Wil je je smartphone voorzien van extra geheugen, snel een hoop data overzetten van het ene naar het andere systeem, data back-uppen of gewoon wat meegeven aan een vriend, familielid of kennis? Dan is een (extra) opslagmedium wel handig, maar er is zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Het simpelweg kopen van de snelste of grootste kaart is niet voldoende en de kans bestaat dat je apparaat daar niet mee overweg kan of de kaart maximaal kan benutten. Wij leggen je uit waar je het beste op kan letten en hebben voor je gekeken voor welke opslagmedia je het beste kan gaan.

Er wordt de laatste tijd flink gestunt met prijzen op dat gebied, waarschijnlijk omdat er nieuwe standaarden om de hoek komen kijken en de prijs van flashgeheugen al een tijdje aan het dalen is.

We noemen, naast het beste van het beste daarom ook enkele andere toppers die misschien niet op nummer 1 eindigen, maar nog steeds zeer goed zijn en dankzij hun lage prijs zeker de moeite van het aanschaffen waard zijn.

Beste kaarten voor je smartphone

Het is praktisch onmogelijk om één exclusieve winnaar uit te roepen. Er zijn zoveel (goede) kaarten op de markt en zoveel aanbiedingen de laatste tijd dat wij er gewoon een aantal op een rijtje zetten voor je:

Samsung Evo Plus series: Samsung doet het niet alleen erg goed in de SSD-markt, ook op de SD-markt gooit deze fabrikant hoge ogen. Samsung produceert veel verschillende soorten SD-kaarten, maar qua prijs/prestatie/betrouwbaarheid zit je met een EVO-kaartje eigenlijk altijd goed.

Of je nou voor een 32 GB (iets meer dan 8 euro), 64 GB (iets minder dan 15 euro) of zelfs 128 GB (iets meer dan drie tientjes) gaat. Je krijgt heel veel waar voor je geld. Deze kaartjes komen bijna altijd als snelste uit de test, ook als er veel kleine bestanden worden weggeschreven. Dat maakt deze kaartjes ook uitstekend geschikt voor het verplaatsen van apps. Ook al hebben deze kaartjes geen A1 of A2-klassificering. Bovendien is de 128 GB-versie met een U3-snelheidsklasse extra rap.

Als het je niet per se om de snelheid gaat (omdat je de kaart alleen maar voor de opslag van muziek, video's en foto's gaat gebruiken), kan het nog goedkoper.

De Kingston Canvas Select-geheugenkaartjes doen het qua snelheid ook behoorlijk goed en zijn nog even wat goedkoper dan de kaartjes van Samsung. Je kan al een 32 GB- kaartje halen voor iets meer dan 5 euro en een 64 GB-kaartje voor rond de 11 euro. En voor ongeveer twee tientjes heb je al een 128 GB-kaartje.

Mocht je deze prijzen nog te hoog vinden, kan je nog eens extra korting krijgen door je aan te melden voor Amazon Prime. Het is de eerste maand gratis en als het niet bevalt, zeg je het zo weer op zonder er ook maar een cent voor te betalen. Je geheugenkaartjes heb je dan in elk geval al binnen. En terwijl je aan het wachten bent op je bestelling kan je genieten van gratis streaming video a la Netflix, streaming audio a la Spotify en een e-books-bibliotheek waar je u tegen zegt.

Snel, sneller snelst

Heb je liever het snelste van het snelste, schiet je veel video's in 4K en 3D? Kijk dan eens naar de SanDisk Extreme-kaarten. Deze kaarten zijn misschien niet het goedkoopst, maar komen wel zeer goed uit de test. Bovendien zijn deze kaarten goedkoper dan de kaarten die bijvoorbeeld door GoPro worden aangeraden terwijl ze net zo goed zijn.

Bovendien zijn deze geheugenkaarten ook nog eens in de aanbieding waardoor je ze nu al helemaal voordelig op de kop kan tikken. De 32 GB-versie kost je nog net geen 15 euro en de 64 GB-versie kan je nu op de kop tikken voor 24 euro. De 128 GB-versie gaat voor ongeveer 50 euro over de toonbank.

Dankzij de U3 en v30-snelheidsklasse ben je ervan verzekerd dat je geen last zal hebben van framedrops en dat het overzetten van grote bestanden je geen vertraging oplevert.

Als geld geen rol speelt en het gaat je puur om rauwe snelheid dan kom je al gauw uit bij kaarten met een UHS II-aansluiting. Houd er wel rekening mee dat je apparatuur de extra pinnen aan boord heeft die gebruikt worden om de hoge snelheid mogelijk te maken. Prograde is een relatief nieuwe speler op deze markt maar wist ons behoorlijk te verrassen. Ook de prijzen vielen ons alles mee. Je hebt al een 64 GB Prograde SD-kaart voor ongeveer 53 euro. De 128 GB-versie kost je ongeveer 82 euro en de 256 GB-versie wisselt voor ongeveer 185 euro van eigenaar.

