Hardwareproducenten hebben op de IFA (Internationale Funkausstellung) in Berlijn hun nieuwste snufjes gepresenteerd en aangeprezen. Naast de allereerste Windows Phone 8-smartphone (van Samsung, niet Nokia) ook veel Windows-tablets, met zowel het volledige Windows 8 als het wat beperkte Windows RT.

Hier de interessantste trends - en bijbehorende producten - op IFA 2012, gespot door de News Service van Webwereld-uitgever IDG:

4K-televisies

LG Electronics, Sony en een aantal andere leveranciers hebben zogeheten 4K tv's geshowd, die de beeldresolutie verhogen van de huidige 1920 bij 1080 pixels naar 3840 bij 2160 pixels. De benaming 4K is afgeleid van de horizontale resolutie.

Voor goed gebruik van dat beeldformaat is een groot formaat tv nodig, wat de tv-fabrikanten zich maar al te goed realiseren. Het scherm op de XBR-84X900 van Sony is maar liefst 84 inch groot, net zoals dat op de UD (Ultra Definition) 3D tv van LG.

Terwijl het beeld van de gedemonstreerde - en speciaal geselecteerde - ultra high-res videoclips er zeer fraai uitziet, zijn er wel wat obstakels voor 4K tv's. Dit betreft met name de prijs. Het LG-toestel, wat deze maand uitkomt in Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Azië, heeft een prijskaartje van zo'n 17.500 euro (22.000 dollar).

Bovendien is er momenteel een gebrek aan echte 4K-content om te bekijken op zo'n superscherm. Amerikaanse tv-bazen zijn openlijk sceptisch. De vereiste investeringen om 4K-content te maken en uit te zenden zijn enorm.

Hybride Windows-tablets

De 2012-editie van IFA was duidelijk het introductiefeestje van tablets met Windows 8 en Windows RT. Die twee varianten van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zijn ontwikkeld met het oog op tablets. De Windows 8-tablets gebruiken Intel-processors (of de x86-chips van AMD), terwijl de Windows RT-apparaten processors naar ontwerp van ARM gebruiken.

De diverse pc-fabrikanten lijken te geloven dat tablets een toetsenbord nodig hebben, dat kan worden weggevouwen en los te koppelen als het niet nodig is. Een voorbeeld van dat laatste is opgedoken toen Microsofts zijn eigen Surface-tablets onthulde, maar meer Windows-apparaten doen dit. Zoals de gloednieuwe Ativ Smart PC van Samsung, de Vivo Tab van Asus, en de Envy X2 van HP. Deze modellen hebben allemaal hetzelfde basisontwerp en ook een gelijke schermmaat, van 11,6 inch.

Het is nog altijd onbekend wat deze Windows-tablets gaan kosten, zodra ze later dit jaar op de markt komen. Samsung heeft al wel losgelaten wat zijn Ativ Smart PC in Zweden gaat kosten: 6400 kronen exclusief BTW, wat neerkomt op zo'n 770 euro (950 dollar).

iMac-klonen met Windows 8

Naast de overvloed aan Windows 8-tablets pronkten pc-makers ook met zogeheten all-in-one pc's, naar idee van Apple's iMac. Hieronder nieuwe productreeksen van Lenovo en Samsung, naast producten van Toshiba en Acer.

Het Chinese Lenovo komt met modellen die zijn voorzien van 21,5 inch high-definition touch-schermen. Het scrollen door documenten, surfen op het web, browsen van foto's en selecteren van films kan dan met verschillende touch-gebaren.

Samsung geeft gebruikers van zijn Series 7 en Series 5 all-in-one pc's nog de extra optie van handgebaren. Het is dan mogelijk om naar links of rechts te vegen voor het omslaan van e-book pagina's zonder het touch-scherm aan te raken. Andere gebaren zijn mogelijk voor andere handelingen op de pc.

Superdunne OLED-schermen

OLED-technologie (Organic Light-emitting Diode) belooft ultradunne tv's en superplatte smartphones en tablets die tóch goed beeld weergeven met zelfs scherper contrast en minder vervaging (blur) bij bewegend beeld. Schermen met deze technologie zijn op IFA geshowd door fabrikanten als LG en Samsung, die daarbij ook 3D-content kunnen weergeven.

Nieuw snufje op de ES9500 van Samsung is Multi View. Hierdoor kunnen gebruikers, uitgerust met elk een eigen 3D-bril met geïntegreerde koptelefoon, ieder hun eigen tv-programma tegelijk kijken. De beeldkwaliteit die te zien was op de beursvloer was indrukwekkend, maar OLED-tv's hebben nog altijd een fors prijskaartje. Het nieuwe 55 inch-model van LG kost zo'n 9000 euro.

NFC, niet alleen voor mobiel betalen

Mobiele apparaten met geïntegreerde NFC-chips (Near-Field Communications) rukken op. De IFA was het toneel voor veel NFC-elektronica waaronder de Ativ-tablet van Samsung, de Xperia T-smartphone en de Vaio Duo 11 hybride tablet van Sony, plus de Vivo Tab van Asus.

Terwijl de draadloze technologie voor de korte afstand vooral wordt aangeprezen voor mobiel betaalgemak, is dat niet het enige nut ervan. De op IFA gedemonstreerde apparatuur gebruikt NFC ook voor toepassingen als het koppelen van draadloze speakers en koptelefoons. Gebruikers van Sony's nieuwe smartphone kunnen hun toestel tegen een NFC-speaker houden om hun muziek te laten 'overspringen' naar die geluidsoutput.

Android- én Windows-smartphones

De nieuwste en indrukwekkendste smartphones worden normaliter niet onthuld op IFA. Beurzen als de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas en het Mobile World Congress in Barcelona zijn daar in de regel het toneel voor. Toch heeft de Duitse elektronicabeurs dit jaar een primeur gebracht: het allereerste toestel met Windows Phone 8.

Samsung heeft in Berlijn zijn Ativ S-smartphone onthuld, wat Microsofts aankomende mobiele besturingssysteem draait op een dualcore-processor en een 4,8 inch HD-scherm. Die grotere maat, boven het huidige 'maximum' van 4,5 inch, begint de standaard te worden voor high-end smartphones. De iPhone van Apple is de uitzondering, hoewel de aanstaande iPhone 5 volgens geruchten een groter scherm heeft.

Sony heeft op de IFA zijn nieuwe Android-topmodel aangekondigd: de Xperia T met een 4,6 inch scherm en een 13 megapixel camera. In de middenmoot van de smartphonemarkt heeft HTC zijn Desire X geshowd met een 4 inch scherm dat een bescheiden resolutie van 800 bij 480 pixels heeft en een dualcoreprocessor op slechts 1 GHz.

Pc-processorreus Intel stond op de Duitse elektronicabeurs vooral in de schijnwerpers door de lancering van diverse hybride Windows-tablets, door diverse fabrikanten. Ook de smartphone-ambities van Intel hebben echter vorm gekregen op IFA doordat de Chinese telecomreus ZTE zijn Grand X IN-smartphone introduceerde. Dat toestel gebruikt een Atom Z2460-chip van Intel en heeft een 4,3 inch scherm met een resolutie van 960 bij 540 pixels, en een 8 megapixel camera.