USB sticks zijn beter dan ooit, maar er valt tegenwoordig veel te overwegen. Heb je USB 2.0, 3.0 of zelfs 3.1 nodig en hoe zit het met USB-C ondersteuning? Wat betekenen al die lees- en schrijfsnelheden eigenlijk?

USB sticks waren ooit de standaard manier om grotere bestanden tussen apparaten over te zetten of ze van plaats naar plaats te brengen. Dat is een beetje veranderd omdat de internetsnelheden zijn verbeterd en cloud-opslag en bestandsoverdrachtdiensten zoals Dropbox of Google Drive een hoge vlucht hebben genomen in populariteit, maar er is nog steeds een plaats voor de bescheiden USB-stick in het leven van veel mensen.

Of het nu gaat om de betrouwbaarheid van het hebben van je bestanden op een enkele plaats (en niet afhankelijk zijn van een internetverbinding), de veiligheid die voortkomt uit de wetenschap dat iemand fysieke toegang tot het apparaat nodig heeft om bij je bestanden te komen, of gewoon het feit dat USB-sticks bestandsgroottes ondersteunen waar de meeste clouddiensten niet aan zouden voldoen, er zijn genoeg goede redenen om een USB-stick of twee bij de hand te houden.

Toch wil je niet zomaar een oude USB stick pakken, en er zijn een paar factoren waarmee je rekening moet houden, van de fysieke grootte en het ontwerp tot de opslagcapaciteit, lees-/schrijfsnelheden en ondersteuning voor verschillende USB-formaten. Hier is wat je moet weten, samen met onze aanbevolen USB-sticks - die we allemaal zelf hebben getest.

SanDisk Extreme Go USB 3.1

Op het eerste gezicht ziet de Extreme Go drive van SanDisk er niet zo modern uit. Het grove, hoekige ontwerp (compleet met transparante kunststof schuifschakelaar) ziet er duidelijk retro uit, en we weten niet helemaal zeker waarom deze stick zo groot moet zijn.

Toch is de techniek binnenin allesbehalve oud. Dit is een van de eerste sticks op de markt die USB 3.1 ondersteunt, dus zou een van de snelste geheugensticks moeten zijn, met SanDisk met een lees- en 150MB/s schrijfsnelheid tot 200MB/s.

Natuurlijk is dat alleen via compatibele USB 3.1-poorten, die je waarschijnlijk nog niet op veel apparaten zult tegenkomen. Onze testopstelling mist deze poort dus we staken de stick in een USB 3.0-poort wat ons een solide sequentiële leessnelheid van 155MB/s gaf, en onze snelste sequentiële schrijfsnelheid tot nu toe van 68MB/s.

Dit is een solide USB 3.1 stick die goed zal presteren op de huidige hardware en toekomstbestendig is voor snellere poorten. Het uiterlijk van de stick spreekt ons niet aan, maar de grootte maakt het in ieder geval moeilijker om te verliezen dan sommige van de kleinere sticks.

De Extreme Go kan hier het voordeligst worden besteld

Toshiba TransMemory U365

Dit is een van de USB-sticks met de hoogste capaciteit op de markt, beschikbaar tot maar liefst 256GB - hoewel je ook 128GB, 64GB en 32GB modellen kunt krijgen.

De omvang is echter verre van de enige reden om de U365 aan te bevelen. De snelheid: de sequentiële leessnelheid van 210MB/s is de snelste van alle schijven die we hebben getest via USB 3.0. Daarom is het zo jammer dat de schrijfsnelheid met 33 MB/s so laag ligt.

Het is ook een van de dunste geheugensticks die we hebben getest, met een nette minimalistische slide-out connector. Wat het ontwerp, de snelheid en de grote capaciteit betreft is dit onze aanbevolen geheugenstick voor het afspelen van 4K video.

Het grote nadeel op dit moment is de beschikbaarheid. Op het moment van schrijven, de enige plaats die we kunnen vinden

Haal de Toshiba TransMemory U365 hier het voordeligst

SanDisk Ultra Dual Drive USB-C

De Dual Drive is ook een SanDisk geheugenstick die USB 3.1 ondersteunt, maar zoals de naam al doet vermoeden, heeft het ook een andere truc: ondersteuning voor zowel USB-A als USB-C.

Je kunt schakelen tussen de twee aansluitingen met behulp van een eenvoudige schuifregelaar, waardoor de Dual Drive een eenvoudige manier is om bestanden te verplaatsen tussen een standaard Mac of PC en een smartphone met USB-C, of een van de vele moderne laptops en ultrabooks die alleen de kleinere USB-C-poorten bevatten.

Wat de snelheid van de sticks betreft komt dit ongeveer overeen met de andere USB 3.1-schijven van SanDisk (getest op een 3.0-poort). We hebben een sequentiële leessnelheid van 133MB/s gezien, terwijl de schrijfsnelheid van 67MB/s slechts een fractie achterblijft bij de SanDisk Extreme Go.

Het ontwerp is strak en eenvoudig - klein zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de stick kwijtraakt. Het stevige plastic en het geborstelde aluminium maken het helemaal af.