Heb je liever een wat bekender merk? Kijk dan ook eens de professional-lijn van Lexar. 32 GB kost je ongeveer 100 euro, 64 GB 120 euro en 128 GB is nu in de aanbieding voor ongeveer 195 euro.

Ondersteunt je lezer of apparaat geen UHS II? Ga dan voor de SanDisk Extreme Pro-kaarten, die zijn nog sneller dan de eerder genoemde SanDisk Extreme-kaarten en niet veel duurder:

USB-sticks en compact flash

USB-stick zijn in alle soorten en maten te krijgen en de prijzen schieten alle kanten op. Er zijn zo absurd veel verschillende merken en modellen dat het onmogelijk is om ze allemaal te testen. Gelukkig hebben we toch nog een paar mooie aanbiedingen kunnen vinden die ook nog eens aardig presteren.

De DataTraveler-sticks van Kingston doen het erg goed en zijn op dit moment belachelijk goedkoop. Op dit moment stunt amazon met de 32 GB-USB Stick waardoor je deze al kan krijgen voor ongeveer 5 euro Let op, er is maar een beperkt aantal dat naar Nederland wordt verscheept voor die prijs, dus wees er snel bij. Ben je te laat? Dan kan je ook nog gaan voor de tragere 32 GB Intenso Rainbow. Deze kost slechts 4,59 euro, maar moet wel in combinatie met andere producten worden aangeschaft of met Amazon Prime.

Als je iets minder haast hebt kan je ook voor de de AluLine-sticks van Intenso gaan. Ook deze sticks gaan voor een mooie prijs weg (iets meer dan 5 euro voor 32 GB). Als je liever iets groters hebt, kijk dan eens naar de 128 GB Hama Rotate. Deze kost je twee tientjes en slechts 15 euro als je Amazon Prime hebt.

En dan zijn er natuurlijk ook nog compact flash-kaartjes. Als je voor snelheid gaat, ga dan voor de Extreme PRO-kaarten van Sandisk en als snelheid iets minder belangrijk is en je liever voor hoge opslagcapaciteiten wilt gaan, dan kan je terecht bij de Extreme (zonder PRO)-lijn van dezelfde fabrikant. Wij hebben de voordeligste kaarten hieronder voor je op een rijtje gezet:

Leuk al die verschillende kaartjes, maar waar moet je nou precies op letten?

SD-kaarten, specificaties en standaarden

Voordat je op de bestelknop klikt, eerst nog eventjes wat informatie over de verschillende specificaties. Er is door de jaren heen flink gesleuteld aan de standaard en daardoor zal je op moeten letten of de kaart die je wilt aanschaffen wel compatible is met je apparaat. Elke aanpassing gaat gepaard met een flitsend logo om het je wat makkelijker te maken, maar er is inmiddels zoveel (overlap) dat je ook hier algauw door de bomen het bos niet meer ziet.

SD/SDHC/SDXC

De capaciteit van de kaart hangt af van welk bestandssysteem wordt gebruikt om gegevens op te slaan, en daar zijn verschillende SD*X-logo's voor in het leven geroepen.

Gewone SD-kaarten slaan tot 2GB op met behulp van FAT12- en FAT16-systemen.

Gebruikelijker zijn tegenwoordig de SDHC (hoge capaciteit) kaarten, die tussen de 2GB en 32GB opslaan met behulp van het FAT32 bestandssysteem.

Voor meer opslagruimte zijn later SDXC-kaarten (eXtended Capacity) een capaciteit van 32 GB tot 2 TB met behulp van exFAT.

Sinds kort is daar een nieuwe standaard bijgekomen: SDUC (Ultra Capacity). Deze is enkele maanden geleden aangekondigd en heeft een capaciteit tot 128 TB en kan snelheden halen tot 985 MB per seconde.

Zorg ervoor dat je apparaat overweg kan met de hierboven genoemde capaciteitsniveaus (zoals SDXC) voordat je opslagkaarten met een hoge capaciteit bestelt.

Zoals je ziet bevat de gemiddelde SD-kaart genoeg logo's: SDHC, UHS II en U3 Overdrachtsnelheden

Naast opslagcapaciteit wil je het liefst een kaart die snel gegevens leest en schrijft, vooral als je video's of zeer grote beelden vastlegt in burst-shooting modes. Sommige kaarten geven een actuele snelheid weer, zoals "95 MBps" (95 megabyte per seconde), terwijl andere kaarten een marketing-geïnspireerde multiple gebruiken (op basis van de aloude Cd-romspeler), zoals "2000x". Zoek naar de werkelijke snelheid, wat de maximale theoretische doorvoersnelheid is voor het lezen van gegevens van de kaart - niet noodzakelijkerwijs de snelheid waarmee gegevens op de kaart worden geschreven.

