Wij leven in een tijdperk waarin er meer foto's worden gemaakt dan ooit tevoren. Toch is het aantal foto's dat wordt afgedrukt de afgelopen decennia drastisch afgenomen. Hoewel de gemiddelde inkjet-printer wel een optie heeft om foto's zo kleurecht mogelijk af te drukken en er behoorlijk wat diensten zijn die afbeeldingen op echt fotopapier of zelfs volledige fotoboeken afdrukken, maken mensen er vrij weinig gebruik van omdat het te veel tijd en moeite kost.

Gelukkig zijn er de afgelopen jaren ook verschillende fabrikanten die het over een andere boeg gooien en handzame fotoprinters uitbrengen en zelfs met camera's op de proppen komen die direct je gemaakte foto afdrukken. Vooral die laatste optie maakt flink wat nostalgische gevoelens los en doet het goed op feestjes.

Een groot nadeel van deze camera's is echter dat ze niet veel instelmogelijkheden hebben. De simpele zoeker zorgt ervoor dat je niet zeker weet hoe je foto uiteindelijk uit de camera komt en als je eindelijk een mooie groepsfoto gemaakt hebt, zal je die meerdere malen achter elkaar moeten maken omdat je een foto niet meerdere keren kan afdrukken. Op dat gebied zijn de losse fotoprinters toch de betere keuze, al is het alleen maar omdat je je foto's nog kan bewerken voordat je ze afdrukt.

Nu de zomer(vakantie) in volle gang is, lijkt dit ons het ideale moment te kijken voor welke fotoprinter je het beste kan gaan en waarom. Wij hebben de afgelopen tijd de HP Sprocket, Kodak Mini 2, Fuji Instax Share 2/3, Polaroid Zip en Lenovo/Motorola/Polaroid Instashare printer uitgebreid getest. Veel van deze printers zijn al een tijdje op de markt, maar we testen ze om te zien of ze de tand des tijds goed hebben doorstaan en vandaag de dag het beste gebruikt kunnen worden.

Omdat deze printers vooral draagbaar (moeten) zijn werken deze vooral (of alleen) met mobiele apps Wij zullen in onze tests ons daarom niet alleen focussen op de printers, maar ook op de bijbehorende apps. Hoe goed werken deze, hoe zit het met de privacy en wat zijn de mogelijkheden?

Daarnaast staan wij even stil bij de technieken die de printers gebruiken (en het papier). Ook daarin zijn grote verschillen (te zien) en het is handig om te weten hoe dat precies zit en wat de voor- en nadelen zijn van deze technieken.

Op de volgende pagina: Papiersoorten

Zink

Een papiertechniek die wij veel tegenkomen in deze branch is het zogenaamde Zink-papier, een kleurenprint-technologie voor digitale apparaten om in één keer kleurenprints te maken zonder daarvoor inkt nodig te hebben (Zink is een portmanteau van "Zero Ink"). Het thermische papier bevat een cyaan, magenta en gele kleurenlaag, een coatinglaag, een plaklaag en isolerende tussenlagen. De printer "activeert" de kleurenlagen door verschillende warmtepulsen af te vuren op het papier waardoor de kleur-kristallen smelten en zichtbaar worden.

Deze technologie is in eerste instantie ontworpen door een afdeling bij Polaroid, maar is later als onafhankelijk bedrijf, Zink Holdings, verder gegaan. De technologie wordt gelicentieerd aan verschillende bedrijven waaronder Dell, HP, LG, Polaroid en Tomy.

De HP Sprocket, Polaroid Zip en Motorola Polaroid Instashare hebben gekozen voor Zink, wat als groot voordeel heeft dat de printers zeer compact zijn. Omdat het Zink-papier door een onafhankelijk bedrijf is ontwikkeld en wordt gelicentieerd aan verschillende andere fabrikanten, wordt het op meerdere plekken door diverse merken aangeboden waardoor er soms nog wel eens gestunt wordt met de prijs. De verschillen die wij zagen tussen het HP, Polaroid en zelfs HEMA-papier is in elk geval te verwaarlozen.

Al deze papiersoorten hebben een kleeflaag aan de achterkant zodat ze gebruikt kunnen worden als sticker.

Instax

Van alle papiersoorten die wij in dit artikel behandelen is Instax toch wel het oudste, traditioneelste fotopapier. Het papier bestaat uit drie verschillende lichtgevoelige lagen, een timing-laag, ontwikkellagen, spacers, een plasticlaag en een laag waar de reagent doorheen geduwd wordt. Het papier wordt belicht en verschillende chemicaliën (reagent die als blob aan de onderkant van de foto zit) worden uitgesmeerd over de andere lagen waardoor de foto direct wordt ontwikkeld en gefixeerd.

Deze techniek is ontwikkeld Polaroid en Fuji, maar Polaroid stapte in 2008 uit de instant film-industrie waardoor Fuji min of meer het alleenrecht heeft op deze techniek. Het papier werd van origine gebruikt in instant-camera's, maar nu dus ook in fotoprinters. Het grote voordeel is dat het papier zowel in de standaard instant-camera's als de fotoprinters gebruikt kan worden (afhankelijk van het model). Deze papiersoort wordt alleen gebruikt door Fuji op dit moment.


