Tijdens de keynote op de jaarlijkse security confab zei Chambers dat cloud computing niet is te vermijden, maar dat het de manier waarop netwerken worden beveiligd behoorlijk zal veranderen. “U hebt er geen idee van wat er allemaal nodig zal zijn in het datacenter”, zei hij. “Dat is heel spannend voor mij, want ik ga een heleboel apparaten verkopen om dat allemaal aan elkaar te knopen.”

Maar daar voegde hij aan toe: “Het is een beveiligingsnachtmerrie en we kunnen dat niet op de traditionele manier aanpakken.”

Cloud computing wordt deze week veel besproken op de RSA security conferentie in San Fransisco. Grote bedrijven zoals Cisco en IBM willen er graag over praten, maar beveiligingsexperts benadrukken dat er nog veel werk verricht moet worden.

“Ik denk dat veel van ons werk op het gebied van cyber security hier in zal gaan zitten”, zei Ronald Rivest, een wetenschapper van MIT tijdens een paneldiscussie op dinsdag. “Cloud computing klinkt zo geweldig en veilig. We zouden goed moeten letten op die terminologie. Als we het een weekje ‘swamp computing’ zouden noemen, dan heb je volgens mij een goed idee waar het over gaat.”

Rivest voegde daar aan toe dat hij optimistisch was over de toekomst van cloud computing, maar dat het veilig maken ervan veel moeite zou kosten.

Aan de andere kant zien veel exposanten de cloud nog niet erg zitten. Bruce Jones, security officer van Kodak, zei bijvoorbeeld in een interview dat hij de grote voordelen van de cloud nog niet ziet. Een van de grootste problemen is dat hij de controle over de vertrouwelijke data niet uit handen wil geven aan een nevelige cloud-based architectuur. Voor lange termijn-projecten is het waarschijnlijk goedkoper om de hardware gewoon te kopen, zei hij, maar hij denkt wel dat cloud computing op kleine schaal nuttig kan zijn voor Kodak. “Als het gaat om een pilot of een R&D project, waarbij ze iets willen doen en ze wat on-demand schaalbaarheid nodig hebben, dan is dat mogelijk, zolang er maar geen vertrouwelijke data in het spel is.”

Bron: Techworld