De lijst met de snelste supercomputers ter wereld wordt sinds 1993 elk half jaar gepubliceerd door het TOP500-project, elke november en juni. Toen rekenden we nog in gigaflops en voerde de snelste machine 57,9 miljard Floating Point Operations per Second (flops) uit. Inmiddels zitten we stevig in het petaflops-tijdperk en hebben we het met het huidige record over meer dan 122 quadriljoen operaties per seconde.

Deze keer domineert IBM de tien snelste supercomputers met krachtpatsers. Cray heeft er eentje meer in de top tien staan, maar bungelen onder aan de lijst. 'Big blue' heeft zelfs twee systemen in de top 3 weten neer te zetten en stoot de Chinese Sunway van zijn troon. Ook opvallend is het volledig verdwijnen van de Gyoukou van Japanse start-ups PEZY Computing, Exascaler en UltraMemory.

Die machine viel op vanwege zijn energiezuinigheid en vorig jaar bereikte de supercomputer de vierde plaats. Hij zou gezakt zijn naar de vijfde, ware het niet dat de CEO van PEZY werd gearresteerd op verdenking van fraude en het overheidsdcontract voor het gebruik van de Gyoukou werd beëindigd. De machine is nu volledig verdwenen en de vijfde plek wordt nu ingenomen door een supercomputer van het eveneens Japanse Fujitsu.

Hier volgt de huidige top tien van 's werelds snelste supercomputers:

10. Cori

Cori van het National Energy Research Scientific Computing Center is vernoemd naar de biochemica Gerty Cori, de eerste Amerikaanse vrouw die de Nobel Prijs won. De supercomputer met haar naam komt op 14,01 petaflops met de Linpack benchmark en gebruikt daarvoor 622.000 cores. Cori maakte twee jaar geleden haar debuut in de top 10. Ze kwam toen binnen op de vijfde plaats, maar is inmiddels de hekkensluiter van de top tien geworden.

9. Trinity

Trinity van Los Alamos National Laboratory staat voor de zevende keer in de lijst. Trinity wist met zijn 8,1 Petaflops twee jaar geleden op de tiende plaats te eindigen, maar kon vorig jaar, dankzij een uitbreiding van 9984 Xeon Phi 68-core processoren, naar de zevende plek klimmen. De supercomputer heeft nu 979.968 processor-cores aan boord en haalt daarmee 14,14 petaflops. Dat is dit jaar goed voor een negende plaats.

Wat energiezuinigheid betreft, zit het ook wel goed. Trinity consumeert 3678 gigflops/watt.

8. Sequoia

De Sequoia is een supercomputer van IBM die ook al een aardige tijd in de top tien staat. Sequoia stond in 2012 nog fier op de eerste plek. De supercomputer kan 17,1 petaflops verwerken en heeft ruim anderhalf miljoen processorcores aan boord. Daarbij is het apparaat nog efficiënt ook met 2177 megaflops per watt.

7. Titan

Dit werkpaard is van de Oak Ridge National Laboratory in Tennessee en het heeft 17,6 petaflops aan paardenkrachten. Twee jaar geleden jaar stond de Titan nog op de derde plaats en in de jaren daarvoor bezette de supercomputer jarenlang de tweede plaats na een tijd op de eerste plaats te hebben gestaan, net als de Sequoia en de K-computer.

De Titan is een van de weinige supercomputers die gebruik maakt van AMD's 16-core Opteron-processoren in combinatie met Nvidia Tesla-accelerators. De supercomputer bevat 560.640 cores en verwerkt 17,59 petaflops. Met 2,143 gigaflops per watt is ook deze computer behoorlijk efficiënt.

6. Piz Daint

Ook deze supercomputer heeft deze positie gekregen dankzij een stevige, jarenlange klim. In 2012 stond deze computer nog op de 114e plaats met 1504 Intel Xeon E5-2670 processoren.

Het Swiss National Supercomputing Center heeft samen met Cray meerdere upgrades uitgevoerd. De eerste upgraderonde bestond uit het verdriedubbelen van het aantal processoren. Het apparaat klom zo naar de 42e plaats. Een half jaar later werd daar nog een stapel Nvidia K20x-accelerators aan toegevoegd waardoor de Piz Daint op de zesde plek kwam te staan.

Twee jaar geleden jaar verving Cray de Xeons voor nieuwere modellen met 12 cores (E5-2690v3). Ook de Nvidia K20x-accelerators werden vervangen door de nieuwere Tesla P100. Naast deze vervangronde werden er ook nog extra processoren toegevoegd. Al dit harde werk leverde de Piz Daint vorig jaar een plekje in de top 3 op met 19,59 petaflops op en is een jaar later gezakt naar de zesde plaats.

5. AI Bridging Cloud Infrastructure (ABCI)

Deze supercomputer is gebouwd door The National Institute of Advanced Industrial Science and Technology in samenwerking met Fujitsu voor de universiteit van Tokyo. Deze krachtpatser heeft maar liefst 391.680 cores aan boord (Intel Xeon Gold) 417.792 GB RAM. Met 19,88 petaflops blijft supercomputer ABCI op de vijfde plaats zitten.

4. Tianhe-2A

'Melkweg-2' van de Chinese National University of Defense Technology heeft 33,86 petaflops aan verwerkingskracht, wat voldoende was om hem aan de top te krijgen van elke lijst waarop hij verscheen (vanaf juni 2013), tot twee jaar geleden. De Tianhe-2A bevat een mix van Intel Xeon E5-2692v2 en Intel Xeon Phi 31S1P-processoren met in totaal 3.120.000 cores en 1 petabyte aan RAM.

3. Sierra

IBM's supercomputer Sierra is uitgerust met IBM Power9 22C-processoren die draaien op 3,1 GHz. In totaal heeft de machine ruim anderhalf miljoen cores tot z'n beschikking (1.572.480) en 1.382.400 GB RAM. Theoretisch bereikt de supercomputer een maximum van 125 petaflops, maar met de benchmarktests werd 71,6 gemeten.

De supercomputer wordt door het Amerikaanse ministerie van Defensie gebruikt om geavanceerde simulaties uit te voeren over het nucleaire arsenaal, onder meer om uitgebreide natuurkundige berekeningen uit te voeren die vervolgens worden gebruikt om de code van nieuwe wapensystemen te verfijnen.

2. Sunway TaihuLight

Na jarenlang op de eerste plek te hebben gestaan, nu gezakt naar de tweede plaats: de monsterlijke Sunway TaihuLight van het Nationale Supercomputing Centrum in Wuxi, China. Met maar liefst 93,01 petaflops heeft hij ongeveer drie keer zoveel computerkracht als de Tianhe-2, en meer dan vijf keer zoveel paardenkracht als de Titan op de zevende plek.

Dit monster heeft geen versnellingschips, maar doet al z'n werk op 40.960 Sunway 26010-processoren. Elke processor heeft 260 cores. Alleen op efficiëntie-gebied (6051 gigaflops per watt) moet de Sunway TaihuLight een hoop computers voor laten gaan.

1. Summit

IBM bouwde opnieuw voor het lab Oak Ridge National Laboratory de computer met de codenaam Summit, die dit jaar de nieuwe nummer 1 is. Met 122,3 petaflops passeert hij de twee concurrenten met het grootste gemak. IBM heeft nu twee plekken in de top drie van de lijst in bezit, met Sierra op de derde positie.

De Summit heeft 4356 knooppunten die elk zijn voorzien van Power9-CPU's met 22 cores, en zes Nvidia Tesla V100-GPU's. De interconnect wordt gevormd door een Mellanox dual-rail EDR InfiniBand-netwerk.