4 pass/D2T2

Dit is een veelgebruikte techniek in de professionele printwereld en wordt niet alleen op papier gebruikt, maar ook op verschillende andere oppervlaktes als plastic, textiel en keramiek. Het is de enige techniek in dit rijtje die wel gebruik maakt van inkt. Dat kunnen vaste polymeersubstraten zijn of een gel. In beide gevallen komt er hitte aan te pas om de inktlagen/folies over te brengen op het "papier".

De verschillende hoofdkleuren (cyaan, magenta, geel en soms zwart) worden op aparte rollen opgeslagen en los van elkaar afgedrukt. Bij deze techniek wordt de zwarte laag ook vaak vervangen door een beschermende coating. Door te werken met verschillende temperaturen wordt er bepaald hoeveel folie er op moleculair niveau kan worden overgebracht op het onderliggende materiaal.

Elke kleurenlaag heeft 256 verschillende niveaus waardoor er in totaal 16,7 miljoen kleuren op hoge resolutie kunnen worden overgebracht op het papier. Dit betekent echter wel dat tijdens het afdrukken het papier meermaals door de printer gehaald moet worden om de verschillende lagen aan te brengen op het papier (vandaar de naam 4 Pass).

De printers van Kodak maken gebruik van deze techniek waarbij de vierde laag een coating is die de foto's waterdicht, ongevoelig voor vingerafdrukken en verkleuring maakt. Al deze folies zitten standaard geïntegreerd in de cartridges die Kodak levert dus je hoeft je geen zorgen te maken over het apart aanschaffen van inkt.

Ook over het opnieuw inbrengen van de foto (om de meerdere lagen aan te brengen) hoef je je geen zorgen te maken. De printers van Kodak trekken het papier automatisch terug om de verschillende lagen over elkaar heen te plaatsen. Bovendien heeft ook dit papier een plaklaag aan de achterkant waardoor deze gebruikt kunnen worden als sticker.

Gebruik

En dan zijn we nu aangekomen bij de printers zelf. Wij hebben verschillende (test)afbeeldingen afgevuurd op de printers en gekeken hoe handzaam, makkelijk en compact de printers zijn in gebruik en waar je allemaal rekening mee moet houden als je met de apparaten aan de slag gaat. Ook hebben wij gekeken hoe de printers worden ontvangen op evenementen door buitenstaanders. Het viel ons op dat, ondanks sommige modellen al jaren op de markt zijn, maar weinig mensen van hun bestaan afweten. Het was mooi om te zien wat deze apparaatjes losmaken bij de gemiddelde feestganger of persoon die graag z'n kiekjes op een leuke manier in fysieke vorm wilt hebben.

Polaroid Zip

De Polaroid Zip is de compactste printer die wij binnen kregen. Het handzame apparaatje is ongeveer 7,3 centimeter breed, 12 centimeter diep en 2,2 centimeter hoog. De printer slikt de standaard 2 x 3 inch Zink-papiertjes (5 x 7.6 centimeter) die op verschillende plekken te vinden zijn en doet ongeveer een minuut over het uitprinten van een foto.

Het apparaat communiceert met je smartphone of tablet via een Android of iOS-app en gebruikt daarvoor een combinatie van Bluetooth en NFC. De printer heeft een ingebouwde accu die kan worden opgeladen met de meegeleverde micro-USB-kabel en kan 25 printjes maken op één lading.


Het papier moet met de afdrukkant naar boven in het apparaat worden geplaatst en bij elk pak papier wordt een kaartje met verschillende streepjescodes meegeleverd die onderin de printer moet worden gelegd. Dit kaartje wordt als eerst ingelezen en zo weet de printer (vermoedelijk) welk merk en type papier is toegevoegd.

Het verbinden van het apparaat is een fluitje van een cent en hoeft niet eens van tevoren gepaird te worden met je telefoon. De app vindt de printer automatisch als je op de print-knop drukt en vraagt netjes of er verbinding gemaakt mag worden met de printer. Na daar toestemming voor gegeven te hebben wordt de afbeelding via bluetooth naar het apparaat verzonden en wordt de foto afgedrukt.

Na het afdrukken vraagt de app of je de dezelfde afbeelding direct nog een keer wilt afdrukken of om je foto te delen met een andere app of dienst. Afbeeldingen kunnen worden afgedrukt vanaf je telefoon, Facebook, Instagram, Google Foto's of rechtstreeks vanaf de camera (neem een foto en deze wordt direct afgedrukt).

Als je eenmaal een foto hebt geselecteerd krijg je de mogelijkheid verschillende borders (om het geheel die ouderwetse, maar kleurrijke Polaroid-modus mee te geven), stickers en teksten in verschillende lettertypes toe te voegen in verschillende kleuren. Ook kan je met allerlei filters de foto nog verder aanpassen (denk aan kleurverzadiging, scherpte of contrast).

