10. K Computer

Deze supercomputer is gebouwd door Fujitsu en staat in het RIKEN Institute in Japan. Het apparaat doorbrak als eerste de "magische" grens van 10 petaflops. Dit krijgt deze computer voor elkaar dankzij 88.128 SPARC64 VIIIfx octacore processoren die op 2 Ghz draauien

Deze oudgediende van de lijst zakt verder naar de tiende plaats, maar hij staat er dan ook al op sinds 2011, toen hij de snelste supercomputer ter wereld was. Deze supercomputer is jarenlang een van de zuinigste geweest in de top 10. Helaas is het tij gekeerd voor deze machine. Met 0,83 gigaflops per watt is het nu de minst efficiënte computer uit deze lijst. Ondanks dat spuwt hij toch nog steeds 10,5 petaflops pure computerkracht uit!

9. Oakforest-PACS

Nog een Fujitsu-machine. Gebouwd voor het Joint Center for Advanced High Performance Computing in Japan. Deze computer is gebaseerd op Fujitsu's Pimergy CX1640 cluster en maakt gebruik van Intels' Omni-Patch interconnects. Deze supercomputer kwam vorig jaar binnen op plaatsnummer 6 in deze top 10 maar is inmiddels gezakt naar plaats 9. Hij geeft 13,55 petaflops uit 556.000 processorcores.

Op het gebied van energiezuinigheid doet deze computer het aardig met 4986 gigaflops per watt.

8. Cori

Cori van het National Energy Research Scientific Computing Center is vernoemd naar de biochemica Gerty Cori, de eerste Amerikaanse vrouw die de Nobel Prijs won. De computer met haar naam komt op 14.01 petaflops met de Linpack benchmark en gebruikt daarvoor 622.000 cores. Ook deze supercomputer maakte vorig jaar z'n debuut in de top 10. Deze kwam toen binnen op de zevende plaats, maar staat nu stevig op de achtste plaats.

Gek genoeg is deze computer, die eigendom is van the Department of Energy minder zuinig dan z'n Japanse tegenhanger met 3558 gigaflops per watt.

7. Trinity

Trinity van Los Alamos National Laboratory staat voor de vierde keer in de lijst. Gek genoeg is deze computer een paar plekjes gestegen. Niet omdat de andere computers het nou slechter zijn gaan doen, maar omdat deze supercomputer een flinke upgrade heeft gehad. Trinity wist met zijn 8,1 Petaflops vorig jaar op de tiende plaats te eindigen, maar heeft daar dankzij een uitbreiding van 9984 Xeon Phi 68-core processoren naar de zevende plek weten te klimmen. De supercomputer heeft nu 979.968 processor-cores aan boord en haalt daarmee 14,14 petaflops.

Wat energie-efficientie betreft, zit het ook wel goed. Trinity consumeert 3678 gigflops/watt.

6. Sequoia

De Sequoia is een supercomputer van IBM die ook al een aardige tijd in de top tien staat. Sequoia stond in 2012 nog fier op de eerste plek. De supercomputer kan 17,1 petaflops verwerken en heeft ruim anderhalf miljoen processorcores aan boord. Daarbij is het apparaat nog efficiënt ook met 2177 megaflops per watt.

5. Titan

De krachtigste supercomputer uit de VS is Titan. Dit werkpaard is van de Oak Ridge National Laboratory in Tennessee en het heeft 17,6 petaflops aan paardenkrachten. Vorig jaar stond deze krachtpatser nog op de derde plaats en in de jaren daarvoor bezette de supercomputer jarenlang de tweede plaats na een tijd op de eerste plaats te hebben gestaan net als de Sequoia en de K-computer.

De Titan is een van de weinige supercomputers die gebruik maakt van AMD's 16-core Opteron-processoren in combinatie met Nvidia Tesla accelerators. De supercomputer bevat 560.640 cores en verwerkt 17,59 petaflops.

Met 2,143 gigaflops per watt is ook deze computer behoorlijk efficiënt.

4. Gyoukou

Deze supercomputer heeft zichzelf flink naar boven weten te werken. Gyoukou is een computer van de Japan Agency for Marine-earth Science and Technology en is de opvolger van de Earth Simulator en stond vorig jaar op plaats 69 in de top 500-lijst.

Fabrikant ExaScaler heeft miljoenen accelerator-cores toegevoegd om de supercomputer een boost gegeven en dat heeft ervoor gezorgd dat deze topper nu op de vierde plaats staat. Gyoukou bevat 1250 Intel Xeon 16-core-processoren met een Infiniband EDR interconnect. De meeste kracht wordt geput uit de 19.840.000 cores van de Pezy-SC2-accelerators.

De computer kan hierdoor 19,14 petaflops verwerken en haalt een efficiëntie van 14,17 gigaflops per watt, bijna twee keer zoveel als de concurrentie.

3. Piz Daint

Ook deze supercomputer heeft deze positie gekregen dankzij een stevige, jarenlange klim. In 2012 stond deze computer nog op de 114e plaats met 1504 Intel Xeon E5-2670 processoren.

De Swiss National Supercomputing Center heeft samen met Cray meerdere upgrades uitgevoerd. De eerste upgraderonde bestond uit het verdriedubbelen van het aantal processoren. Het apparaat klom zo naar de 42e plaats. Een half jaar later werd daar nog een stapel Nvidia K20x accelerators aan toegevoegd waardoor de Piz Daint op de zesde plek kwam te staan.

Vorig jaar verving Cray de Xeons voor nieuwere modellen met 12 cores (E5-2690v3). Ook de Nvidia K20x accelerators werden vervangen door de nieuwere Tesla P100. Naast deze vervangronde werden er ook nog extra processoren toegevoegd. Al dit harde werk levert de Piz Daint uiteindelijk een plekje in de top 3 op met 19,59 petaflops op.

Deze supercomputer is echter niet zo zuinig als de Gyoukou, maar met een efficiëntie van 8622 gigaflops per wat hoeft dit monster zich niet te schamen.

2. Tianhe-2

Melkweg-2 van de Chinese National University of Defense Technology heeft 33,86 petaflops aan verwerkingskracht, wat voldoende was om hem aan de top te krijgen van elke lijst waarop hij verscheen (vanaf juni 2013), tot vorig jaar. Ook deze keer behoudt hij zijn tweede plaats.

De computer bevat een mix van Intel Xeon E5-2692v2 en Intel Xeon Phi 31S1P-processoren met in totaal 3.120.000 cores en 1 petabyte aan RAM.

Ook deze supercomputer weet de zuinigheid van de Gyoukou niet te verslaan en moet het doen met een efficiëntie van 1902 gigaflops per watt. Maar goed, De Tianhe-2 is dan ook gebouwd in 2013 dus dat is niet zo heel gek.

1. Sunway TaihuLight

Voor de vierde keer op nummerrrrrr 1: de monsterlijke Sunway TaihuLight van het Nationale Supercomputing Centrum in Wuxi, China. Met maar liefst 93,01 petaflops heeft hij ongeveer drie keer zoveel computerkracht als de Tianhe-2, en meer dan vijf keer zoveel paardenkracht als Titan op de derde plek.

Dit monster heeft geen versnellingschips, maar doet al z'n werk op 40.960 Sunway 26010-processoren. Elke processor heeft 260 cores. Alleen op efficiëntie-gebied (6051 gigaflops per watt) moet de Sunway TaihuLight een hoop computers voor laten gaan.