Apple's iconische iMac bestaat 20 jaar en wij kijken in dit artikel naar de grote veranderingen die het bedrijf heeft doorgevoerd aan z'n Macintosh-computers door de jaren heen. We beginnen met:

Macintosh 128K

De Originele Macintosh werd twee dagen na de veelgeprezen 1984-reclamespot tijdens de Super Bowl in Amerika. Apple probeerde met de 128K het beeld, dat consumenten hadden van computers, te wijzigen naar de gedachtegang dat een computer helemaal niet duur hoefde te zijn. Het kon een betaalbaar, standaard, persoonlijk apparaat zijn.

De Macintosh was uitgerust met een Motorola 68000 processor, 128KB RAM en een 400KB 3.5" Floppy disk drive. Het besturingssysteem, genaamd System 1.0, introduceerde de finder. Een functie die nog steeds aanwezig is in de huidige versies van het besturingssysteem.


Op de volgende pagina: De Macintosh Performa

Macintosh Performa

De Performa werd voornamelijk verkocht via geautoriseerde retailers in warenhuizen in de loop van de jaren '90. Het apparaat was echter geen nieuw model maar een rebranding van bestaande Mac-modellen als de Classic, Quadra, Centris, LC en Power Macintosh. Het apparaat was bedoeld voor standaard gebruikers.

De marketing achter het apparaat pakte echter niet uit als Apple had verwacht. De vele modellen leken zoveel op elkaar dat het de consument alleen maar verwarde. Bovendien was het apparaat ook niet echter krachtig genoeg volgens velen. Aan het einde van de jaren '90 stopte Apple met de serie en versimpelde het de productlijn door één laptop en één desktop aan te bieden voor de professionele markt (Power Macintosh G3 en Powerbook) en de consumentenmarkt (iMac en iBook).


Op de volgende pagina: De iconische iMac G3

iMac G3

Nadat Steve Jobs terugkwam bij Apple en aan de slag ging als CEO kwam de fabrikant naar buiten met een computer met een futuristisch ontwerp. De G3. Het apparaat zorgde ervoor dat Apple weer op de kaart werd gezet en het financieel weer wat beter ging met het bedrijf.

De blauwgroene "Bondi Blue" plastic computer bevatte een 15" crt-monitor, PowerPC G3-processor, ATI Rage Iic videokaart, 4GB harde schijf, CD-rom speler, USB-poorten (die destijds niet positief werden ontvangen), infrarood-poort, ingebouwde stereospeakers, twee jack-aansluitingen voor een koptelefoon, Mac OS 8 en een opnieuw ontworpen toetsenbord en muis.

Het apparaat werd een cultuurfenomeen en kende meerdere iteraties en upgrades (inclusief een dunner model).


Op de volgende pagina: De nieuwe platte iMac

iMac G4

Het 1 inch dikke scherm was een van de grote aandachtstrekkers destijds. Deze Mac werd uitgebracht in een tijd dat platte schermen nog niet echt gemeengoed waren. Het was ontzettend makkelijk het scherm te verstellen en de kast was lekker compact.

Deze alles-in-een machine draaide op een G4 PowerPC processor, NVIDIA GeForce 2MX videokaart en OS X Jaguar.


Op de volgende pagina: De iMac geïnspireerd was door de iPod

iMac G5

De G5 is qua ontwerp gebaseerd op de destijds zeer populaire iPod. De witte polycarbonaat G5 werd onthuld op de Apple Expo in Parijs. Het scherm ging de geanodiseerde aluminium stand waardoor de computer zeer compact oogde.

In tegenstelling tot de voorloper waren alle onderdelen van de G5 geïntegreerd in het scherm. Apple noemde dit 's werelds dunste desktop-computer. De G5 had een ingebouwde SuperDrive, een PowerPC G5-processor, NVIDIA GeForce FX 5200 ultra graphics processor, iLife 2004 en draaide op OS X Panther.


Op de volgende pagina: De Intel-versie

De iMac G5 (Met Intel)

Apple gooide het in 2006 over een hele andere boeg en verbrak daarmee een historische samenwerking tussen "'s wereld's grootste chip innovator en 's wereld's meest innovatieve computer-bedrijf". De fabrikant ging in zee met Intel en ruilde daarmee de IBM's PowerPC-architectuur om voor x86.

De dunnere en lichtere G5 had een ATI Radeon X1600 videokaart aan boord, iSight camera voor video chats, Front Row entertainment software inclusief afstandsbediening voor het bekijken van films en diashows, iLife '06, een aangepaste mighty mouse en het geheel draaide op OS X Tiger.