Kwaliteit

Het Zink-papier is erg stevig en waterdicht. Dit papier kan zeker tegen een stootje en zal de tand des tijds goed doorstaan. De plaklaag aan de onderkant is stevig waardoor de sticker goed blijft zitten.

De kwaliteit van de foto's is redelijk. De kleuren neigen een beetje de geelbruine kant op te slaan. Omdat wij bij andere Zink-printers nog wel eens zagen dat er zelfs verschil te zien is als dezelfde foto meerdere malen wordt afgedrukt, probeerden wij dat ook met de Zip. Die leek daar geen last van te hebben. Met die gedachte in je achterhoofd kan je natuurlijk je foto's wel een beetje bijstellen dankzij de filter-opties van de app (of een andere fotobewerkingstool), maar dat neemt een beetje het "spontane" van het snel en makkelijk afdrukken van foto's weg.

De details op de foto zien er goed uit. Er lijkt wat extra sharpening te zijn toegepast waardoor de randen van gefotografeerde objecten soms erg duidelijk naar voren komen, al is het niet echt storend. Wat ons wel opvalt is dat egale vlakken soms niet overal even helder of kleurrijk zijn. Dat uit zich in de vorm van vage strepen of vegen (artefacten).

Origineel

Afdruk

Origineel

Afdruk

Privacy

Wij kunnen het niet laten om ook even naar het privacy-aspect van de apps te kijken. Wij zien de laatste tijd maar al te vaak dat handige, grappige, simpele apps maar wat graag allerlei privileges en machtigingen "eisen" om te kunnen werken en de app van Polaroid is helaas geen uitzondering. Sterker nog, wij schrokken zelfs nogal van de machtigingen die de app nodig heeft. Van toegang tot al je contacten, je belgeschiedenis tot zelfs het uitlezen van lichaamssensoren als hartslagmeters. Wat moet een simpele fotoprint-app met al deze permissies?

Gelukkig kan je deze machtigingen in moderne versies van Android uitschakelen, al zal dat in dit geval niet veel helpen. De app weigert te starten en zeurt dat je alle machtigingen moet toestaan. Als je de app alleen toestemming geeft tot de camera, de locatie en de opslagruimte (die eerste en laatste zijn logisch natuurlijk, anders kan de app niet bij je foto's) start de app gelukkig wel, maar je zal te pas en te onpas worden lastig gevallen met de "eis" niet alleen je locatie in te schakelen, maar zelfs de grote nauwkeurigheid in te schakelen zodat je apparaat ook informatie over nabije Wifi-netwerken verzamelt. Absurd! Wat moeten ze bij Polaroid met al die gegevens?

Het zorgde ervoor dat wij een naar gevoel kregen als wij de app openen en dat is jammer, want deze zit verder wel goed in elkaar.

HP Sprocket Plus

De HP Sprocket Plus is het grote broertje van de eerder uitgebrachte HP Sprocket. Het grootste verschil is de maat. De vorige HP Sprocket was ongeveer net zo groot als de Polaroid Zip en slikte hetzelfde papier. De Sprocket plus kan overweg met de grotere 5,8 X 8,7 cm Zink-papiertjes en is zelf 14,1 x 8,9 x 1,8 cm groot. Het printen van afbeeldingen duurt ongeveer 40 seconden. De Sprocket Plus kan ongeveer 30 printjes maken op één acculading en kan worden opgeladen via de meegeleverde micro-USB-kabel.


Net als bij de Polaroid Zip moet het papier met de afdrukkant naar boven in het apparaat worden geplaatst en bij elk pak papier het bijbehorende kaartje met verschillende streepjescodes onderin de printer worden gelegd. Dit kaartje wordt als eerst ingelezen en zo weet de printer (vermoedelijk) welk merk en type papier is toegevoegd.

Ook de Sprocket Plus communiceert met je smartphone of tablet via Bluetooth. Je zal van tevoren eenmalig moeten pairen met de printer en dat werkt verder zoals het hoort. Daarna zal de app automatisch verbinding maken met de printer zodra er op de print-knop gedrukt is.

Na het afdrukken van de afbeelding krijg je de mogelijkheid dezelfde foto met een druk op de knop nogmaals af te drukken. Ook kan je, na het geven van een printopdracht, direct andere foto's toevoegen aan de wachtrij van de printer waardoor je aan een stuk door kan blijven printen.

Na het afdrukken vraagt de app of de dezelfde afbeelding direct nog een keer wilt afdrukken of om je foto te delen met een andere app of dienst. Afbeeldingen kunnen worden afgedrukt vanaf je telefoon, Facebook, Instagram, Google Foto's of rechtstreeks vanaf de camera (neem een foto en deze wordt direct afgedrukt).

Als je eenmaal een foto hebt geselecteerd geeft ook deze app je de mogelijkheid verschillende borders, stickers en teksten in verschillende lettertypes toe te voegen in verschillende kleuren. Ook kan je met allerlei filters de foto nog verder aanpassen (denk aan kleurverzadiging, scherpte of contrast). Bovendien kan je in deze app ook uit de vrije hand tekenen en zo foto's een persoonlijke tint geven.

