is het de op drie na zuinigste supercomputer van deze lijst.

3: Titan

Deze supercomputer uit het Oak Ridge National Laboratory perst er 17,6 petaflops uit en heeft een tijdje op nummer één gestaan in deze lijst (net als de K computer en de nummer twee uit deze lijst). Het is overigens het enige systeem uit de lijst dat gebruik maakt van AMD's Optereon-processoren.

2: Tianhe-2

Het heeft even geduurd maar de Tianhe-2 is eindelijk van de troon gestoten. Deze supercomputer heeft een hele tijd op nummer één gestaan en heeft meer dan drie miljoen processorkernen aan boord. Met 33,9 petaflops is het niet zo gek dat deze supercomputer zo lang op nummer 1 heeft gestaan. De computer is daarmee bijna twee keer sneller dan z'n voorganger. Een flinke prestatie, maar het kan nog sneller, veel sneller...

1: Sunway TaihuLight

Hier is hij dan, de nieuwe nummer één! De grootste, krachtigste, efficiëntste (6501 megaflops per watt) supercomputer ooit gemaakt. De Sunwat TaihuLight! Deze supercomputer heeft meer dan 10 miljoen processorcores onder de motorkap en is bijna drie keer sneller dan z'n voorganger (93 petaflops). Deze supercomputer gebruikt processoren van Chinese makelij en daarmee geeft China aan dat het niet meer afhankelijk is van Amerikaanse technologie.