Op de volgende pagina: De aluminium iMac

iMac (Aluminium)

Apple bleef voortborduren op het ontwerp van de iMac en de volgende iteratie was nóg dunner. De glas-aluminium combinatie lieten het geheel er nog strakker uit zien.

Deze plattere versie had een Intel Core 2 Duo-processor aan boord en een ATI Radeon HD 2600 PRO-videokaart. Het scherm was een breedbeeld-glossy variant en de meegeleverde software bestond uit iLive '08 en OS X Tiger. Ook het toetsenbord, de muis en de Apple Remote kregen een nieuw uiterlijk.


Op de volgende pagina: iMac (aluminium Unibody)

iMac (aluminium unibody)

Deze versie was noemenswaardig vanwege z'n aluminium unibody-ontwerp en z'n 16:9 HD beeldscherm. In tegenstelling tot de vorige generatie had deze iMac een edge-to-edge glazen scherm. Daarnaast had ook dit model een Core 2 Duo processor aan boord. Wel had dit model een andere videochip. Namelijk de NVIDIA GeForce 9400M.

Dit model werd verder geleverd met OS X Snow Leopard en nieuwe draadloze varianten van Apple's toetsenbord en magic mouse.


Op de volgende pagina: De nóg plattere aluminium unibody iMac

iMac (Slim Aluminium unibody)

Net toen je dacht dat het niet meer dunner kon, kwam Apple met wederom een nieuwe iteratie van de iMac. Deze Slim Aluminium Unibody variant is 5 mm dik en neemt 40% minder volume in beslag dan de vorige versie.

Deze iMac heeft een zogenaamde "fusion drive" aan boord. Een hybride technologie die SSD's combineert met een traditionele harde schijf. Daarnaast draait deze Mac op een Quad-core Intel Core i5-processor. Dit model werd uitgerust met verschillende videochips waaronder Geforce chips van NVIDIA in de 600 en 700 serie en Intel's HD graphics chips in de 4000 en 6000 serie. Daarnaast werd het apparaat ook uitgerust met Thunderbolt-poorten, opslag-opties, USB 3-poorten en OS X Mountain Lion.

Deze versie gebruikte 50% minder energie in idle-modus dan de vorige iMac en de Superdrive is met pensioen gestuurd ten faveure van de iTunes digital hub en de App Store.


Op de volgende pagina: De iMac met Retina-scherm

iMac met Retina-scherm

Drie jaar na het uitbrengen van de eerste hi-def schermen (in de Macbook Pro lijn) kwam Apple met extra hoge resolutie schermen die de naam Retina scherm meekreeg. Dit scherm draait op een resolutie van 5120x2880. Vier keer zo hoog als de vorige generatie.

Deze nieuwe Mac heeft de zesde generatie Intel Core processors aan boord, de Intel Iris Pro Graphics 6200 of een AMD Radeon R9 videochip, een geavanceerde Fusion drive, Thunderbolt 2 poorten en OS X Yosemite.

Niet veel later kwam de fabrikant met een 21,5 inch Retina 4k scherm op de proppen samen met OS X El Capitan. Ook was er een zwik aan nieuwe accessoires beschikbaar waaronder een nieuw Magic keyboard, Magic Mouse 2 en Magic trackpad 2. Deze versies kunnen allemaal opgeladen worden met een lightning-kabel.


Op de volgende pagina: Brute kracht

iMac Pro

Pro-gebruikers verenigt u! Apple heeft eindelijk een krachtige Mac aangekondigd. De iMac Pro moet een einde maken aan al het geklaag en geschreeuw van professionals die al jaren roepen te worden genegeerd door het bedrijf.

Deze krachtpatser heeft een Intel Xeon-processor met 18 cores, een Radeon Pro Vega GPU welke 11 teraflops aankan voor het real-time 3D renderen, en virtual reality. De iMac Pro ondersteunt ook SSD's tot 4 TB groot, 128 GB ECC-geheugen en 10 Gbit/s ethernet.

Daarnaast is Apple (gelukkig) ook niet zuinig geweest met aansluitingen. De nieuwe mac heeft vier Thunderbolt 3 (USB-C) poorten, 4 USB 3-poorten, Ethernet Poort en zelfs een SDXC kaartslot én een 3.5 mm koptelefoon (jack)-aansluiting.

De nieuwe iMac Pro heeft een nieuw thermal design bestaande uit een dubbele centrifugal-fan opstelling waardoor het apparaat 80 procent beter koelt dan de andere modellen en toch net zo stil is.

Al deze brute kracht kost natuurlijk wel wat. Je zal ongeveer 5000 euro neer moeten tellen als je dit beest op je bureau wilt hebben. Begin maar alvast te sparen, het apparaat komt in december op de markt.