Zoek op 'powerbank' binnen een webwinkel en je wordt om de oren geslagen met honderden merken en soorten met verschillende beloftes en features. Hoe weet je wat daadwerkelijk goed en belangrijk is? We hebben je wat uitzoekwerk bespaard door een serie verschillende powerbanks van diverse fabrikanten en soms bijzondere features te testen.

Onze metingen

We hebben ze per accu-pack drie weken getest en dat vereiste natuurlijk meer dan simpelweg gebruiken. Elke powerbank is voor gebruik volledig opgeladen en om efficiëntie te meten gebruikten we een DROK Micro Load Tester in combinatie met de PortaPow USB Power Monitor.

Door met de DROK-tester de powerbank leeg te trekken, konden we vaststellen wat de maximale stroomdoorvoer is en zien of er correcte shutdown-mechanismes waren om in te grijpen als er iets misgaat met de laadsessie, bijvoorbeeld als er een hoger amperage wordt getrokken dan het apparaat kan hebben.

Tweede fase

Hierna laadden we de accu opnieuw op en met de PortaPow Power Monitor konden we voltage en amperage meten, de totale throughput zien en exact meten hoe lang het duurt om van volledig opgeladen naar uitgeput te zakken. Als een accu kon opladen via usb-c, gebruikten we dat in plaats van micro-usb.

Er waren wat kleine obstakels, omdat PortaPow blijft monitoren als de accu volledig is opgeladen en we zelf in de gaten moesten houden wanneer de cyclus was voltooid. Druppelladen is normaal, maar het bemoeilijkte het testen enigszins, dus we monitorden de monitoring met een GoPro-camera.

Uniformiteit

Daarna werd elke powerbank verbonden met zowel een Pixel XL als een LG G5 om ons ervan te verzekeren dat ook het snelladen van deze twee apparaten correct werd afgehandeld. We gebruikten verder dezelfde adapter om te voorkomen dat er discrepanties opduiken met verschillende bekabeling en doorvoersnelheden daarvan.

Om het je makkelijker te maken hebben we op de volgende pagina's de beste modellen geselecteerd en gemotiveerd aan de hand van de tests waarom deze beter zijn. Daarna hebben we nog een paar algemene tips van details waar je op moet letten als je een powerbank op het oog hebt die we hier niet specifiek vermelden.

Beste allrounder

Mophie Powerstation Plus XL

Prijs: €90

De Mophie Powerstation XL is wat lastig verkrijgbaar bij Nederlandse shops, maar je kunt hem nog op voldoende plekken online kopen. Met verzendkosten erbij zit je dan op een euro of 90. Dit is dus niet bepaald het goedkoopste model, maar het is wel eentje die zijn beloftes goed nakomt.

De powerbank is licht en je neemt hem eenvoudig mee in een tas. Omdat hij een efficiëntiebeoordeling van ons krijgt van 93,41 procent, is hij de investeringsprijs wellicht voor je waard. Hij heeft een ingebouwde oplaadkabel en verschillende hulpstukjes voor verschillende poorten.

Beste draagbare powerbank

Tronsmart Presto PBT10

Prijs: €25-40

De Presto PBT10 is klein, maar krachtig. De 10.000 mAh-accu is meer dan genoeg om een smartphone een paar keer helemaal op te laden zonder de powerbank tussendoor op te hoeven laden. Onze efficiëntieratio kwam uit op meer dan 90 procent en omdat je met een beetje zoeken dit apparaat voor zo'n 25 euro op de kop kunt tikken is het een aanrader voor mensen die veel onderweg zijn.

Beste powerbank voor reizigers

DBPower Q100

Prijs: €90-110

De DBPower Q100 Portable Energy Storage Battery is niet simpelweg voor mensen die veel onderweg zijn - dan ben je beter af met de Presto PBT10, maar voor gebruikers die veel reizen en op plekken zijn zonder stopcontacten. Het apparaat heeft namelijk een accu van maar liefst 26.400 mAh.

Maar hij is minder efficiënt dan de meeste modellen die we testten. De Q100 kwam uit op een score van 73.82 (gemiddelde van alle powerbanks stellen we op 83.35 procent). Wel mooi is dat hij al in 3,5 uur volledig is opgeladen, wat erg snel is voor een grote accu als deze.

Beste usb-c powerbank

Anker Powercore+ 26800 PD

Prijs: €90-110

Het is een stevig prijskaartje, maar daar krijg je capaciteit, oplaadsnelheid, opties en usb-c voor terug. Ja, hij is groot en log, maar je telefoon opladen terwijl je tegelijkertijd de Nintendo Switch zwaar gebruikt met The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een behoorlijk pluspunt.

Waar je op moet letten

Ten slotte nog enkele algemene tips. Zonder uitgebreide tests weet je nooit precies wat je in huis haalt en leveranciers smijten graag met certificeringen in specificaties waar je hoofd van gaat tollen. Let op de volgdende dingen:

Als je een compatibel snelladend toestel hebt, let dan op Quick Charge 2.0, 3.0, of PD-certificering. Dat kan heel wat schelen in de prestaties. Als je een QC 2.0-toestel hebt, is het wellicht nog niet de moeite waard om een 3.0 gecertificeerde powerbank aan te schaffen.

Neem de beloftes van de fabrikant over X-keer toestel Y opladen (6 keer de iPhone X bivoorbeeld) met een stevige korrel zout. Capaciteit en efficiëntie hangen af van een aantal factoren. Kijk vooral ook naar de specificaties om te zien of input niet gruwelijk is beperkt naar 5V/1A. Hoe sneller de input, hoe sneller het herladen gaat.