Samsung heeft eerder al, als eerste, zijn smartphone met Windows Phone 8 onthuld. De Ativ S van de Zuid-Koreaanse producent is eind augustus aan de wereld getoond. Het toestel is 8,7 millimeter dun, heeft een 4,8 inch HD Super AMOLED-scherm gemaakt van Gorilla Glass 2. Dat speciale glas van Corning is moeilijk te breken maar toch lichtgewicht.

GHz, GB, accu's en inches

Als processor gebruikt Samsung een 1,5 GHz dualcore Snapdragon S4 van Qualcomm. Het geheugen is 1 GB en de opslagruimte is 16 of 32 GB, maar dat laatste kan worden uitgebreid via een microSD-geheugenkaart. De accu heeft een capaciteit van 2300 mAh wat volgens de leverancier een volledige dag werken op één lading mogelijk moet maken.

Microsofts grote Windows Phone-partner Nokia is begin september gevolgd met de onthulling van zijn twee Windows Phone 8-smartphones. Toptoestel Lumia 920 heeft een 4,5 inch scherm en staat naast het midrange model Lumia 820, dat het moet doen met een scherm van 4,3 inch.

De 920 heeft een accu van 2000 milli-Ampère, wat samen met de krachtige en toch zuinige processor een gebruiksduur van een hele werkdag oplevert. Nokia heeft voor de processor Qualcomms dualcore Snapdragon S4 op 1,5 GHz gekozen. Deze doet ook dienst voor de 820. Belangrijk onderscheid is dat het toptoestel 32 GB aan opslagruimte heeft, en de middenmoter slechts 8 GB.

Android-pionier omarmt Microsoft

HTC, ooit groot met Android, gaat ook mee met Microsofts nieuwe smartphonebesturingssysteem. De Taiwanese telefoonfabrikant komt net als Nokia met een topmodel en een middenmoter, beide verkrijgbaar in diverse felle kleuren. De 8X is HTC's topmodel met een 4,3 inch Super LCD2-scherm van Gorilla Glass 2 en een resolutie van 720p. De dualcore-processor draait op een kloksnelheid van 1,5 GHz. De opslagcapaciteit is 16 GB.

De lichter uitgevoerde 8S heeft een 4 inch scherm, net als Apple's nieuwe toptoestel de iPhone 5. HTC's middenmoter, te herkennen aan het tweekleurige uiterlijk met de onderband, heeft een dualcore-processor op 1 GHz. Daarnaast heeft het 4 GB aan opslagruimte, maar in tegenstelling tot de 8X wel een slot voor een MicroSD-geheugenkaart.