1. Ervaring

IT-professionals die beschikken over voldoende praktische ervaring bij het bouwen en beheren van virtualisatie-omgevingen zijn nog altijd zeldzaam. De gevolgde cursussen virtualisatie geven wel een indicatie over de kennis die een IT-professional over het onderwerp heeft, maar zeggen lang niet alles.

"Er zijn veel mensen die zich een VMware Certified Professional mogen noemen", zegt Gary Federico, technical recruitment manager bij het in VMware-gespecialiseerde Advizex Technologies. Maar een VCP-certificatie zegt lang niet alles, meent Federico. "Het is zeker waardevol, maar in vergelijking met bijvoorbeeld een Cisco Certified Internetwork Expert – waarbij je zowel een theorie- als een praktijktest moet afleggen – is er geen garantie dat iemand veel hands-on ervaring heeft."

2. Architectuur

Het is voor een IT-professional van het grootste belang om ook de bestaande IT-infrastructuur te begrijpen. Op basis daarvan moet de virtualisatie-omgeving worden gepland. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat er allerhande flessenhalzen en inefficiënte load-balancing problemen ontstaan.

3. Virtual storage

"Bij bijna elke virtualisatie-vacature wordt er wel gevraagd naar kennis van storage", zegt Brian Gabrielson van het IT-recruitmentbedrijf Robert Half Technology. Ook in het virtualisatie-tijdperk blijft storage namelijk van onverminderd belang voor elke organisatie met een IT-infrastructuur.

4. Brede kennis

Virtualisatie-experts moeten kunnen omgaan met heterogene virtualisatie-omgevingen. Tot een jaar geleden was het misschien voldoende als je een expert was op het gebied van de virtualisatie-software van VMware. Maar er zijn nog andere belangrijke hypervisors, zoals XenServer van Citrix en Hyper-V dat in Windows Server 2008 zit. Dat heeft ertoe geleid dat kennis van VMware alleen niet meer voldoende is. Analisten gaan ervan uit dat de verschillende hypervisors lange tijd naast elkaar zullen bestaan in datacenters.

5. Virtual security

Security is een belangrijk onderdeel voor elke IT-functie. "Maar bij virtualisatie is het extra belangrijk omdat virtualisatie aan al het andere raakt", zegt Gabrielson. Een systeembeheerder moet bijvoorbeeld over voldoende expertise beschikken om de veiligheid te garanderen als gebruikers of applicatie-ontwikkelaars zonder toestemming hun eigen virtual machines creëren.

Bron: CIO.nl Bron: Techworld