De netbook zou het in de jaren 2010 tot 2014 helemaal maken als formfactor in het notebooksegment, dacht marktonderzoeker iSuppli in 2009. De mininotebook was in die jaren met een stormachtige opmars bezig na persistent doorzetten van marktontginner Asus en in 2014 zou een op de zeven notebooks een netbook zijn.

Netbooks zijn notebooks met een schermgrootte van minder van 10,2 inch en eveneens klein in de prijs. Intel heeft vlak na de introductie van de netbook door Asus haastig wat beperkingen op de specificaties gelegd en kwam vervolgens met de Atom-chip, een uitgeklede processor die minder energie verslurpte maar ook minder krachtig was.

Van EEE PC met Linux naar Windows Starter

De eerste netbooks van Asus, de EEE PC, werkten met een Linux-distro als besturingssysteem. Het grote succes kwam pas toen Microsoft, dat snel met het nakende succes van de netbooks mee wilde liften, kwam met een Windows XP-versie geschikt voor Atom-chips. De latere netbooks kregen Windows 7 Starter mee.

In 2007 werden er 500.000 netbooks verkocht en IDC kwam in 2008 met de eerste voorspelling voor 2012. Dan zouden er 'maar liefst' 9 miljoen stuks worden geproduceerd. Maar ook toen al zaten analisten ernaast, want al in 2009 werden er zo'n 26 miljoen netbooks gemaakt .

Dat bracht iSuppli in 2009 tot de voorspelling dat via 34,5 miljoen in 2010 het totaal aantal geproduceerde netbooks in 2014 al 58,3 miljoen stuks zou zijn. Asus had zijn mooie positie in de netbookmarkt al moeten laten aan Acer. HP, Samsung en Dell kwamen net kijken.

Duikvlucht van netbook was al ingezet

Maar de duikvlucht van de netbook was buiten het zicht van iSuppli al ingezet en de komst van de iPad in 2010 was de nekslag. Een jaar na de voorspelling van het glazenbolleninstituut was de verkoop aan netbooks in West-Europa al met 25 procent gedaald. Lange tijd hadden met name de netbookmakers ontkend dat de iPad effect zou hebben op de verkoop van netbooks, maar nu was er geen ontkomen meer aan. Acer zag door de teloorgang van de netbook zelfs zijn marktaandeel in Europa dalen.

Pads en netbooks kunnen in de mobiele pc-markt nog wel enige tijd goed samenleven, zei een andere onderzoeker, Canalys, in 2010, “hoewel er onvermijdelijk een kleine overlap zal zijn". Canalys verwachtte dat tablets de netbooks pas in 2012 in aantallen voorbij gaan. Maar dat ging sneller, mede doordat grote spelers als Acer, Dell en HP de netbook plompverloren lieten vallen. Begin 2011 was het kantelpunt.

Flinke bijstelling van de voorspelling

Het noopte iSuppli twee jaar later, in september 2011, uiteindelijk tot een flinke bijstelling van de eigen cijfers, zonder erbij te vermelden dat ze er volkomen naast hadden gezeten, natuurlijk. Het aantal geproduceerde netbooks zou volgens het bureau nu dalen naar 21,5 tot 29,4 miljoen in 2011 en naar 13,5 miljoen in 2015, slechts 3 tot 4 procent van de hele wereldwijde notebookmarkt. Canalys meldde een half jaar geleden opnieuw een daling van het aantal geproduceerde netbooks, met 34 procent.

De verwachting is dat de netbook onvermijdelijk van de markt verdwijnt, doordat het scherm gelimiteerd is tot een resolutie van 1024x600 en geen touchscreen zal en kan krijgen. Daarnaast kan Windows RT er niet op draaien en verdwijnt Windows 7 Starter van de markt. Wel zouden er 'netbooks' kunnen komen die eerder een tablet met bijgevoegd of aangekoppelde toetsenbord zijn, maar dat mag de oude 'merknaam' netbook niet meer dragen.