Het lijkt wel alsof elk bedrijf met een gaming-laptop, toetsenbord, muis, of headset op de proppen komt. Vandaag kijken wij naar de laatste categorie. Nu multiplayer-gaming steeds vaker online plaatsvindt, grijpen steeds meer mensen naar een headset. Ook op de werkvloer waar "het nieuwe werken" wordt toegepast speelt de headset een grotere rol. De hoogste tijd dus om te kijken welke sets het beste zijn. We hebben er tientallen getest en we noemen de beste set voor verschillende categorieën.

Beste all-round headset

De beste allrounder is nog steeds de Kingston HyperX Cloud. Deze headset draagt deze titel al sinds 2014 en ook dit jaar weet deze koptelefoon nog steeds indruk te maken op ons. Mocht je toch liever willen gaan voor iets moderners, kan je net zo makkelijk voor de Cloud II gaan. Deze zit comfortabel, klinkt goed en is nog goedkoop ook, wat wil je nog meer?

De solide metalen constructie zorgt ervoor dat de set niet alleen heerlijk zit, maar ook nog eens heel degelijk is, het is bijna niet te geloven dat deze bouwkwaliteit gevonden kan worden op zo'n goedkope set. Ondanks de metalen constructie voelt de HyperX Cloud super licht aan en de neplederen oorschelpen zijn heerlijk vol en lekker groot. Ze vallen fijn om de gemiddelde oorschelp heen en knijpen je hoofd niette hard.

De geluidskwaliteit is verrassend goed. Verwacht geen studiokwaliteit. De set heeft wel de typische game-bas die veel andere headsets ook hebben. Daarnaast kan de set ook overweg met hoge tonen. Beide zijn subtiel genoeg om mee te kunnen met de grote jongens.

Bij deze headset wordt verder geen extra software meegeleverd om het geluid nog verder aan te passen. De HyperX Cloud heeft namelijk geen ingebouwde geluidshardware. De set moet met de pc worden verbonden via de oude vertrouwde 3.5mm jack-koptelefoonaansluiting. Dit heeft als extra voordeel dat deze headset ook op andere non-pc apparaten kan worden gebruikt. Een mooi pluspuntje.

Het enige minpuntje is de microfoon. Deze pikt nogal wat achtergrondgeluid op en je stemgeluid klinkt er nogal wat blikkerig door.

De iets duurdere HyperX Cloud 2 lijkt meer te zijn uitgebracht om het uitbrengen van nieuwe hardware aangezien er nauwelijks verschil tussen deze set en z'n voorganger. Het grootste verschil is toch wel dat de jack-aansluiting is vervangen door een 7.1 USB-geluidskaart met betere in-line controls en noice cancellation op de microfoon, voor de rest zal je amper doorhebben dat je de nieuwe versie op je hoofd draagt of de oude. We vragen ons daarom ook af of de hogere kosten het waard zijn.

Aan de andere kant: Never change a winning plot. En wat dat betreft is het dus puur een kwestie van smaak of je voor de Cloud of Cloud II gaat.

Beste ultra-budget headset

De HyperX Cloud headset mag dan wel goedkoop zijn (en onze favoriet), maar het bedrijf maakt het zichzelf moeilijk met de Cloud Stinger. Deze headset kost ongeveer 50 euro en het is de goedkoopste headset die wij hebben gezien van een goed, bekend werk, en dat is goed.

Tuurlijk, deze set is niet zo goed als de originele Cloud, maar de Stinger zal voor veel mensen meer dan genoeg zijn. De Plastic Chassis zorgt ervoor dat het geheel wat goedkoper aanvoelt en misschien niet zo lang meegaat als z'n grotere broer, maar qua uiterlijk is het verschil nauwelijks zichtbaar. Deze set zit goed om je hoofd en heeft op de rechteroorschelp een volumeknop en een mute-knop voor de microfoon. Hierdoor hoef je, in tegenstelling tot de originele cloud, niet te rommelen met in-line controls.

Op audiogebied zit de headset mooi in het midden. Bijna geen vervormingen (zelfs als het geluid hard staat). De treble is niet helemaal toereikend en de bas-range is praktisch nonexistent, maar 80 procent van elke game of film komt goed over.

Als je al een goede headset hebt, zullen wij niet zo snel zeggen dat je voor deze set moet gaan, maar als je op zoek bent naar een goedkope, maar toch goed headset, is dit zeker geen slechte koop, zeker niet als je deze vergelijkt met andere headsets uit deze prijsklassen.