De capaciteiten zijn ook indrukwekkend, variërend van 16GB tot 256GB, en de prijs is ook nog eens strak. Met sterke snelheden, toekomstbestendige USB 3.1-ondersteuning en een veelzijdigheid die rivalen niet kunnen evenaren dankzij de USB-C stekker, is dit een zeer eenvoudige stick om aan te bevelen.

Haal de Sandisk Ultra Dual Drive hier

PNY Duo Link OTG USB-C

PNY's Duo Link OTG is een USB 3.1 stick. Dat betekent, net als bij een aantal andere hier, dat het zowel USB-C als de traditionele rechthoekige USB-poort biedt. Je hoeft alleen maar de schuifregelaar naar beide uiteinden te bewegen om een van de poorten te selecteren, en het ontwerp zorgt ervoor dat je geen apparaat op beide uiteinden tegelijk kunt aansluiten.

Het is beschikbaar in 16GB, 32GB, 64GB en 128GB met prijzen vanaf

In Crystal Disk Mark vonden we dat de leessnelheden iets hoger waren dan de PNY-claims (133MB/s). Er is geen opschepperij op de verpakking over schrijfsnelheden, maar de 58MB/s die de stick in onze tests heeft geregistreerd is inderdaad zeer goed.

We hebben de 32GB-versie getest, die 12,10 euro kost. Dat is hetzelfde als de Dual Drive, maar het 128GB model is een stuk goedkoper uit dan de gelijkwaardige SanDisk-versie, dus als je kan leven met iets lagere schrijfsnelheden, kan je rustig gaan voor de PNY.

De PNY Duo Link OTG kan hier het voordeligst worden gehaald

SanDisk Ultra Fit USB 3.1

De SanDisk Ultra Fit is een van die 'zo klein dat je hem kwijtraakt' flash drives, maar dat betekent dat hij perfect is om mee te reizen. Het is klein genoeg om aan een sleutelhanger te hangen zonder dat het in de weg zit en je kunt het zelfs in een laptop USB-poort in een draagtas laten zitten.

Net als de SanDisk Extreme Go ondersteunt hij USB 3.1, maar heeft hij iets lagere snelheden dan die schijf, met geadverteerde leessnelheden tot 130MB/s en schrijfsnelheden van 60MB/s.

Wat verrassend is, is dat we dit soort snelheden hebben gezien, zelfs bij gebruik van USB 3.0 - hoewel we niet zeker weten of het daadwerkelijk sneller zou gaan dan 3.1. We hebben een sequentiële leessnelheid van 134MB/s gemeten - sneller dan SanDisk adverteert - en schrijfsnelheden van 44MB/s, wat niet al te ver van hun claim ligt.

De SanDisk Ultra Fit USB 3.1 kan hier het voordeligt worden gehaald

Integral Pastel USB 3.0 Flash Drive

Integral's kleurrijke USB 3.0 drives schreeuwen goedkoop en vrolijk op de verpakking, van de relatief lage geadverteerde snelheden tot de duidelijke focus op design over prestaties - er is een grotere nadruk op het pastelkleurbereik dan de werkelijke snelheid of specificaties.

Dit alles is de reden waarom we zo verbaasd waren toen uit onze tests bleek dat het een van de snelste schijven was die we op kantoor hadden, met leessnelheden die bijna twee keer zo hoog zijn als die van Integral en schrijfsnelheden die meer dan vier keer zo hoog zijn als de claims.

Integral heeft sequentiële leessnelheden tot 80MB/s, maar we zagen 148MB/s in onze tests, terwijl het bedrijf een zeer oninspirerende schrijfsnelheid tot 5MB/s belooft, maar in feite 22MB/s levert - nog steeds de langzaamste schrijfsnelheid in onze groepstest, maar niets om over te klagen.

Haal de Integral Pastel USB 3.0 Flash Drive hier het voordeligst Mocht je een groter model willen, kan je deze hier vinden

Kingston DataTraveler Bolt Duo

Kingston's DataTraveler Bolt Duo is een slimme USB-stick die sterke prestaties combineert met een geweldige unieke functie, maar daar betaal je dan ook voor.

Het grote pluspunt is het dubbelzijdige ontwerp, met ondersteuning voor zowel USB-A 3.1 als Apple's Lightning Port, waardoor deze schijf perfect is voor Apple liefhebbers die op zoek zijn naar een snelle manier om een back-up te maken van bestanden tussen een iPhone/iPad en een Mac of PC.

Die overdrachten zullen ook snel zijn, met een leessnelheid van 140 MB/s in onze tests, in combinatie met een nog indrukwekkendere schrijfsnelheid van 79 MB/s, dat maakt dit de snelste USB-stick die we hebben getest.

Het metalen ontwerp is aantrekkelijk, stevig en compact. Kingston heeft zelfs een kleine siliconen hoes die ervoor moet zorgen dat de schijf niet beschadigd raakt, en is voorzien van een sleutelhanger.

De Kingston DataTraveler Bolt Duo kan hier het voordeligst worden gehaald