UHS-bussnelheid

De UHS (ultra-high speed) Bussnelheid wordt aangegeven door het Romeinse cijfer I, II of III op de kaart en verwijst naar de manier waarop gegevens worden overgedragen tussen de pinnen in het apparaat en de contactpunten op de kaart.

UHS I gebruikt slechts één rij pinnen op de achterkant van de kaart om gegevens over te dragen tot een theoretisch maximum van 104 MBps.

UHS II bevat een tweede rij pinnen voor prestaties tot 312 MBps in Half Duplex modus. UHS II kan ook in Full Duplex-modus werken, waarbij gegevens in beide richtingen (gelijktijdig schrijven en lezen naar de kaart) met elk 156 MBps worden geschakeld.

UHS III maakt ook gebruik van twee pinnenrijen met een theoretische leessnelheid tot 312 MBps of 624 MBps, beide in Full Duplex modus. Net als bij het capaciteitstype, moet je controleren of je apparaat UHS II of UHS III ondersteunt voordat je deze kaarten aanschaft.

Wees gerust, mocht je een UHS II kaart of hoger hebben terwijl je apparaat het niet ondersteunt? Ze zijn backwards compatible en zullen gewoon werken in je apparaat. Alleen niet op de maximale snelheid.

Links: UHS II SD-kaart rechts: UHS I-SD-kaart Snelheidsklasse

Dit symbool, een getal in een deelcirkel die lijkt op een C, geeft de minimale snelheid aan waarmee de gegevens op de kaart worden geschreven. Het getal geeft megabytes per seconde aan: Klasse 10 voor 10 MBps, Klasse 6 voor 6 MBps, Klasse 4 voor 4 MBps en Klasse 2 voor 2 MBps.

"Legacy"/CD-rom snelheidsklasse

Sommige fabrikanten gebruiken de snelheidsaanduiding die vroeger werd gebruikt op CD-rom spelers waarbij 1x staat voor 150 KB per seconde 6x voor 900 KB per seconde enzovoort. Gezien de hoge snelheden die moderne kaarten tegenwoordig halen is deze snelheidsaanduiding eigenlijk achterhaald, maar sommige fabrikanten pochen er nog steeds mee.

UHS-snelheidsklasse

Snellere SDXC-kaarten krijgen de UHS (ultrahigh speed) rating, wat een 1 (10 MBps) of een 3 (30 MBps) is in een U-vormig logo. Hoewel gerelateerd, is de UHS-snelheidsklasse niet dezelfde als de eerder genoemde UHS-bussnelheid.

Een mooi voorbeeld van Lexar: SDXC U3, UHS II, C10 en 1000x "CD-rom" leessnelheid Videosnelheidsklasse

Voor video-specifieke opnames kijk je naar een V-pictogram en het bijbehorende nummer dat de overdrachtsnelheid aangeeft. Standaard definitie video zal data wegschrijven zonder frames te laten vallen op V6 (6 MBps) en V10 (10 MBps) kaarten. Een V30-kaart (30 MBps) kan HD-video verwerken. Voor 4K video, zal je een V60 (60 MBps) kaart moeten hebben, terwijl 8K video-opname het beste presteert op een V90 (90 MBps) kaart. Videosnelheidsklassen worden alleen op SDXC-kaarten weergegeven.

Applicatie prestatieklasse

De meeste hierboven genoemde snelheidsklassen gaan vooral over sequentiële schrijfsnelheden. Als er regelmatig kleine bestanden moeten worden bewerkt en weggeschreven, kunnen de snelheden flink instorten. Een probleem waar gebruikers mee te maken kregen toen zij besturingssystemen vanaf kaarten gingen gebruiken of smartphone-apps verplaatsen naar hun geheugenkaart. De prestaties laten in sommige gevallen te wensen over.

Daar moest natuurlijk ook een standaard voor in het leven worden geroepen en de Application Performance Class is geboren. Het is een nieuw gedefinieerde standaard uit de SD-specificatie 5.1 en 6.0 die niet alleen sequentiële leessnelheden definieert, maar ook een minimum IOPS voorschrijft voor lezen en schrijven. Klasse A1 vereist minimaal 1500 lees- en 500 schrijfbewerkingen per seconde, terwijl klasse A2 4000 en 2000 IOPS vereist.

Het is een beetje proppen met al die logo's op zo'n klein kaartje, maar je weet wel precies waar je aan toe bent

En hoe zit het met USB-sticks?

Simpel...die zijn er niet echt. Je zal de specificaties van het medium dat je wilt kopen moeten opzoeken om te kijken met welke snelheden er geschreven kan worden naar je stick. Sommige fabrikanten gebruiken de "CD-rom"-multiplier (1x, 4x, 100x, etc) maar de meeste doen geen moeite een snelheidsindicatie op de stick of verpakking te vermelden. Er wordt vaak verwezen naar de maximale doorvoersnelheid van de USB-standaard (USB 1, 2 en 3), maar die maximale snelheden worden zelden gehaald.