Beste low-end draadloze headset

Niet zo moeilijk, de Void Wireless heeft niet echt concurrentie op dit gebied. De meeste goede draadloze gaming headsets kosten al gauw 150 euro of meer. De Void Wireless is een stukje goedkoper en bungelt zo om en nabij de 100 euro. Voor deze lage prijs krijg je een behoorlijk goede headset, niet fenomenaal, maar gewoon goed.

De oorschelpen hebben een vreemde diamantvorm, maar die went snel. De headset zit nogal voor op het hoofd waarbij de rustband dichtbij je voorhoofd te vinden is, ook dat is even wennen, maar het zorgt ervoor dat er minder spanning rust op je kaak en meer op je achterhoofd wat minder opvalt. Het zit misschien niet zo comfortabel als de CyperX Cloud, maar het zit stukken beter dan de voorloper, de H2100.

De headset-controls zijn redelijk intuïtief met een volumeknop op de linker oorschelp en grote power- en mute-knoppen op de zijkant. Daarnaast heeft de set een RGB-ledverlichting, leuk voor op LAN-parties.

Het grootste nadeel van deze set is toch wel het gewicht. Dat is geen probleem als je rechtop zit, maar als je naar beneden of naar boven kijkt is de kans groot dat de set van z'n plek afkomt. We weten niet of dat nou door de ingebouwde accu komt of de metalen constructie, maar je nek krijgt wel een aardige workout.

Wat geluid betreft is de kwaliteit redelijk, zeker als je aan het gamen bent, maar als je muziek gaat luisteren, worden de tekortkomingen goed duidelijk. Het lage geluid klinkt nogal blubberig en vervormd. De mid- en high-range klinken wel goed. Het geheel klinkt hierdoor alsof je teveel compressie hebt toegepast op je muziek.

Je kan de instellingen van de set aanpassen met de meegeleverde software, maar deze software is niet heel erg fijn om mee te werken. Het is een stuk beter dan de software die bij de vorige versie werd meegeleverd, maar ook deze verbeterde versie moet het afleggen tegen de software van Razer, Steelseries of Logitech.

"Dit klinkt niet echt als een super positieve review, waarom staat deze überhaupt bij de beste headsets?" horen we je denken. Dat klopt, het is inderdaad niet echt een goede review. De Void is nou niet echt een geweldige headset, maar het is 't beste dat je kan krijgen in deze categorie. Als je een hekel hebt aan draden en niet meer dan 100 euro wilt uitgeven aan een draadloze headset, is de Void het beste dat je kan krijgen, dan maar wat geluidskwaliteit inleveren.

Beste midrange draadloze headset

Als je wel wat meer wilt uitgeven voor een draadloze headset, kijk dan eens naar de Logitech G933 of G533. Deze headsets leveren een kraakhelder, goed gebalanceerd geluid en zijn zeer goed ontworpen (er zit zelfs ruimte in de oorschelp om de draadloze USB-dongle in te bewaren).

Kiezen tussen de 933 of 533 is puur een kwestie van smaak. Als je voor Logitech's oude ontwerpstijl houdt, pak dan de 933. Deze hoekige sci-fi-stijl maakt deze headset blits. De 533 is wat gestroomlijnder en oogt daardoor professioneler en luxer (dankzij de glimmende pianozwarte finish en zachten, afgeronde hoeken). De set lijkt hierdoor eerder gemaakt door Audio-Technica of Sennhieser.

Het ontwerp van de G533 is ook erg functioneel. De microfoon is misschien niet zo goed weggestopt als we zouden willen, maar dat is ook een kwestie van smaak. Verder zijn de headsets lichtgewicht en erg stevig.

Logitech G933

Wat audiokwaliteit betreft verschilt de 533 hier en daar toch war van de 933 al zijn deze verschillen minimaal. De 533 heeft een iets minder harde bas-boost, zeker als deze wat zachter staat en de 7.1-ondersteuning is ook iets minder. Niet zo slecht om de sets links te laten liggen en de gemiddelde gebruiker zal de headset hard genoeg zetten om daar geen last van te hebben.

De G933 wordt nog steeds verkocht en is nog steeds een goede keuze. Zeker als je de set ook wilt gebruiken op je spelcomputer of smartphone. De G533 heeft alleen maar een USB-aansluiting en heeft dus geen ondersteuning voor de jack-aansluiting.

Als je meer waarde hecht aan comfort, kijk dan ook eens naar de SteelSeries Arctis 7, ook een zeer goede keuze.

Logitech G533