Kwaliteit

Aangezien de Sprocket Plus gebruik maakt van hetzelfde papier als de Polaroid Zip is de kwaliteit ongeveer gelijkwaardig, al heeft de Sprocket minder tot geen last van de geelbruine zweem die bij de Polaroid Zip optreedt. Daardoor ogen de foto's wat kleurrijker, al zijn ze wel wat aan de donkere kant. Ook hier moet je niet al te veel verwachten van de resolutie. De details worden desondanks wel goed weergegeven. De HP lijkt wat minder last te hebben van sharpening waardoor foto's iets natuurlijker ogen dan die van Polaroid. Ook bij egale vlakken doet de Sprocket het iets beter. Je ziet de oneffenheden/strepen/artefacten iets minder.

Wat ons wel opviel bij deze printer is dat er soms kleurverschillen te zien waren bij foto's die meerdere keren waren afgedrukt. Wij hebben als test vier keer dezelfde foto achter elkaar afgedrukt en zagen toch een verschil tussen alle foto's. Mocht je dus het idee hebben dat een afgedrukte foto misschien iets roder oogt dan je zou willen, druk 'm nog een keer af en de kans bestaat dat deze er minder rood uit komt.

Daarnaast kan je natuurlijk ook gebruik maken van de filters om de kleuren een beetje aan te passen (en de foto wellicht wat lichter te maken omdat deze er over het algemeen iets donkerder uit komt). Echt storend is het niet. Zeker als je je wilde festivalfoto nog maar één keer afdrukt.

Zelfde foto vier keer achter elkaar afgedrukt...kleurverschillen

Origineel

Afdruk

Origineel

Afdruk

Privacy

Ook bij de Sprocket-app schrokken wij ons een hoedje. Het was gelukkig niet zo erg als bij de Zip-app van Polaroid en de meeste machtigingen zijn wel te verklaren. Wij vragen ons echter nog steeds af wat deze app moet met je locatie en toegang tot je microfoon. Gelukkig kunnen alle (in onze ogen overbodige) machtigingen worden uitgeschakeld, behalve locatie. Ook deze app weigert te printen als de locatie niet is ingeschakeld. Dat gaat zelfs zo ver dat de app ook daadwerkelijk een GPS-fix moet hebben alvorens te willen printen. Dat vinden wij erg vreemd en onnodig.

Gelukkig legt de app (de eerste keer dat je deze start) uit wat er allemaal met de verzamelde data gedaan wordt en je krijgt zelfs de mogelijkheid te opt-out'en. Als je dat doet wordt er gemeld dat de Relive Memories-feature niet gebruikt kan worden. Daar kunnen wij wel mee leven. Wij zijn blij dat er tenminste een app is die je nog de mogelijkheid geeft nog een beetje controle te houden over (een deel van) je data. Het is helaas wel zo dat er ondanks de opt-out toch om de locatie wordt gevraagd.

Fuji Instax Share 2 en 3

Wij kregen twee verschillende modellen van de Fuji Instax-serie binnen. De Instax Share SP-2 is 8,9 x 13,8 x 4 centimeter groot en kan overweg met de INSTAX mini instant color film. Dit zijn kleine breedbeeld foto's van 6,2 x 4,6 centimeter groot. Deze worden geleverd in speciale cartridges die je op dezelfde manier in de printer stopt als in de INSTAX-camera's.

Het "printen" van de afbeeldingen duurt ongeveer 10 seconden, maar houd er wel rekening mee dat je ongeveer twee minuten moet wachten tot de foto daadwerkelijk is ontwikkeld. En nee, het schudden/wapperen van de foto versnelt dat proces niet en kan zelfs nadelig zijn voor de kwaliteit als dit te hard wordt gedaan. (Geloof ons, wij hebben het uitvoerig getest, we zagen overigens geen kwaliteitsafname, maar het bracht ons ook geen tijdswinst).

De Instax Share SP-2 kan ongeveer 100 printjes maken op een lading en kan worden opgeladen met de meegeleverde USB-kabel.

De Instax Share SP-3 is 11,6 x 13 x 4 centimeter groot en slikt de INSTAX Square Color Film. Dit zijn vierkante foto's van 6,2 x 6,2 centimeter groot. Het "printen" van de afbeeldingen duurt ongeveer 13 seconden en ook bij deze foto's zal je ongeveer twee minuten moeten wachten tot de foto daadwerkelijk is ontwikkeld.

De INSTAX Share SP-3 kan ongeveer 160 printjes maken op een lading en kan, net als z'n kleine broertje worden opgeladen met de meegeleverde USB-kabel. Van alle draagbare fotoprinters die wij hebben getest zijn de INSTAX-printers de enige printers die een verwisselbare accu hebben. Dat kan handig zijn als na jaren gebruik de accu's minder goed werken of het zelfs helemaal begeven. Vervangen is een fluitje van een cent door de klep aan de achterkant te openen en de accu eruit te wippen en de vervangende accu in de printer te schuiven.

