Heb je wel eens een spel gespeeld waarbij de gedachte opkwam het spel te willen wijzigen? Heb je wel eens een gratis spel wille spelen zonder meteen aan een free to play-constructie of webbrowser vast te zitten? Vast wel. Gelukkig kan je je lol op met een grote verzameling van open source spellen en is het slechts een kwestie van surfen naar de juiste pagina, downloaden en installeren.

Toch heeft dit (sub)genre games nog een twijfelachtige reputatie. Open source spellen zouden kwalitatief een stuk slechter zijn dan andere spellen en ook de gameplay zou te wensen over laten. Ook zien dat soort games er vaak minder mooi uit en zijn ze minder leuk om te spelen.

Toch is dat lang niet altijd zo. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg open source spellen die zich kunnen meten met de grote jongens en vandaag behandelen wij een aantal voorbeelden.

Stunt Rally

De naam laat niet veel aan de verbeelding over. Dit is een rally racegame met stunt-elementen. De game doet je denken aan oudere games als Stunts of Revolt en zit tjokvol banen. Je kan rondrijden in 34 verschillende omgevingen en de game bevat 172 banen. Je kan kiezen uit 20 auto's, 1 crossmotor, 3 hovercraft-achtige voertuigen en een reuzen-stuiterbal(?).

Voor de rest kan je (net als Stunts en Trackmania) zelf banen maken, multiplayeren (online en offline) en verschillende grafische presets instellen.

De game kan hier worden gedownload en is beschikbaar voor Linux en Windows.

Hieronder hebben wij een video met wat gameplay; geen trailer dus, omdat de game niet per se gepromoot hoeft te worden, iets dat je vaker zal zien bij open source games.

Stepmania

Tijd om je dansschoenen aan te trekken (of als je een goedkope dansmat hebt, uit te trekken). Deze game is geïnspireerd op de (vooral in Azië populaire) dansgames als Dance Dance revolution. Deze game geeft je de mogelijkheid zelf muziek en danspasjes toe te voegen de game te verbouwen. Toen de game net uit kwam, leek deze nog heel erg op Dance Dance Revolution, maar door de jaren heen heeft de game een eigen look and feel gekregen en er zit een flinke community achter deze game.

Stepmania kan gratis worden gedownload voor Linux, Mac en Windows. Als je geen dansmat hebt, is de game ook gewoon te spelen op het toetsenbord, maar dat is natuurlijk een stuk minder leuk.

Xonotic

Deze first person shooter doet heel erg denken aan Unreal Tournament en Quake, niet zo heel gek, want de game is daarop geïnspireerd. Xonotic draait bovendien op een aangepaste versie van de Quake engine waardoor de link nog sneller kan worden gelegd met de commerciële tegenhangers.

Het is de bedoeling zoveel mogelijk punten te scoren door tegenstanders af te knallen (Deathmatch) of de vlag te stelen van het andere team en terug te brengen naar jouw basis (Capture The Flag).

Xonotic kan hier worden gedownload voor Linux, Mac en Windows en hoeft niet eens te worden geïnstalleerd.

OpenTyrian

Was je vroeger een DOS-gamer? Grote kans dat je van de game Tyrian hebt gehoord. Deze Shoot 'em up (Shmup) gooide destijds hoge ogen en speelde heerlijk weg. De makers van deze game hebben de source code van de game vrijgegeven aan een klein ontwikkelteam die de game hebben herschreven in C en hebben vrijgegeven onder de GNU General Public License.

Deze versie kan nu dus gratis worden gedownload voor zo'n beetje elk populair platform.

Cave Story

Wij hebben het al een keer eerder gehad over deze game, maar we kunnen het niet laten 'm toch nog een keer te noemen: Cave Story is gemaakt door één persoon, Daisuke "Pixel" Amaya. De programmeur is vijf jaar bezig geweest met deze game en heeft het daarna gratis aangeboden op internet. Langzaam maar zeker werd de game ontdekt door gamers en Cave story werd een gigantische hit. Inmiddels is deze game geport naar tientallen verschillende besturingssystemen (van Linux tot AmigaOS) en hardware-platformen (van de SEGA Dreamcast tot de TI calculator). Later heeft ontwikkelaar en uitgever Nicalis een verbeterde versie van de game uitgebracht op verschillende spelcomputers onder de naam Cave Story+ op spelcomputers als de Wii, Playstation 3 en de Nintendo (3)DS en Steam(box).

Deze remakes zijn overigens niet gratis, maar de originele game is nog steeds, samen met enkele andere gratis games/uitprobeersels van de ontwikkelaar te vinden op de officiële website.

Naast de standaard Cave Story-engine zijn er inmiddels ook fans die een eigen engine hebben gebouwd op basis van (of geïnspireerd door) deze engine. Deze kan je allemaal hier vinden en zelf een toffe game in elkaar zetten of de bestaande game aanpassen.

Een dikke, vette aanrader!