Buzzwords

Ja, ook dit jaar is het aantal tv's gigantisch en fabrikanten tuimelen over elkaar.

Als er een term is die maar over de beursvloeren blijft galmen (naast 5G 5G 5G!), is het wel 8K. Zowel bekende als onbekende fabrikanten brengen gigantische tv's uit die platter zijn dan ooit en bijna allemaal gebruiken ze OLED of een MicroLED-variant en elk bedrijf geeft deze technologie een eigen hippe naam. Nanoled, Qled, UltraLed, Quantum Dot...het komt allemaal op hetzelfde neer en dat is helemaal niet erg. De technologie is prachtig en fabrikanten die daar gebruik van maken pochen dat er, in tegenstelling tot OLED geen inbranding of afterglow plaatsvindt.

Fabrikanten die voor OLED gaan zeggen daarentegen weer dat dat iets van het verleden is en niet meer speelt. Dat blijkt wel, aangezien er dit jaar ook (eindelijk?) pc-monitoren zijn aangekondigd met een OLED-paneel.

Ook HDR is een term die regelmatig wordt gebezigd op de beurs, de kleuren spatten van je scherm en ik moet toegeven dat het er prachtig uit ziet. Nu alleen nog wachten tot er daadwerkelijk 8K-content beschikbaar is. Veel fabrikanten vangen dat voor nu af door 4K-content te laten zien. Dat is dan ook meteen een reden om mooie praatjes te houden over hoe snel en makkelijk oude content kan worden ge-upscaled. De moderne tv's worden uitgerust met zeer krachtige processoren om dat mogelijk te maken en de latency zo laag mogelijk te houden. Ook heeft een groot aantal van dit soort toestellen een vorm van kunstmatige intelligentie om de beelden te verbeteren. Hierbij wordt ons op het hart gedrukt dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor hardcore gamers die frames tellen. Dat zouden we graag zelf nog een keer testen.

En nu we het toch over intelligentie hebben, steeds meer tv's kunnen overweg met een slimme assistent. Google Home en Amazon Alexa worden het vaakst genoemd, op de voet gevolgd door Samsung Bixby. Siri en Cortana lijken grotendeels te worden genegeerd, al heeft Apple wel een andere technologie waar steeds meer tv's gebruik van maken. Apple Airplay 2 wordt door steeds meer apparaten standaard ondersteund. Samsung heeft daarnaast zelfs op z'n eigen keynote vol trots aangekondigd dat hun nieuwe 8K tv overweg kan met iTunes.

Deze tv van TCL heeft een Onkyo versterker en speakers in de voet en kan overweg met Dolby vision

Laser TV

Leuk dat al die fabrikanten op de MicroLED en OLED-bandwagon springen, maar er is nog een andere technologie waarvan ik eigenlijk meer onder de indruk was, laser. Het wordt al jaren geroepen. Naast SED is het een technologie waar fabrikanten en fans al jaren over praten, maar waarvan je weinig ziet. Dit jaar schitterde SED wederom door afwezigheid, maar Hisense had wel enkele laser tv's op de beurs staan. Het superscherpe beeld blies ons van onze sokken (En dit was nog maar een prototype. Hisense vertelde ons vol trots dat het uiteindelijke scherm nog strakker beeld heeft waar de kleuren echt vanaf spatten).

Dit bedrijf werkt al een tijdje aan laser tv's en er zijn zelfs al een paar modellen op de markt. Deze maken echter gebruik van twee kleurenlasers (rood en groen) en met behulp van een color wheel worden andere kleuren "gegenereerd". Deze tv's zagen er al prachtig uit, maar in sommige gevallen zag je wel dat het beeld werd opgebouwd uit verschillende lasers. Hetzelfde wat je soms ook ziet bij industriële beamers (beweeg heel snel met je hoofd en ogen en je ziet voor een fractie van een seconde de basiskleuren, het is lastig uit te leggen wat ik bedoel en niet iedereen kan het zien, maar sommige mensen zijn er gevoelig voor en ik ben er blijkbaar een van). Het is niet storend, maar valt mij soms wel op.

Dit "probleem" heeft Hisense opgelost door dit jaar met een tv op de proppen te komen die geen gebruik maakt van een color wheel, maar van drie lasers (rood, groen en blauw) Je ziet het verschil meteen. Het beeld is veel rustiger en de kleuren spatten van het scherm, prachtig. Move over OLED, geef mij maar laser. Het enige dat mij ervan heeft weerhouden dat ding niet meteen aan te schaffen is de prijs, dit apparaat gaat ongeveer 20.000 euro kosten.

LG Oprolbare tv

Als er een tv is die, wat mij betreft, de show gestolen heeft, dan is het wel de LG Signature oprolbare tv. De apparaten maken een behoorlijke indruk op de bezoekers en iedereen heeft het erover. De 65 inch 4K OLED TV met een 100 Watt Dolby Atmos speaker in de voet doet niet alleen dienst als televisie, maar kan ook als media-unit worden gebruikt waarbij het apparaat maar voor een vierde is uitgerold. In deze "line mode" kan de tv gebruikt worden om onder andere informatie over het weer te tonen, muziek af te spelen of om rustgevende geluiden te produceren (denk aan kwetterende vogels of het geluid van een open haard). Ook kan de tv overweg met slimme assistenten als Amazon Alexa en maakt het media streamen makkelijk met ondersteuning voor Apple Airplay 2.

De tv moet deze lente al uitkomen. En als ik dan uiteindelijk toch voor een OLED-toestel ga (die Laser tv is toch nog wat aan de prijzige kant), dan wordt het die van LG, wat een toestel!