De INSTAX-printers communiceren met je smartphone via Wifi en kan zowel verbonden worden via de app als vanuit het standaard wifi-menu van je telefoon. Op Android-toestellen wordt deze verbinding automatisch gemaakt als de app wordt geopend en de printopdracht wordt gegeven, de iPhone-versie vraagt je of je eerst zelf verbinding wilt maken met de printer alvorens een afdruk te maken.

Het afdrukken van foto's is net zo voor de hand liggend als bij de andere printers. Je hebt de mogelijkheid direct een foto te maken en af te laten drukken of je kan een foto kiezen uit de galerij of fotorol van je telefoon. Daarnaast geeft de app je ook de mogelijkheid foto's rechtstreeks vanaf Facebook, Instagram, Dropbox, Google Foto's en Flickr af te drukken. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je de verbinding met de printer moet verbreken om te verbinden met je normale Wifi-netwerk om verbinding met het internet te kunnen maken en de foto's te downloaden. Wij raden daarom aan alle foto's die je wilt afdrukken vanaf een online bron eerst op te slaan op je toestel en daarna verbinding te maken met de printer om deze af te drukken.

Als je eenmaal een foto hebt gekozen om af te drukken kan je een template kiezen, zelf graphics toevoegen, filters instellen (kleur, verzadiging etc.), bijsnijden (iets dat je vooral vaak zal moeten doen als je met de INSTAX Square werkt), teksten toevoegen, een collage maken of een foto opsplitsen in delen en zo "uitsmeren" over twee verschillende foto's. Fuji heeft, naast foto's met een witte rand ook foto's met bedrukte randen om het geheel nog wat verder aan te kleden. De randen kunnen bij deze foto's namelijk niet bedrukt worden voor het apparaat vanwege de eigenschappen van de foto.

Als je je keuze eenmaal gemaakt hebt kan je je foto direct afdrukken. De app geeft je daarna de mogelijkheid de foto nogmaals af te drukken en mocht je de app gesloten hebben of je smartphone niet bij de hand hebben kan je op de "reprint"-knop op de printer zelf drukken om de laatst afgedrukte foto nogmaals af te drukken. De printer onthoudt deze foto ook als deze wordt uitgeschakeld en zelfs als de accu wordt verwijderd.

Kwaliteit

De INSTAX-foto's zien er precies zo uit als dat je van een instant-camera zou verwachten. Ietsjes meer detail en kleur misschien, maar dat komt omdat je natuurlijk wat meer controle hebt over de foto voordat deze worden afgedrukt in tegenstelling tot de instant camera's. De foto's zien er een klein beetje uitgewassen uit en de resolutie is niet bijster hoog, maar ook niet zo laag dat het opvalt, sterker nog, dit past heel goed bij deze fotos: het geeft ze de typische retro look and feel mee.

De kleuren zijn strak en helder en er zijn geen storende elementen te zien. De foto's komen er over het algemeen wel ietsjes lichter uit de printer rollen dan je zou verwachten, maar ook dat is iets dat je met filters makkelijk bij kan stellen. Bovendien zal dit in real world situaties niet of nauwelijks opvallen. Storend is het in elk geval niet.

Origineel

Instax Square Afdruk

Instax Mini afdruk

Origineel

Instax Square afdruk

Instax Mini afdruk

Privacy

De INSTAX Share-app is iets minder veeleisend dan de eerder genoemde print-apps, maar vraagt alsnog om je contactenlijst en je locatiegegevens. Net als de andere apps weigert INSTAX Share ook maar iets te doen als tenminste de locatie-machtiging niet wordt toegewezen. De app maakt je dat echter niet duidelijk, maar geeft de vreemde melding: "you cannot execute the function because you do not have the authority. Please assign the authority on the terminal setting screen." Het duurde even voordat we doorhadden dat je de app de locatie-machtiging moet geven om deze melding weg te krijgen en de app normaal te laten functioneren. Toegang tot je contacten kan je gelukkig wel rustig uit laten staan.

Kodak Mini 2

De Kodak Mini 2 is, ondanks de grote cartridges die het nodig heeft, opvallend compact en gestroomlijnd. Met een grootte van 7,8 x 13,2 x 2,5 centimeter is het een echte middenmoter. Het apparaat werkt met zogenaamde All-in-One Mini Cartridges. Deze bevatten tien vellen fotopapier, 3 kleurenfolies en een beschermfolie.

Het is dus, zoals de naam al doet vermoeden, een alles in één-pakket. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het bijvullen van inkt. De cartridges zijn daardoor aan de grote kant waardoor je misschien grotere foto's zou verwachten dan je denkt. De uiteindelijke afdrukken zijn 5,4 x 8,6 centimeter groot, de maat van een pinpas.


Het verbinden met de printer gaat hetzelfde als bij de andere printers die gebruik maken van Bluetooth. Pair de printer zoals je alle andere Bluetooth-apparaten verbindt, of gebruik NFC door je toestel tegen de printer aan te houden om direct verbinding te maken.

