Motorola Xoom 4G LTE

De Motorola Xoom was de eerste "echte" Android-tablet. De Samsung Galaxy Tab 7.0 was dan wel eerder, maar de Xoom draaide al op de, speciaal voor tablet geoptimaliseerde, Android Honeycomb. Er waten wel wat problemen met de Xoom, maar deze waren nog wel te overzien.

Motorola ging echter flink de mist in met de LTE-variant. Deze kostte bijna 800 euro. Je zou verwachten dat deze verbinding kon maken met 4G-netwerken (LTE), maar dat was niet het geval, voor dat extra geld kocht je slechts de belofte in de nabije toekomst via LTE verbonden te zijn met het internet.

De hardware was simpelweg niet aanwezig. Motorola beloofde wel binnen enkele weken de tablets te voorzien van LTW, dat werden echter maanden. De update kwam uiteindelijk zeven maanden na uitkomen van de tablet beschikbaar. Gebruikers moesten hun apparaat terugbrengen naar fabrieksinstellingen en de tablet opsturen zodat de LTW modem kon worden toegevoegd, je was de tablet dan ongeveer een week kwijt.

Je kan je wel voorstellen dat de Xoom 4G LTE voor geen meter verkocht; maak geen beloftes die je niet kan waarmaken.

LG Watch Urbane 2nd Edition

De Android Wear 1.4 upgrade was een grote verbetering voor gebruikers van het besturingssysteem. Versie 1.4 ondersteunt meer gestures, LTE, spraakberichten en speakers. De LG Watch Urbane 2nd Edition zou het vlaggenschip moeten worden voor Android Wear. LG kreeg echter wat problemen met de horloges. Er bleek wat mis te zijn met het display van het horloge waardoor de apparaten tijdelijk uit de markt moest worden gehaald.

LG had niet aangegeven hoe lang het zou duren voordat de horloges weer beschikbaar zouden zijn en dat was een grote fout. Veel potentiële kopers gingen ervan uit dat het apparaat niet meer op de markt zou kopen en kochten iets anders. Toen de smartwatch in 2016 op de markt kwam waren er nog maar weinig mensen geïnteresseerd. Het ging al niet zo goed met de populariteit van Android wear en dat kwam deels omdat de Urbane 2 een gat had geslagen in de lineup van Google.

Samsung Galaxy Note 7

De Samsung's Galaxy Note 7 had een van Samsung's grote vlaggenschepen moeten worden. Het toestel werd in eerste instantie goed ontvangen en de reviews logen er niet om. Helaas was de lof van korte duur. Accuproblemen zorgden ervoor dat de toestellen in brand vlogen of explodeerden. Het omruilen van de toestellen hielp niet en uiteindelijk heeft de fabrikant de stekker volledig uit de Note 7 getrokken.

Samsung heeft inmiddels z'n excuses aangeboden en laten weten eindelijk de oorzaak van het probleem te hebben gevonden. In de loop van januari zal het bedrijf uit de doeken doen waar het mis ging.

Ondertussen heft een andere instantie ook al onderzocht wat er mis was met de toestellen en geconcludeerd dat het toestel te plat was en ook uit Samsung's eigen onderzoek bleek dat er te weinig ruimte was voor de accu dat zorgde voor kortsluiting met alle gevolgen van dien.

De aandelen van het bedrijf hebben, net als de omzet, een flinke duik gemaakt en het is nog maar de vraag of het bedrijf het vertrouwen van de consument weet te herstellen.

Google Nexus 4

Google heeft de Nexus-telefoons nooit serieus genomen en dat was goed te zien toen de Nexus 4 uit kwam. Als je dacht dat de laatste paar Google-toestellen leveringsproblemen had, heb je vast weinig meegekregen van de Nexus 4. Dit apparaat was superpopulair en dat was, gezien de lage prijs van ongeveer 300 euro, niet zo geel gek. Google realiseerde zich dat het te veel apparaten had verkocht en begon bestellingen voor zich uit te schuiven.

De Nexus 4 was maanden lang zeer moeilijk te krijgen en als je er al eentje was dat er eentje zonder LTE... Tenminste, het bleek uiteindelijk dat de antenne wel verbinding kon maken met LTE, zelfs zonder de juiste signaalversterker. Gebruikers werden erg enthousiast toen dit bekend werd en er verschillende trucjes online verschenen om 4G te activeren, maar Google stak daar uiteindelijk een stokje voor. Het bedrijf rolde een update uit die LTE blokkeerde in de radio firmware.

Google moest wel aangezien het apparaat niet de juiste certificaten had. De gemiddelde consument had daar natuurlijk geen boodschap aan en wilde gewoon een goedkope telefoon met veel opties.

Motorola Droid Bionic

De Droid Bionic werd in 2011 op de CES in 2011 gepresenteerd en moest het tijdperk van dual-core Android smartphones met LTE inluiden. Maar het toestel kwam maar niet uit. Motorola hield z'n kaken stevig op elkaar en toen het toestel uiteindelijk in de herfst van 2012 uit kwam bleek het niet de echte Bionic te zijn. Motorola noemde het wel de Bionic, maar het toestel leek totaal niet op het aangekondigde origineel.

