Dat concludeert het onderzoeksbedrijf McKinsey & Company in het rapport 'Clearing the Air on Cloud Computing'. De onderzoekers stellen dat kleine bedrijven het meeste gebruik maken van cloud computing-diensten. Zij kunnen dan ook het meeste besparen in de cloud.

Grotere bedrijven daarentegen komen nog altijd flinke problemen tegen bij de overstap naar cloud computing-systemen. Het gaat daarbij om zaken als kosteneffectiviteit, security, betrouwbaarheid en de vraag of IT wel voldoende is voorbereid op een migratie naar een cloud-architectuur.

"De kosten van de cloud moeten nog flink naar beneden voordat het outsourcen van een compleet datacenter zin heeft", stellen de onderzoekers van McKinsey.

De onderzoekers vergelijken onder meer de kosten van het laten draaien van in-house Intel Xeon Windows-servers met een vergelijkbare configuratie bij de EC2 cloud-dienst van Amazon. De kosten in een gemiddeld datacenter bedroegen volgens de onderzoekers 150 dollar per CPU, terwijl klanten aan de Amazon-dienst 366 dollar per CPU per maand kwijt waren. In het voorbeeld wordt rekening gehouden met een kostenbesparing van 10 procent op de arbeidskosten door de overstap naar een externe cloud-dienst. Bron: Techworld