Het afdrukken van een foto duurt ongeveer 1 minuut en 20 seconden. De foto wordt in vier fases afgedrukt en na elke fase wordt de foto opnieuw in de printer getrokken om de volgende inktlaag aan te brengen. De laatste laag is de beschermende coating die ervoor moet zorgen dat de foto's niet verkleuren en waterdicht zijn. De Kodak Mini kan ongeveer 20 foto's afdrukken op een lading en kan worden opgeladen met de meegeleverde USB-kabel.


De Mini 2 kan via Bluetooth en/of NFC worden verbonden met je smartphone of tablet. NFC wordt alleen gebruikt voor het pairen, niet voor het verzenden van data.

De app geeft je, net als bij de andere apps, de mogelijkheid foto's rechtstreeks vanaf je social media-account af te drukken. De software kan verbinding maken met Facebook, Instagram, Google Foto's, FotoRus, Photo Wonder en Snapseed. Daarnaast heb je de mogelijkheid direct een foto te maken en deze naar de printer te sturen.

De app geeft, net als de andere apps in dit artikel gebruikers de mogelijkheid filters (helderheid, contrast, verzadiging, scherper maken) in te stellen en templates toe te voegen, naast de gebruikelijke feestthema's geeft de app je ook de mogelijkheid zelf visitekaartjes te maken, een leuke extra, al betwijfelen we of er veel mensen zijn die hier gebruik van zullen maken.

Hoewel de app prima werkt, keken we wel een beetje vreemd op van het taalgebruik in de app. Sommige woorden zijn Nederlands, andere weer Engels. Daarnaast zijn sommige Nederlandse woorden wat ongelukkig gekozen waardoor je niet direct weet wat er wordt bedoeld. Het verbinden met social media (om foto's rechtstreeks af te drukken) wordt slechts "verbinding" genoemd en als je een foto wilt bewerken kies je voor de optie "redigeren".

Ook verschijnt er soms een vreemde melding (iets dat lijkt op het Russisch) als je bezig bent in de app. Het bevestigen van een handeling doe je door op de knop "solliciteren" te drukken. Dit overkwam ons zowel op de iOS-app als de Android-app. Wellicht is dit iets waar bij een volgende update naar gekeken kan worden. Los van deze kleine dingetjes werkt de software verder perfect dus je zal er geen last van hebben.

Kwaliteit

Al deze kleine issues doen er niet meer toe als je ziet wat voor foto's er uit de printer rollen. We sloegen er steil van achterover. De Kodak Mini 2 veegt de vloer aan met de concurrentie. De foto's zijn haarscherp dankzij de zeer hoge resolutie en de foto's ogen levensecht. De afdrukken komen met gemak in de buurt van professioneel afgedrukte foto's.

De printer mag dan wel de langzaamste printer van alle andere printers uit deze test zijn (de ontwikkeltijd van de INSTAX buiten beschouwing gelaten) en de app mag dan misschien niet zo gelikt zijn als die van de concurrenten, Kodak compenseert dat ruimschoots met de fotokwaliteit. Er zijn geen artefacten of oneffenheden te zien en elke print komt er even haarscherp en kleurecht uitrollen. De app waarschuwt je zelfs als je afbeeldingen wilt afdrukken die een "te lage" resolutie hebben.

Als we dan toch een puntje van kritiek moeten noemen dan is het dat de letters op de visitekaartjes en toegevoegde teksten met een klein (of dun) lettertype een beetje last lijken te hebben van edge bleeding, maar goed. Wie gaat er nou visitekaartjes printen met een mobiele fotoprinter? Dat lijkt ons niet iets om het apparaat op af te rekenen.

Origineel

Afdruk

Origineel

Afdruk

Privacy

Ook op het gebied van privacy wist de Kodak Mini Shot-app ons positief te verrassen. Als de app wordt geïnstalleerd wordt er gevraagd om toegang tot je locatie, maar die kan je rustig weigeren. Het is de enige app die z'n werk gewoon blijft doen, ook al laat je de locatie uitgeschakeld staan. Dit is zeer prijzenswaardig en daar kunnen de andere geteste apps nog wat van leren.

Motorola/Polaroid Insta-Share Printer (MOD)

Wij kregen op de valreep nog een Polaroid-printer binnen die gebruik maakt van hetzelfde Zink-papier. De Polaroid Insta-Share is, oneerbiedig gezegd, een Polaroid Zip-printer die je rechtstreeks kan verbinden met een Motorola Moto Z-series toestel. Moto Z-toestellen onderscheiden zich van de rest door semi-modulair te zijn. Je kan de smartphones uitbreiden met verschillende uiteenlopende "Mods" van camera's tot speakers, van uitschuifbare toetsenborden tot projectoren. Daar is sinds kort dus een fotoprinter bij gekomen.

Het idee is dat je geen moeite hoeft te doen om je toestel te pairen. Klik de Printer-mod achterop je telefoon en je kan direct de foto's die op je toestel staan afdrukken of foto's maken met de dedicated knop en deze rechtstreeks uit je telefoon laten rollen. Omdat wij deze mod zo laat binnen kregen (hartelijk bedankt, douane), zullen wij daar volgende maand een aparte review aan wijden. Wij willen onze eerste indruk al met je delen.

