Een processor kopen voor je game-pc is niet meer zo ingewikkeld als het ooit was. Met de prestaties en cores die AMD's Ryzen en Intels cpu's van de 8ste generatie bieden, doe je niet zo snel een miskoop als vroeger - vooral omdat de meeste games van tegenwoordig vooral grafische kracht vereisen van een GPU en minder afhankelijk zijn van de CPU.

Zonder overklokken 5 GHz

Maar dat gezegd hebbende, is er een aantal chips dat boven de rest uitsteekt. We kijken naar de chips die opvallen omdat ze een goede prijs/prestatie-verhouding hebben of als ze specifieke features bieden die voor gamers aantrekkelijk zijn. We gaan in dit artikel in op de volgende vier: Beste game-CPU voor de meeste mensen, beste voor prijsbewuste gamers, beste high-end CPU en de beste als je wilt streamen.

Vorige week bracht Intel zijn Core i7-8086K uit, 's werelds eerste chip die (zonder overklokken) 5 GHz haalt. Van deze speciale processor verschijnen er maar 50.000 en hij kost zo'n 450 euro bij de meeste Nederlandse elektronicaketens die de CPU verkopen. Houd er rekening mee dat het kiezen van een processor je vastlegt op een aantal compatibele moederborden. Deze van Intel betekent bijvoorbeeld dat je een LGA 1511-compatibel moederbord nodig hebt.

Lees verder voor de beste CPU voor de meeste gamers.

De beste game-CPU voor de meeste mensen

In deze categorie kwamen we uit op de Intel Core i5-8400. Dat komt omdat de i5-8400 leunt op de strakke single-thread prestaties van Intels Coffee Lake-architectuur, met Intels Turbo Boost om de kloksnelheid te verhogen zodat hij qua prestaties maar ietsjes achter de Core i7-8700K eindigt in de benchmarks.

De 8700K is veel prijziger en een echte high end, met prijzen van rond de 370 euro, terwijl de i5-8400 je ongeveer 185 euro lichter maakt. Intel heeft in de Core i5 het aantal cores verhoogd naar zes, zodat de Core i5-8400 genoeg kracht levert voor games die gebruikmaken van multi-threading en doorsnee desktopbezigheden, ook al is er geen hyperthreading.

Op de volgende pagina: Sockets als je gaat overklokken, versus doorsnee gebruik.

Je kunt de Core i5-8400 niet overklokken, wat voor sommige gamers een dealbreaker is, maar het zou voor de gemiddelde gebruiker niets uit moeten maken. De processor is vliegensvlug en als je niet van plan bent om meerdere grafische kaarten of een overklokbare K-series te nemen, hoef je ook niet uit te wijken naar een prijzige Z370-moederbord, maar volstaat een H370 of B360.

Wat is een Z370 of een B310? Lees meer over de verschillende 300-serie moederborden in Wat zijn de verschillen tussen de vier Intel 300-moederborden.

De Core i5-8400 is snel en biedt daarom een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, maar het is misschien niet de beste chip voor je als gaming niet je belangrijkste eis is. De zes cores kunnen veel taken afhandelen, maar met streaming, beeldbewerking of zwaar multitasken ben je beter af met iets als een Ryzen 5 2600X, die kost ongeveer 40 euro meer, afhankelijk van de verkoper. Diens zes cores zijn multi-threaded, wat je in totaal 12 threads oplevert, en alle Ryzens zijn te overklokken.

Hierna de beste game-CPU voor mensen die een budget hebben.

De beste budget-CPU voor gamers

Als je een CPU wilt hebben die je niet dichter bij de financiële afgrond brengt, is de Ryzen 3 2200G een goed idee. Deze gebruikt het Accelerated Processor Unit-concept van Ryzen (kort gezegd is een APU een hybride CPU/GPU) en combineert vier Ryzen CPU-cores met acht Radeon Vega-units. Het eindresultaat? Een prima presterende chip waardoor je kunt gamen zonder aparte grafische kaart nodig te hebben. De CPU heeft een prijskaartje van rond de 100 euro.

We hebben e-sporttitels getest als Fornite, Dota 2, League of Legends en Rocket League en die liepen soepel. Zelfs bij AAA-titels als Destiny 2 en Rise of the Tomb Raider hadden we verrassend goede framerates. Het is misschien daarbij wel nodig dat je grafische instellingen terugschroeft of naar 720p overschakelt voor het beste resultaat, maar met wat verfijningen draai je de overgrote meerderheid van actuele games met 30 of 60 fps.

Lees verder: de ervaring versoepelen als je optimale prestaties uit de 2200G wilt halen.

Voor de soepelste ervaring kun je de CPU gebruiken in combinatie met een betaalbare monitor die FreeSync ondersteunt, zoals de 1080p Asus VG245H (ongeveer 200 euro) en meer werkgeheugen, omdat de APU je beschikbare RAM gebruikt om de Radeon-graphics aan te sturen. Voor de beste resultaten ben je hebt beste uit met 8 GB op 2933 of 3200 MHz, maar lagere snelheden zullen ook werken.