De vertragingen die ontstonden door het opnieuw ontwerpen van het toestel zorgden ervoor dat de Bionic z'n momentum verloor. De Galaxy S2 kwam in de zomer van 2011 uit en de hype voor de Droid Razr (en Droid 4) begonnen al aardig vorm te krijgen. Hetzelfde golf voor de Galaxy Nexus LTE. Deze toestellen werden uiteindelijk allemaal vlak na de Bionic op de markt gebracht waardoor het toestel geen schijn van kans meer had.

Puur een kwestie van slechte planning. Motorola had de Bionic beter meteen kunnen annuleren. Iets waar het bedrijf wel van heeft geleerd toen het te laat met de Droid 5 op de proppen kwam.

HTC First

Facebook werd regelmatig aangehaald als potentiele concurrent van smartphonebouwers toen Android net uit was. Maar toen de Facebook Phone uiteindelijk uit kwam, draaide deze uiteindelijk ook gewoon op Android. En wat een flop was dat!

Deze HTC kwam uit in 2013, een tijd waarin HTC (vooral op camera-gebied) waardeloze hardware uitbracht. De software was overig ook niet om over naar huis te schrijven. De Facebook-interface was een rommeltje en leunde zwaar op de Facebook Feed (en er staat waarschijnlijk een hoop rotzooi in je feed).

Als het toestel niet al te duur zou zijn, had het misschien nog kunnen slagen, maar helaas. Het apparaat was alleen via enkele providers te krijgen en los veel te duur.

Samsung Galaxy Tab 7.0

Samsung genoot in 2010 van het succes van de Galaxy S en besloot achter de iPad aan te gaan. Het bedrijf deed dat echter op een zeer slecht moment. De Galaxy Tab 7.0 was de eerste Android tablet van een bekende OEM, maar het draaide op Android 2.2 Froyo. Dat systeem was niet gemaakt voor tablets en dat was te merken.

Gingerbread kwam uit op het moment dat de Galaxy Tab werd verscheept en Google kwam enkele maanden later met Android 3.0 (Honeycomb) op de proppen, deze versie van Android was gericht op tablets en had daarvoor de juiste optimalisaties.

Dit zorgde ervoor dat de Galaxy Tab 7.0 overkwam als een echte haastklus en de hoge prijs (400 euro) hielp ook niet erg, zeker niet voor een apparaat dat overkwam als een grote slecht geoptimaliseerde telefoon (waar je niet mee kon bellen). Als Samsung een paar maanden had gewacht, had het een topproduct neer kunnen zetten.

LG G5

De LG G5 ziet er op papier zeker niet slecht uit. Snapdragon 820, quad HD scherm en een verwijderbare batterij (ja, dat laatste is bijzonder tegenwoordig). Het probleem was echter dat LG het modulaire telefoon-idee slecht had uitgewerkt. De onderkant van de G5 kon worden verwijderd en gebruikers konden verschillende modules op het apparaat aansluiten.

Er waren echter een paar problemen met de modulaire aanpak van LG. Het bedrijf maakte ten eerste gebruik van een propriëtaire aansluiting die niet altijd even goed werkte. Gebruikers meldden dat zij veel problemen hadden met de modules. Deze werkten niet altijd en soms pasten deze niet goed. De high-end smartphone voelde daardoor heel goedkoop. Het tweede grote probleem was dat er amper modules beschikbaar waren.

LG heeft in totaal twee modules uitgebracht voor de G5; een camera grip en een HIFI-DAC. Het bedrijf heeft wel geprobeerd contact te zoeken met ontwikkelaars om meer modules te ontwikkelen, het was echter too little, too late. Het bedrijf beschouwt de G5 als een flop en is alweer van het idee afgestapt.

Wellicht dat het bedrijf wat kan leren van Motorola, die heeft met diens Moto mods beter voor elkaar.

Amazon Fire Phone

Amazon heeft jarenlang gewerkt aan een smartphone en toen deze eindelijk uit kwam bleek het een teleurstellende, veel te dure zwarte plak te zijn. Het toestel had head tracking technologie aan boord, ook wel "Dynamic Perspective" genoemd.

Het gebruikte infraroodcamera's aan de voorkant om de positie van je hoofd te volgen waardoor objecten op het scherm met je meebewogen. Dit zorgde voor een prachtig 3D-gevoel. Apple heeft deze techniek in mindere maten overgenomen in iOS maar zelfs dat liet ontwikkelaars niet warm lopen voor de techniek. Het enige onderdeel wat echt warm liep voor de techniek was de telefoon zelf. Deze werd namelijk behoorlijk warm tijdens het gebruik van de functie.

Los daarvan werd de techniek niet ondersteund door derde partijen, er waren bijna geen apps die Dynamic Perspective ondersteunden en de telefoon was nog duur ook (650 euro). Amazon dumpte het toestel uiteindelijk voor 130 euro.

Lees ook: De 10 slechtste Android-gimmicks