Let it rise, kopte het toonaangevende Britse opinieblad the Economist eind oktober. Niet vaak gaat het weekblad in op technische ontwikkelingen binnen de ict-sector, maar voor Cloud Computing is het anders. "Het zal de ict-industrie ongetwijfeld transformeren", zo meldt het tijdschrift, "maar het zal ook de manier van werken voor zowel werknemers als bedrijven ingrijpend veranderen."

Ook analistenfirma Gartner heeft afgelopen jaar veelvuldig in de glazen bol gestaard; vergeleken met 2007 zijn de opbrengsten van SaaS in 2008 al gegroeid met 27 procent, terwijl bijvoorbeeld het aandeel van zakelijke e-maildiensten in de cloud tegen 2012 gestegen zal zijn van 1 procent nu naar 20 procent. Ook de 'Security-as-a-Service'-variant zal flink in de lift zitten, zo voorspelde de marktvorser in de zomer.

Maar zeker de laatste tijd worden steeds meer nuances aangebracht aan het fenomeen Cloud. Een van de kritische partijen is telecom- en netwerkmarktanalist Ovum. In een recent rapport noemt het bedrijf de cloud iets dat "met zijn wortels nog te veel in de consumentenmarkt zit”, en dat bedrijven daarom goed moeten nadenken over cloud computing. Ook bedrijven die SaaS en cloud hebben omarmd, zijn soms voorzichting. Adobe heeft recent nog aangegeven voor het model te gaan, maar niet tot het einde.

Hybride-model

Verwacht nog geen wonderen, zegt ook Eilert Hanoa, directeur van de Noorse clouddienst-aanbieder Mamut. De tijd dat het gros van de applicaties via een SaaS-model wordt aangeboden ligt nog ver weg. "Uiteindelijk zullen we afstevenen op een hybride-mode, een combinatie van klassieke, inpandige applicaties en diensten die in de cloud draaien", zo denkt Hanoa.

De applicaties zijn nog altijd niet zo krachtig wanneer ze als dienst worden aangeboden, hoewel dat langzaamaan verandert. Hoewel de SaaS-applicaties ook groeien blijven de traditionele applicaties voorlopig sneller en uitgebreider, terwijl het op prijsgebied nog niet concurreert, zo zegt Hanoa. “Dan is het voorstelbaar dat klanten huiverig zijn, laat staan dat ze meer willen betalen dan dat ze voor lokale applicaties doen." Daarbij komt dat het bijzonder afhankelijk is van de infrastructuur, en ook daar zit een voorlopig een kleine rem op cloud computing. "Breedband is bijvoorbeeld nog niet overal beschikbaar, maar daar gaan de ontwikkelingen snel," zegt Hanoa

Geen hype

Dat allemaal betekent volgens Hanoa niet dat SaaS en de Cloud een hype is, zoals Ovum het voorstelt. "Het is een belangrijke driver voor het verbeteren van online diensten", zegt Hanoa. Er zijn ook nu al flink wat voordelen te behalen, zo zegt de aanbieder. "Onderhoud van code is bijvoorbeeld een grijs gebied. In het geval van SaaS-diensten hoeft een bedrijf zich daar dus al geen zorgen om te maken."

"We moeten zoeken naar het beste van twee werelden." Systeembeheerders kunnen zich vervolgens beter concentreren op het verbeteren van de ict-omgeving, in plaats van het dagelijks draaiende houden van de applicaties.

Zelfs Google, het bedrijf bij uitstek dat zijn sporen 'in de cloud' verdient, geeft toe dat een volledige applicatiemigratie van het eigen datacentrum naar dat van een ander voorlopig niet zal gebeuren. Hoewel Google sterk blijft inzetten op 'computing as a utility' (rekenkracht als nutsvoorziening), geeft sales manager Erik de Muinck Keizer van Google Benelux toe dat niet alle applicaties geschikt zijn voor de cloud. "Applicaties die te maken hebben met communicatie en samenwerking, dat is prima in de cloud te zetten", zegt De Muinck Keizer. "Maar bijvoorbeeld applicaties die op de mainframes van banken draaien, zie ik niet zo snel in de cloud verschijnen."

Net als Hanoa ziet De Muinck Keizer het eerder gebeuren dat er een hybridevorm ontstaat. Maar ook daar zijn nog flinke stappen te zetten, zo geeft de Google-man toe. "Kantoorapplicaties zijn bij uitstek geschikt in de cloud te draaien", zegt hij, "maar we moeten toegeven dat de synchronisatie van lokale data en data in de cloud zich verder moet ontwikkelen." Op dit moment voldoen deze volgens de De Muinck Keizer niet, en wie bijvoorbeeld onderweg aan een document sleutelt, wil dat eigenlijk direct gelijkgeschakeld hebben met de versie die in de cloud draait. Bron: Techworld