Het apparaat zit stevig in elkaar en is lekker compact. Ondanks dat, verandert het je telefoon wel in een koelkast als je deze aansluit. Dat is niet zo heel gek, je moet het papier toch ergens kwijt. De mod heeft een eigen accu en kan los worden opgeladen via USB-C in tegenstelling tot andere mods die per se verbonden moeten zijn met je toestel.

De app lijkt heel erg op de app die je gebruikt voor de Polaroid Zip, maar vraagt gelukkig niet om zoveel privileges als z'n tegenhanger. Het stond ons echter wel tegen dat de app per se toegang MOET hebben tot je contacten. Als je die toegang niet wilt geven, mag je de app niet gebruiken. Qua functionaliteit lijkt de app verder als twee druppels water op de Zip-app.

De kwaliteit van de foto's is iets beter als die van de Polaroid Zip, al lijken de foto's vooral last te hebben van een blauwgrijze zweem in tegenstelling tot de geelbruine zweem die de foto's uit de Zip meekrijgen. Wij beginnen bijna te denken dat het iets te maken heeft met de calibratiekaartjes die wij bij het Zink-papier krijgen. Die waren bij de papiertjes, die wij in de Zip gebruiken namelijk oranjebruin en bij de Moto mod blauw. Wij gaan dat in elk geval nog verder uitzoeken.

Lees hier de Polaroid Insta-Share Moto Mod review

Maar welke is nou de beste?

Deze vraag is behoorlijk lastig te beantwoorden, niet alleen omdat de gebruikte technieken zoveel van elkaar verschillen, maar ook omdat de mensen met wie wij deze hardware hebben getest hele andere criteria hebben dan wij.

Als we puur kijken naar de techniek en de kwaliteit kunnen we kort zijn: De Kodak Mini 2 laat de rest ver achter zich. De kwaliteit van de foto's is ongeëvenaard en je hoeft niet bang te zijn dat je contactenlijst of locatiegeschiedenis bij Kodak (of partners) eindigt, al is dat laatste iets waar vooral wij privacyfreaks ons druk om maken. De mensen met wie wij de printers getest hebben (op feestjes, festivals en andere evenementen) keken daar niet eens naar en accepteerden blindelings alle voorwaarden en zeiden ja op alle permissie vragen zonder ook maar een letter te lezen.

Als we kijken naar populariteit zien wij dat gebruikers vooral neigen naar de INSTAX-printers. Het feit dat deze printer dezelfde foto's slikt als sommige INSTAX-camera's zorgt ervoor dat mensen (die al zo'n camera hebben of mensen kennen met zo'n apparaat) liever voor de printer gaan zodat ze dezelfde cartridges kunnen gebruiken en deze kunnen uitwisselen met anderen.

Bovendien speelt de nostalgiefactor een grote rol. Het feit dat men een echte "Polaroid" (Ja, mensen blijven maar Polaroid zeggen, ook al is het een INSTAX)-foto in hun hand kunnen houden doet blijkbaar heel veel. Het gevoel een moderne foto op zo'n oud formaat te kunnen vasthouden en ouderwets in een plakboek kunnen stoppen zorgt ervoor dat men de hogere kwaliteit van de Kodak of het feit dat de Zink-foto's (van de HP Sprocket of Polaroid) al waterdichte stickers van zichzelf zijn, links laat liggen. Het alleen al kijken naar een INSTAX-foto lijkt iets los te maken bij jong en (vooral) oud waardoor de printers van Fuji toch wel met stip de populariteitsprijs krijgt.

Als we kijken naar de scherpte van de foto's zouden we de HP Sprocket voor de INSTAX moeten plaatsen, maar de INSTAX heeft weer geen last van oneffenheden of artefacten waardoor het geheel meer lijkt op een echte foto in plaats van een print. Tel daarbij op dat de kleuren vloeiender in elkaar overlopen (de Zink-printers hebben toch een klein beetje last van color banding) waardoor de INSTAX nipt op de tweede plaats eindigt.

De HP Sprocket Plus komt wat ons betreft op een zeer goede derde plaats. De app ziet er strak en simpel uit en werkt uitstekend. De printjes komen vrij snel uit het apparaat rollen en de kwaliteit is goed genoeg voor een waterdichte sticker die je maar kan plakken waar je wilt. Een ander groot voordeel van de Sprocket Plus is de maat van de foto's. Deze zijn het grootst, het is toch wel fijn dat als je je herinneringen afdrukt je ook daadwerkelijk iets in je hand hebt dat groter is dan de gemiddelde visitekaart of pinpas. Zeker iets om te overwegen.

De Polaroid Zip eindigt, tot onze grote verbazing, op de laatste plaats. Je zou verwachten dat notabene de uitvinder van het Zink-papier en de instant fotografie het beter of tenminste net zo goed zou doen als de concurrenten. Helaas wijken de kleuren van de prints het meeste af waardoor je elke foto flink moet bijstellen om dat te compenseren. De app werkt op zich wel prima, maar wij vragen ons wel hardop af waarom er zoveel machtigingen nodig zijn en wat er gebeurt met al die verzamelde data.

