De Chinese smartphoneleveranciers Xiaomi en Coolpad pakken een steeds groter deel van de wereldwijde markt terwijl bekende merken als BlackBerry, HTC, Motorola en Nokia er eigenlijk nauwelijks meer toe doen. Volgens Digitimes Research kan alleen LG Electronics nog een partijtje meeblazen in de wereldwijde top.

Chinezen zoeken het nu buiten China

Samsung en Apple hebben de helft van de wereldwijde smartphonemarkt in handen en LG volgt op afstand op de derde plaats. Maar daarna zijn Xiaomi en Coolpad de nieuwkomers in de wereldwijde top 5. Met hun thuisbasis China als flinke groeisteun in de rug zijn beide leveranciers nu ook de markt opgegaan in nabije landen in Zuidoost Azië.

Het aantal geproduceerde smartphones door BlackBerry blijft dalen. Sony weet wat te winnen door afzet in opkomende landen en volgens Digitimes Research zal de Japanse leverancier in het lopende kwartaal nog meer groeien. Ook Motorola kan nog verbeteren, ten koste van Nokia.

Wozniak lyrisch over Xiaomi

Al eerder dit jaar ging vooral Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, helemaal over de top in zijn liefde voor Xiaomi, toen hij gast was bij de nieuwsjaarsreceptie van het Chinese bedrijf. "Xiaomi heeft excellente producten die goed genoeg zijn om te knallen op de Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft een goede, sterke visie.