Nog een stapje verder is de Ryzen 5 2400G, met zes tientjes meer kom je op een euro of 160 uit. Deze heeft drie aanvullende Vega-rekeneenheden om de snelheid te verhogen, maar dat kost je wel wat meer. Om die reden is de Ryzen 3 2200G een betere keuze voor prijsbewuste kopers, omdat de prijs/prestatiesverhouding beter is.

Als je voornemens bent om je budgetmachine uit te rusten met een losse GPU, is het de moeite waard om een kijkje te nemen naar de quadcore Core i3-8100 van Intel met een hogere single-thread performance. Deze kost ongeveer net zoveel als de Ryzen 3 (misschien een tientje meer), maar Intels graphics zijn veel slechter dan die van AMD, dus met een Core i3-8100 ben je niet meteen klaar om te gamen.

Op de volgende pagina: Beste high-end CPU voor gamers.

De beste high-end CPU voor gamers

Als je je games tot het maximaal haalbare wilt stuwen is er geen processor die dezelfde hoge game-prestaties biedt als Intel Core i7-8700K. Punt. Als je geld genoeg hebt voor een stevige machine waarmee elke ultrasnelle monitor ieder mogelijke frame weergeeft, of van plan bent om een grafisch monster als de GeFore GTX 1080 Ti toe te voegen, hoef je niet meer verder te kijken dan deze CPU.

De K-serie is te overklokken als je hem op een Intel Z370-moederbord gebruikt, waardoor je het gaspedaal nog dieper kunt intrappen. Met een goede koeler (niet meegeleverd, dus houd daar rekening mee bij het budgetteren) kun je de 5 GHz makkelijk doorbreken. Intel heeft ook het aantal cores op zijn vlaggenschip verhoogd: de Core i7-8700K heeft zes cores en twaalf threads. De processor zou je tussen de 360 en 380 euro moeten kosten, afhankelijk van waar en wanneer je hem koopt.

Hierna: Redenen om voor AMD's Ryzen 7 2700X te gaan in plaats van Intels i7-8700K.

Als je niet op zoek bent naar het neusje van de zalm aan game-prestaties, is dit misschien een chip die je kunt overslaan, aangezien er betere opties zijn voor algemeen gebruik. De Core i5-8400 is zoals we net al aangaven de betere keus voor de meeste mensen: voor de helft van de prijs heb je prestaties die niet ver achterlopen op de 8700K, maar je kunt hem niet overklokken.

Lees ook: Welke Intel Core CPU is het beste voor jou?

Voor ander pc-gebruik ben je sowieso beter af met de Ryzen 7 2700X, die ook nog eens enkele tientjes minder kost dan de 8700K. Met 8 cores en 16 threads is deze CPU uitermate geschikt voor productiviteitstaken. Ook krijg je bij deze de Wraith Prism-koeler van AMD en bij Intels set zit geen CPU-koeler, waardoor je feitelijk nog duurder uit bent met de CPU van Intel.

Lees ook: Hier moet je op letten als je een AMD Ryzen-systeem koopt.

Over het geheel genomen is de chip van AMD volgens ons de betere processor. Maar dit overzicht richt zich specifiek op games en er is geen chip die een hogere framerate mogelijk maakt als Intels Core i7-8700K.

Ten slotte: Welke CPU is het beste voor het streamen van games?

De beste CPU om games te streamen

Wat pure game-prestaties betreft (los van graphics-prestaties waar AMD beter in is), loopt de CPU van Intel een tikje voor op AMD, maar het voordeel van het hogere aantal cores geeft Ryzen een streepje voor als je gameplay wilt opnemen of wilt streamen. Videoverwerking leunt zwaar op je processor en dat ga je merken bij dit soort taken.

De 8 cores en 16 threads (tegen een prijs van ongeveer 330 euro, inclusief dus een koeler) maken dit de beste CPU voor gamen en streamen op een enkele machine, vooral als je video in hoge resolutue, bitrate en andere HQ-instellingen streamt.

Als je de 2700X aan de prijzige kant vindt, kun je ook kijken naar de Ryzen 5 2600X (ongeveer honderd euro goedkoper). Deze biedt ook goede prestaties bij het streamen dankzij zijn multi-threading. Concurrent in dit segment i5-8600K van Intel heeft geen hyperthreading en gebruikt vier in plaats van zes cores.

Tests van verschillende benchmarksites wijzen uit dat de Ryzen-chips aan de kant van de streamer zelf iets minder presteren dan soortgelijke Intel-CPU's in dit segment, maar dat de ervaring voor kijkers stukken beter is als de streamer een Ryzen 2600X of 2700X gebruikt, wat nog duidelijker te merken is wanneer de beeldkwaliteit wordt verhoogd.