Testbeeld, origineel

vlnr: Sprocket Plus, INSTAX MINI, INSTAX Square, Zip, Kodak Mini. Klik voor grote afbeelding

vlnr: Zip, INSTAX Mini, Instax Square, Sprocket Plus, Kodak Mini. Klik voor grote afbeelding

vlnr: Zip, Instax Mini, Kodak Mini, Instax Square, Sprocket Plus, Klik voor een grote afbeelding.

De moeite (en prijs) waard?

En dan nu de hamvraag: is zo'n draagbare fotoprinter nou eigenlijk de moeite waard? Wij hebben vaak genoeg te horen gekregen dat je beter een mooi album kan samenstellen via een online dienst of je foto's thuis op traditioneel (10 x 15)-formaat uitprint of laat afdrukken bij een professionele winkel. Dat zal allemaal wel, maar wij zien (vooral dat laatste) de gemiddelde gebruiker niet echt doen. Ons testpubliek was dan ook zeer enthousiast toen zij zagen dat het mogelijk is on the spot je favoriete kiekjes af te drukken en mee te geven aan anderen of zelf op de koelkast of in een plakboek te plakken. Het feit dat je foto's niet voor altijd in de cloud of op je smartphone blijven staan (met de kans dat er nooit meer naar gekeken wordt) maakt mensen enthousiast.

Het enthousiasme verstomde wel een beetje toen wij vertelden hoeveel de printers kosten en dan hebben we het nog niet eens gehad over het papier. Dat was voor sommigen wel even slikken.

Onze winnaar, de Kodak Photo Printer Mini 2 is verrassend genoeg ook nog eens het goedkoopst en zal je vinden voor 90 euro (meestal 100). De cartridges (10 foto's) kosten je meestal 9 a 10 euro. Kodak stunt echter vaak met de prijs en biedt pakketten met 20, 30 en 40 velletjes aan met korting waardoor je ongeveer uitkomt op 75 a 80 cent per foto.

De Fuji INSTAX is het duurst. De Instax Share SP-2 kost je 149 euro en de Instax Share SP-3 ongeveer 180 euro. Het papier kost je ongeveer 10 euro per cartridge (10 foto's), maar ook Fuji biedt vaak multi-packs aan waardoor je voor een 2 pack Instax Mini (voor de SP-2) 18 euro kwijt bent. Het INSTAX Square papier is ietsjes duurder (omdat het groter is) en kost tussen de 10 en 13 euro per cartridge. Soms kan je het iets goedkoper krijgen als je meerdere pakken tegelijk aanschaft zoals hier voor 22,50 euro. Gemiddeld zal je tussen de 90 cent en de 1,10 euro kwijt zijn per foto.

We zeiden het al eerder in dit artikel, omdat de randen van INSTAX-foto's niet bedrukt kunnen worden, kan je wel papier aanschaffen waarbij de rand is voorversierd. Keuzemogelijkheden genoeg zoals je hieronder kan zien:


De HP Sprocket Plus is qua prijs een middenmoter en kost je ongeveer 135 euro en het Zink-papier kost ongeveer tussen de 6 a 8 euro per pak (10 vellen). HP stunt, net als de rest ook met prijzen als je meer dan 1 pakje wilt kopen en als je een beetje goed zoekt kan je pakketten met 20 vellen vinden voor iets minder dan 12 euro.

De Polaroid Zip staat qua prijs op de tweede plaats en kan al voor ongeveer 115 euro worden aangeschaft. Het papier kan je krijgen tussen de 4 en 10 euro afhangend van het merk. Omdat de maat van deze velletjes door veel verschillende printers wordt gebruikt zijn er verschillende pakketten te vinden van diverse merken voor uiteenlopende prijzen. Deze kunnen uiteraard ook worden aangeschaft voor de Motorola Polaroid Insta-Share Printer. Hieronder zie je een kleine selectie:


Als je iemand bent die het leuk vindt z'n mooiste herinneringen af te drukken op papier of een sticker, dan zijn deze printers zeker de moeite waard. Als het je puur om de kwaliteit gaat, is Kodak je beste keuze.

Het is misschien niet altijd even goed te zien op de scans, maar geloof ons, het verschil is als dag en nacht. Als het je meer om de nostalgie gaat, kan je voor de Fuji INSTAX gaan. Mensen zijn nou eenmaal groot fan van het ouderwetse instant-foto-gevoel. Tuurlijk, de apps voor de andere printers bevatten ook allemaal een modus waarmee je foto's in dezelfde formfactor kan afdrukken, maar het is niet hetzelfde en voelt toch anders.

Voor pure lol is de HP Sprocket het beste. Deze printer maakt het beste gebruik van de Zink-papiertjes zonder al te veel afwijkingen of artefacten te geven. En de lage(re) prijs van de papiertjes maakt het geheel wat laagdrempeliger.

Al met al, kan je je met deze apparaten de hele zomer lang (en daarna) prima vermaken.