Stap in de donkere kist en kies bijvoorbeeld de dood van Houston uit. Eenmaal in de kist zie je niets en hoor je Whitney in bad stappen, haar joint aansteken en zeggen dat ze het leven niet meer kan handelen. De nieuwe printtechnologie spuit vervolgens de geuren in de kist en geeft je volledig het idee naast haar in bad te liggen. Freaky toch?

De geuren staan gescheiden in glazen potten op een tafel met in elk één luchtdraadje. In de computer is een systeem gebouwd dat precies weet welke geuren gecombineerd moeten worden voor het juiste effect. Die geuren worden vervolgens in de container gepompt.

Sense of Smell

De geurprinter is een ontwikkelproject van het CMD aan de Avans Hogeschool uit Breda, bedacht en geprogrammeerd door docenten en studenten.

Tijdens het Cross Media Café-evenement gisteren zei Marcel van Brakel, een van de docenten: "In de media en technologie wordt weinig aandacht geschonken aan de menselijke reuksensor. Terwijl dit zoveel mogelijkheden heeft. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat geur de winkelomzet kan doen stijgen."

Maar het gaat verder volgens hem. "Angst en agressie kun je ruiken. Er moeten sensoren geprogrammeerd worden die deze geuren kunnen herkennen. De politie kan dan agressie snel identificeren en daar gebruik van maken tijdens voetbalwedstrijden. Zo kan de politie zelfs terroristische aanvallen voorkomen."

De geuren:

Klik voor groot. De container en de technolgie:

Klik voor groot.